петък, 14 април 2017 г.

ЗА ВЪЗПОМЕНАНИЕ НА ХРИСТА ЧРЕЗ ГОЛГОТА



ГОЛГОТА - ТОГАВА И ДНЕС
ГОЛГОТА - УТРОБАТА НА ХРИСТИЯНСТВОТО

Йоан 19:17-18 “И така, взеха Исуса; и Той сам носейки кръста Си излезе; и дойде на мястото наречено Лобно, което по еврейски се казва Голгота, гдето Го разпнаха, и с Него други двама, от едната и от другата страна, а Исус посред.”
Христовият кръст не е златен или сребърен
Той е дървен, тежък, груб и грозен
1
). Той е дървен, защото чрез дървото човек умря духовно (Битие 3 гл.) и чрез дървото ще живее
2
). Тежък – символизира тежестта на греховете
3
). Груб - символ на грубия живот
4
). Грозен - символ на грозотата на греха
Ø Короната на Християнина е златна.
Но тя се получава, след като човек изнесе кръста си на Голгота.
Ø Без кръст, няма корона!
I. НЕКА ДА СЕ ЗАПОЗНАЕМ С ГОЛГОТА!
Йоан 19:17-18 -“И така, взеха Исуса; и Той сам носейки кръста Си излезе; и дойде на мястото наречено Лобно, което по еврейски се казва Голгота, гдето Го разпнаха, и с Него други двама, от едната и от другата страна, а Исус посред.”
1. Голгота - случайно място или предопределено
Йоан 3:14
“И както Моисей издигна змията в пустинята, така трябва да бъде издигнат Човешкият Син,”
Исая 53:3-9 -“Той бе презрян и отхвърлен от човеците. Човек на скърби и навикнал на печал; И, както човек, от когото отвръщат хората лице, Презрян бе, и за нищо Го не счетохме. Той наистина понесе печалта ни, И със скърбите ни се натовари; А ние Го счетохме за ударен, Поразен от Бога, и наскърбен. Но Той биде наранен поради нашите престъпления, Бит биде поради нашите беззакония; На Него дойде наказанието докарващо нашия мир, И с Неговите рани ние се изцелихме. Всички ние се заблудихме както овце, Отбихме се всеки в своя път; И Господ възложи на Него беззаконието на всички ни. Той беше угнетяван, но смири Себе Си, И не отвори устата Си; Както агне водено на клане, И както овца, която пред стригачите си не издава глас, Така Той не отвори устата Си. Чрез угнетителен съд биде грабнат; А кой от Неговия род разсъждаваше, Че биде отсечен отсред земята на живите Поради престъплението на Моите люде, върху които трябваше да падне ударът? И определиха гроба Му между злодеите, Но по смъртта Му при богатия; Защото не беше извършил неправда, Нито имаше измама в устата Му.”
2. Голгота, определеното място за жертвоприношение
Битие 22:1-2 “След тия събития Бог изпита Авраама, като му рече: Аврааме. А той рече: Ето ме. И рече Бог: Вземи сега единствения си син, когото любиш, сина си Исаака, та иди в местността Мория и принеси го там във всеизгаряне на един от хълмовете, за който ще ти кажа.”
( Планината Мория - мястото на Голгота )
3. Голгота - място на:
Ø Греха
Ø Хулите
Ø Страданието
Ø Покаянието
Ø Прощението
Ø Грижата
( Йоан 19:17-37 )
II. НЕКА ДА ДОЙДЕМ ПРИ ГОЛГОТА !
Различните посетители на Голгота:
1. Едни дойдоха, като инквизитори
Матей 27:30 -“И заплюваха Го, и взеха тръстиката и Го удряха по главата. ”
2. Втори дойдоха, като хулители, за зрелище
Лука 23:35 “И людете стояха та гледаха. Още и началниците Го ругаеха, казвайки: Други е избавил; нека избави Себе Си, ако Този е Божият Христос, Неговият Избраник.”
3. Трети дойдоха, като грабители
Йоан 19:23-24 –“А войниците като разпнаха Исуса, взеха дрехите Му и ги разделиха на четири дяла, на всеки войник по един дял; взеха и дрехата. А дрехата не беше шита, а изтъкана цяла от горе до долу; затова те рекоха помежду си: Да не я раздираме, а да хвърлим жребие за нея чия да бъде; за да се изпълни написаното, което казва: - "Разделиха си дрехите Ми, И за облеклото Ми хвърлиха жребие".”
4. Четвърти дойдоха от любов към Христа
Йоан 19:25-26 “А при кръста на Исуса стояха майка Му, и сестрата на майка Му, Мария Клеопова и Мария Магдалина. А Исус, като видя майка Си и ученика, когото обичаше, който стоеше близо...”
III. НЕКА ПОГЛЕДНЕМ НА ГОЛГОТА !
1. Едни видяха безпомощния човек
Лука 23:35б - ...Други е избавил; нека избави себе си, ако тоя е Божия Помазаник, неговият Избранник.
2. Втори видяха човека за подигравка
Матей 27:29-31 -“И сплетоха венец от тръни и го наложиха на главата Му, и туриха тръст в десницата Му; и като коленичиха пред Него, ругаеха Му се, казвайки: Здравей, Царю Юдейски! И заплюваха Го, и взеха тръстта и Го удряха по главата. И след като Му се поругаха, съблякоха Му мантията и Го облякоха с Неговите дрехи и Го заведоха да Го разпнат.”
3. Трети видяха Божия Единороден Син
Йоан 19:34-37 –“Обаче, един от войниците прободе с копие ребрата Му; и веднага изтече кръв и вода. И тоя, който видя, свидетелствува за това, и неговото свидетелство е вярно; и той знае, че говори истината, за да повярвате и вие. Защото това стана, за да се изпълни написаното: "Кост Негова няма да се строши"; и пак на друго място писанието казва: "Ще погледнат на Него, Когото прободоха".”
4. Четвърти видяха Спасителя
( Изповедта на Голгота )
Лука 23:39-43 -–“И един от обесените злодейци Го хулеше, казвайки: Нали си Ти Христос? Избави Себе Си и нас! А другият в отговор го смъмра, като каза: Ни от Бога ли се не боиш ти, който си под същото осъждение? И ние справедливо сме осъдени, защото получаваме заслуженото от това, което сме сторили; а Този не е сторил нищо лошо. И каза: [Господи] Исусе, спомни си за мене, когато дойдеш в Царството Си. А [Исус] му рече: Истина ти казвам, днес ще бъдеш с Мене в рая. ”
Днес ти какво виждаш на Голгота ?
IV. НЕКА ДА ЧУЕМ СЛОВОТО НА ГОЛГОТА !
1. Словото, изговорено до Църквата
Йоан 19:26-27 “А Исус, като видя майка Си и ученика, когото обичаше, който стоеше близо, каза на майка Си: Жено, ето син ти! После каза на ученика: Ето майка ти! И от онзи час ученикът я прибра у дома си.     
2. Словото, изговорено към каещия се грешник
Лука 23:43 –“А [Исус] му рече: Истина ти казвам, днес ще бъдеш с Мене в рая.”
3. Словото, изговорено към Отца
Лука 23:46 -“И Исус извика със силен глас и рече: Отче в Твоите ръце предавам духа Си. И това като рече, издъхна.”
В чии ръце си предал своя живот, своите бъднини ?
Ø В ръцете на октопода, наречен "Свят" ?
Ø В ръцете на Бога?

4. Словото на Голготския кръст има сила и днес!
Лука 21:33 –„Небето и земята ще преминат, но Моите думи няма да преминат.“
Откровение 22:13-14 –„Аз съм Алфа и Омега, първият и последният, началото и краят. Блажени, които изперат дрехите си, за да имат право да дойдат при дървото на живота…“
1 Коринтяни 1:18 –“Защото словото на кръста е безумие за тия, които погиват; а за нас, които се спасяваме, то е Божия сила.“

Няма коментари: