неделя, 9 април 2017 г.

НАПОМНЯЙ МИ, О БОЖЕ



2Петрово 1:13 -"И мисля, че е право, докато съм в тази телесна хижа, да ви подтиквам чрез напомняне."
2Петрово 3:1 -"Ето възлюбени, пиша ви това второ послание; и в двете събуждам чрез напомняне вашия чист разум."
2Тимотей 2:14-15 -"Това им напомняй и заръчай им пред Господа да не влизат в препирни за дребнавости, което никак не ползува, а е за извращаване на слушателите. Старай се да се представиш одобрен пред Бога работник, който няма от що да се срамува, като излагаш право словото на истината."
I. НУЖДАТА ОТ НАПОМНЯНЕ
Яков 1:23-25 –"Бивайте обаче изпълнители на Словото, а не само слушатели, да лъжете себе си. Защото, ако някой бъде слушател на словото, а не изпълнител, той прилича на човек, който гледа естественото си лице в огледалото; понеже се оглежда, отива си, и завчас забравя какъв бе. Но който вникне в съвършения закон на свободата и постоянствува, той като не е забравлив слушател, но деятелен изпълнител, ще бъде блажен в дейността си."
1. Нуждата от напомняне - на малки и големи
2. Нуждата от напомняне - на учени и на прости
3. Нуждата от напомняне - на силни  и слаби
4. Нуждата от напомняне, поради времето, в което живеем
А. Революцията на икономическото време
Б. Революцията на политическото време
В. Революцията на религиозното време
II. ПРОБЛЕМИТЕ ОТ НЕЖЕЛАНИЕТО ЗА НАПОМНЯНЕ
Днес никой не иска да му напомняш
1. Едни мислят, че знаят всичко
2. Други мислят, че могат всичко
3. Трети мислят, че са безпогрешни и пр.
III. НАПОМНЯЙ НИ, О БОЖЕ! - ЗА ВРЕМЕТО, В КОЕТО ЖИВЕЕМ
2 Тимотей 3:1-6 -"А това да знаеш, че в последните дни ще настанат усилни  времена. Защото човеците ще бъдат себелюбиви, сребролюбиви, надменни, горделиви, хулители, непокорни на родителите, неблагодарни, нечестиви, без семейна обич, непримирими, клеветници, невъздържни, свирепи, неприятели на доброто, предатели, буйни, надути, повече сластолюбиви, а не Боголюбиви, имащи вид на благочестие, но отречени от силата му; тоже от такива се отвращавай. Защото от тях са ония, които се вмъкват в домовете и подмамват обременени с грехове женища, водени от различни страсти."
IV. НАПОМНЯЙ НИ, О БОЖЕ! - ЗА ТВОЯТА ЛЮБОВ
Йоан 13:35 -"По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако имате любов помежду си."
1Коринтяни 1:26-29 -"Понеже, братя, вижте какви сте вие призваните, че между вас няма мнозина мъдри според човеците, нито мнозина силни, нито мнозина благородни. Но Бог избра глупавите неща на света, за да посрами мъдрите; също избра Бог немощните неща на света, за да посрами силните; Още и долните и презрените неща на света избра Бог, да! и ония, които ги няма, за да унищожи тия, които ги има, за да не се похвали ни една твар пред Бога."
Исая 49:15 -"Може ли жена да забрави сучещата си дете. Та да се не смили за чадото на утробата си? Обаче те, ако и да забравят, Аз все пак няма да те забравя."
V. НАПОМНЯЙ НИ, О БОЖЕ! - ЗА ТВОЯТА БОЖЕСТВЕНА ГРИЖА
Псалми 23:1-2 -"Господ е Пастир мой! Няма да остана в нужда! На зелени пасища ме успокоява. При тихи води ме завежда."
Филипяни 4:19 -"А моят Бог ще снабди всяка ваша нужда, според Своето богатство в слава в Христа Исуса."
Йоан 6:51 -"Аз съм живият хляб, който е слязъл от небето. Ако яде някой от тоя хляб, ще живее до века; Да! И хлябът, който Аз ще дам, е моята плът [която Аз ще дам] за живота на света."
Йоан 7:37-38 -"А в последния ден, великия ден на празника, Исус застана та извика казвайки: Ако е някой жаден, нека дойде при мене и да пие. Ако някой вярва в мене,реки от жива вода ще потекат от вътре му (от утробата му), както рече писанието."
VI. НАПОМНЯЙ НИ, О БОЖЕ! - ЗА ТВОЯ ПЪТ
Йоан 14:4-6 -"И вие знаете за къде отивам [знаете]. Тома му казва: Господи, не знаем къде отиваш; а как знаем пътя? Исус му казва: Аз съм Пътят, Истината и Животът. Никой не дохожда при Отца, освен чрез Мене."
1. Похуленият от човека път на истината
2 Петрово 2:2 -"И мнозина ще последват тяхните похотливи дела, поради които човеци пътят на истината ще се похули."
2. Оставеният от човека прав път
Исая 53:6 -"Всички ние се заблудихме както овце, Отбихме се всеки в своя си път; И Господ възложи на Него беззаконието на всинца ни.
2 Петрово 2:15 -"Оставиха правия път и се заблудиха, като преследваха пътя на Валаама Веоров, който обикна заплатата на неправдата,"
3. Изборът на погрешния път
Юда 11 -"Горко им, защото ходят по Каиновия път, заради печалба се впускат във Валаамовата заблуда, и погиват в Кореевото упорство."
4. Божието правосъдие против отстъпилите от Божия път
2 Петрово 2:21 -"Понеже по-добре би било за тях да не бяха познали пътя на правдата, отколкото след като са го познали, да се отвърнат от предадената на тях свята заповед."
VII. НАПОМНЯЙ НИ, О БОЖЕ, В ТОВА БОЛНО ВРЕМЕ! - ЗА ТВОЕТО ЦЕРЕНИЕ
Исая 53:5б –"На Него дойде наказанието докарващо нашия мир. И с Неговите рани ние се изцелихме."
Марк 16:17а-18б -"И тия знамения ще придружават повярвалите; в Мое име... ако изпият нещо смъртоносно, то никак няма да ги повреди; на болни ще възлагат ръце, и те ще оздравяват."
Д.А.4:30-31 -"докато Ти простираш ръката Си да изцеляваш и да стават знамения и чудеса чрез името на Твоя свят Служител Исус. И като се помолиха, потресе се мястото, гдето бяха събрани; и всички се изпълниха със Святия Дух, и с дързост говореха Божието слово."
VIII.НАПОМНЯЙ НИ, О БОЖЕ! - ЗА ТВОЕТО СПАСЕНИЕ
Д.А.4:12 -"И чрез никой друг няма спасение; защото няма под небето друго име дадено между (*открито) човеците, чрез което трябва да се спасим."
Римляни 10:9-10 -"Защото, ако изповядаш с устата си, че Исус е Господ
и повярваш с сърцето си, че Бог го е възкресил от мъртвите, ще се спасиш. Защото със сърце човек вярва и се оправдава; и с уста прави изповед, и се спасява. Защото писанието казва: "Никой, който вярва в него, не ще се посрами."
IХ. НАПОМНЯЙ НИ, О БОЖЕ, В ТОЗИ БЕЗМИРЕН СВЯТ! - ЗА ТВОЯ МИР
Йоан 14:27 -"Мир ви оставям; Моя мир ви давам; Аз не ви давам както светът дава. Да се не смущава сърцето ви, нито да се бои."
Филипяни 4:7 –"и Божият мир, който никой ум не може да схване, ще пази сърцата ви и мислите ви в Христа Исуса."
Х. НАПОМНЯЙ НИ, О БОЖЕ! - ЗА НАШАТА ОТГОВОРНОСТ
Матей 5:13-16 -"Вие сте солта на земята. Но ако солта обезсолее, с какво ще се осоли? Тя вече за нищо не струва, освен да се изхвърли вън и да се тъпче от хората. Вие сте виделината на света. Град поставен на хълм не може да се укрие. И когато запалят светило не го турят под шиника, но на светилника, и то свети на всички в къщи. Също така нека свети вашата виделина пред човеците, за да виждат добрите ви дела, и да прославят вашия Отец, Който е на небесата."
ХI. НАПОМНЯЙ НИ, О БОЖЕ, В ТОВА ДУХОВНО СЪНЛИВО ВРЕМЕ - ЗА ТВОЕТО ПРИШЕСТВИЕ
Матей 24:44 -"Затова, бъдете и вие готови; защото в час, когато го не мислите, Човешкият Син иде."
1Коринтяни 15:50-52 -"А това казвам, братя, че плът и кръв не могат да наследят Божието царство, нито тленното наследява нетленното. Ето, една тайна ви казвам: Не всички ще починем, но всички ще се изменим,  в една минута, в миг на око, при последната тръба; защото тя ще затръби, и мъртвите ще възкръснат нетленни, и ние ще се изменим."

Проповедта е написана през 1994 г.

Напомняй ни, о, Боже, за всичко това и днес! - на Цветница 2017
Ø Напомняй ни, че Цветница, не е - Ден на цветята, а Ден на Създателя на цветята!
Ø Намомняй ни, че ние не сме по-различни от тези в тълпата, тогава, които развяваха върбовите (палмовите) клонки и Те величаеха, като Цар на царете и с възгласите “Осанна“, а дни по-късно крещяха:“Разпни Го!“)
Матей 21:9 –"А множествата, които вървяха пред Него, и които идеха изподире, викаха казвайки: Осанна на Давидовия син! благословен, който иде в Господното име! Осанна във висините! "
Ø Напомняй ни, о Боже, че трябва да се смирим, по Христовия пример, за да ни благословиш!
Матей 21:5 -"Речете на Сионовата дъщеря: Ето, твоят Цар иде при тебе, Кротък и възседнал на осел И на осле, рожба на ослица".
Яков 4:5-8 -"Или мислите, че без нужда казва писанието, че Бог и до завист ревнува за духа, който е турил да живее в нас? Но Той дава една по-голяма благодат; затова казва: "Бог на горделивите се противи, а на смирените дава благодат". И тъй, покорявайте се на Бога, но противете се на дявола, и той ще бяга от вас. Приближавайте се при Бога, и ще се приближава и Той при вас. Измивайте ръцете си, вие грешни, и очиствайте сърцата си, вие колебливи. "
Това е предвеликденското почистване! Това е Цветница!!!
Ø Напомняй ни, о Боже, за Цветница, тогава – в очакване на Великата Пасха
Матей 25:1-2, 26:26-29 –"И тъй, бдете; защото не знаете ни деня, ни часа, [в който Човешкият Син ще дойде]. Когато Исус свърши тия думи рече на учениците Си: Знаете, че след два дни ще бъде Пасхата, и Човешкият Син ще бъде предаден на разпятие... И когато ядяха, Исус взе хляб, благослови, и го разчупи и като го даваше на учениците, рече: Вземете яжте; това е Моето тяло... Взе и чашата, и, като благодари, даде им, и рече: Пийте от нея всички! Защото това е Моята кръв на [новия] завет, която се пролива за прощаване на греховете. Но казвам ви, че отсега няма вече да пия от тоя плод на лозата, до оня ден, когато ще го пия с вас нов в царството на Отца Си."
1 Петрово 1:18-21 -„като знаете, че не с тленни неща - сребро или злато - сте изкупени от суетния живот, предаден вам от бащите ви, но със скъпоценната кръв на Христа, като на агнец без недостатък и пречист, Който наистина беше предопределен преди създанието на света, но се яви в скончанието на времената за вас, които чрез Него повярвахте в Бога, Който го възкреси от мъртвите и Му е дал слава, така щото вярата и надеждата ви да бъдат в Бога."
Ø Напомняй ни, о Боже, на Цветница, днес – за очакваната Велика Божия вечеря
Откровение 19:9-17 -"И каза ми: Напиши: Блажени тия, които са призвани на сватбената вечеря на Агнето. И казва ми: Тия думи са истинни Божии думи. Тогава аз паднах пред нозете му да му се поклоня; но той ми рече: Недей; аз съм съслужител на тебе и на братята ти, които държат свидетелството за Исуса; поклони се Богу; защото духът на пророчеството е да свидетелствуваме за Исуса. След това видях небето отворено, и ето бял кон, и Оня, Който яздеше на него, се наричаше Верен и Истинен, и съди и воюва праведно. Очите Му бяха огнен пламък, на главата Му бяха много корони и носеше написано име, което никой не знаеше, а само Той; и беше облечен в дреха, попръскана с кръв; и името Му беше Божието слово. И небесните войски, облечени в бял и чист висон, следваха подир Него на бели коне. Из устата Му излизаше остър меч, за да порази с него народите; и Той ще ги управлява с желязна тояга и ще стъпче лина на лютия гняв на Бога Всемогъщий. И на дрехата и на бедрото Му имаше написано име: Цар на царете, и Господ на господарите. После видях един ангел, стоящ в слънцето; и, извиквайки със силен глас, каза на всичките птици, които летят посред небето: Дойдете, събирайте се за великата Божия вечеря..."
Откровение 21:1-6, 22-23, 27 –„И видях ново небе и нова земя; защото първото небе и първата земя преминаха; и море нямаше вече. Видях и светия град, новия Ерусалим, да слиза из небето от Бога, приготвен като невеста украсена за мъжа си. И чух силен глас от престола, който казваше: Ето, скинията на Бога е с човеците; Той ще обитава с тях; те ще бъдат Негови люде; и сам Бог, техен Бог, ще бъде с тях. Той ще обърше всяка сълза от очите им, и смърт не ще има вече; нито ще има вече жалеене, ни плач, ни болка; първото премина. И Седящият на престола рече: Ето, подновявам всичко. И каза: Напиши, защото тия думи са верни и истинни. И рече ми: Сбъднаха се. Аз съм Алфа и Омега, началото и краят. На жадния ще дам даром от извора на водата на живота... И храм не видях в него, защото неговият храм е Господ Бог Всемогъщият и Агнето. И градът нямаше нужда от слънце, нито от луна да го осветява, защото Божията слава го осветяваше, и неговото светило е Агнето... И в него никак няма да влезе нещо нечисто, нито оня, който върши мерзост и който лъже, а само записаните в книгата на живота на Агнето."

"Осанна на Давидовия син! благословен, който иде в Господното име! Осанна във висините!"

   ЦВЕТНИЦА – ДЕНЯТ НА ПРОРОЧЕСТВАТА ЗА ХРИСТА


Няма коментари: