понеделник, 17 април 2017 г.

ЖИВОТЪТ СЛЕД ВЕЛИКДЕН



Римляни 8:11 –“И ако живее във вас Духът на Тогова, Който е възкресил Исуса от мъртвите, то същият, Който възкреси Христа Исуса от мъртвите, ще съживи и Вашите смъртни тела чрез Духа си, който обитава във вас.”
Лука 24 глава – Следвеликденската епопея
І. ДEПРЕСИЯТА СЛЕД ВЕЛИКДЕН
1. Дуетът в човешкото тяло - след Великден
Римляни 7:18 –“Защото зная, че в мене, сиреч в плътта ми, не живее добро; понеже желание за доброто имам, но не и сила да го върша.”
А. Песента на плътта
Б. Песента на душата
2. Депресията, поради съмнението, след Великден
Лука 24:17б-24 –“И те се спряха натъжени. И един от тях на име Клеопа, в отговор Му рече: Само Ти ли си пришелец в Ерусалим и не знаеш станалото там тия дн? И рече им:Кое? А те му рекоха: Станалото с Исуса Назарянина, Който бе пророк, силен в дело и в слово пред Бога и пред всичките люде; и как нашите главни свещеници и началниците Го предадоха да бъде осъден на смърт и Го разпнаха, а ние се надявахме, че Той е онзи, Който ще избави Израиля. И освен всичко това, вече е трети ден, откак стана това. При туй и някои жени измежду нас ни смаяха, които като отишли отзарана на гроба, и не намерили тялото Му, дойдоха и казаха, че видяли и видение на ангели, които казали, че Той бил жив.”
3. Депресията, поради завистта (опитността на другите, вместо на нас)
Лука 24:22-23 –“При туй и някои жени измежду нас ни смаяха, които като отишли отзарана на гроба, и не намерили тялото Му, дойдоха и казаха, че видяли и видение на ангели, които казали, че Той бил жив.”
1Йоан 1:1-3 –“Това, което беше от начало, което чухме, което видяхме с очите си, което изгледахме, и ръцете ни попипаха за Словото на Живота, - (защото животът се яви, и ние видяхме и свидетелствуваме, и ви възвестяваме вечния живот, който беше у Отца и се яви на нас. Това, което сме видяли и чули, него възвестяваме и на вас, та да имате и вие общение с нас; а пък нашето общение е с Отца и с Неговия Син Исус Христос.
А. На едни се даде да Го видят
Б. На други да се докоснат до Него
В. На трети да Го опитат
Християнинът трябва с вяра да приеме свидетелството на другите, вместо да очаква Бог лично да му се яви, и едва тогава да повярва.
Част от свидетелствата на личните участници във Възкресенските събития, са запечатани в Божието Слово (Библията).
Йоан 20:29-31 –„Исус му казва: Понеже Ме видя, [Томо], ти повярва, блажени ония, които, без да видят, са повярвали. А Исус извърши пред учениците още много други знамения, които не са вписани в тая книга. А тия са написани за да повярвате, че Исус е Христос, Божият Син, и, като вярвате, да имате живот в Неговото име.“
ІІ. БЛАГОВЕСТИЕТО СЛЕД ВЕЛИКДЕН
Лука 24:25-27 –“И Той им рече: О несмислени и мудни по сърце да вярвате всичко, което са говорили пророците! Не трябваше ли Христос да пострада така и да влезе в славата Си? И като почна от Мойсея и от всичките пророци, тълкуваше им писаното за Него във всичките писания.
1. Божията любов, преди и след Великден
Йоан 3:16 –“Защото Бог толкоз възлюби светът, щото даде своя Единороден Син,за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот.”
Матей 18:11-12 –“Защото Човешкият Син дойде да спаси погиналото. Как ви се вижда? Ако някой човек има сто овце и едната от тях се заблуди, не оставя ли деветдесетте и девет, и не отива ли по бърдата да търси заблудилата се?
2. Божието Слово, след Великден
Лука 24:25-27 –“И Той им рече: О несмислени и мудни по сърце да вярвате всичко, което са говорили пророците! Не трябваше ли Христос да пострада така и да влезе в славата Си? И като почна от Мойсея и от всичките пророци, тълкуваше им писаното за Него във всичките писания.
3. Знамението чрез разчупения хляб, след Великден
Лука 24:30-31 –“И като седна с тях на трапезата, взе хляба и благослови, разчупи и даде им. И очите им се отвориха и Го познаха; а Той стана невидим за тях.
ІІІ. ОБРЪЩЕНИЕТО СЛЕД ВЕЛИКДЕН
1.     Гостоприемството – условие за обръщението
Лука 24:29 –“Но те Го нудеха, казвайки: Остани с нас, защото е привечер, и денят вече е превалил. И Той влезе да остане с тях.
Матей 25:34-40 -“Тогава царят ще рече на тия, които са от дясната Му страна: Дойдете вие благословени от Отца Ми, наследете царството, приготвено за вас от създанието на света. Защото огладнях и Ме нахранихте; ожаднях и Ме напоихте; странник бях и Ме прибрахте; гол бях и Ме облякохте; болен бях и Ме посетихте; в тъмница бях и Ме споходихте. Тогава праведните в отговор ще Му кажат: Господи, кога Те видяхме гладен, и Те нахранихме; или жаден, и Те напоихме? И кога Те видяхме странник, и Те прибрахме, или гол и Те облякохме? И кога Те видяхме болен или в тъмница и Те споходихме? А Царят в отговор ще им рече: Истина ви казвам: Понеже сте направили това на един от тия най-скромни Мои братя, на Мене сте го направили.
2. Духовната опитност с Христа – условие за духовния Огън
Лука 24:32 –“И рекоха помежду си: Не гореше ли в нас сърцето, когато ни говореше по пътя и когато ни тълкуваше писанията?
3. Благовестието – условие за следвеликденското благословение
Лука 24:33-35 –“И в същия час станаха и се върнаха в Ерусалим, гдето намериха събрани единадесетте и тия, които бяха с тях, които и казаха: Господ наистина възкръснал и се явил на Симона. Те пък разправиха станалото по пътя, и как Го познаха, когато разчупваше хляба.
Римляни 10:9 –„Защото, ако изповядаш с устата си, че Исус е Господ, и повярваш със сърцето си, че Бог Го е възкресил от мъртвите ще се спасиш.“

Няма коментари: