събота, 8 април 2017 г.

ДАРБАТА БЛАГОВЕСТИЕ



( ДАРБАТА ЕВАНГЕЛИСТ )
Ефeсяни 4:11 -"И Той даде едни да бъдат апостоли, други пророци, други пък благовестители, а други пастири и учители,"
I. НЕОБХОДИМОСТТА ОТ ДАРБАТА БЛАГОВЕСТИЕ
1.     Лозунгът на Новозаветната диспенсация
Лука 2:10 -"Но ангелът им рече: Не бойте се, защото, ето, благовестявам ви голяма радост, която ще бъде на всичките люде."
2.     Необходимостта от дарбата Благовестие в Христовото служение
Лука 4:18 -"Духът на Господа е на Мене, Защото Ме е помазал да благовестявам на сиромасите; Прати Ме да проглася освобождени ена планниците, И прогледване на слепите, Да пусна на свобода угнетените, Да проглася благоприятната Господня година."
3.      Необходимостта от дарбата Благовестие в Ранната църква
Д.А.21:8 -"А на утрешния ден тръгнахме и стигнахме в Кесария; и влязохме в къщата на благовестителя Филип, който бе един от седмината дякони и останахме у него."
Дарбата Благовестие прави Християнина:
Ø Да обича всички
Ø Да жертва всичко
Ø Да не се страхува от нищо
II. ХАРАКТЕРЪТ НА БЛАГОВЕСТИЕТО
1.     Дарбата Благовестие има за цел да изяви:
Ø Не - човека (личността)
Ø Не - дадена църква
Ø Не - дадена деноминация или друга човешка институция
2.     Дарбата Благовестие има за цел да изяви Бог
Помнете:
Ø Ако във Вашето благовестие се стремите да изявите човека, (личност, Църква или деноминация), може да останете разочаровани
Ø Никой няма да бъде разочарован от Бога
3.     Благовестието на Божията Любов
Йоан 3:16 -"Защото Бог толкоз възлюби светът, щото даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот."
4.     Благовестието на Божието Спасение
Римляни 10:9-10 -"Зашото, ако изповядаш с устата си, че Исус е Господ и повярваш с сърцето си, че Бог го е възкръсил от мъртвите, ще се спасиш. Защото с сърце човек вярва и се оправдава, а с уста прави изповед и се спасява. Защото писанието казва:"Никой, който вярва в Него, не ще се посрами."
5.     Благовестието на Божия Мир
Йоан 14:27 -"Мир ви оставям; Моя мир ви давам; Аз не ви давам както светът дава. Да се не смущава сърцето ви, нито да се бои."
6.     Благовестието на Божието Церение
Исая 53:5 -"Но Той биде наранен поради нашите престъпления, Бит биде поради нашите беззакония; На Него дойде наказанието докарващо нашият мир. И с неговите  рани ние се изцелихме."
III. ДО КОГО Е БЛАГОВЕСТИЕТО
1.     Благовестието е - за Вселената
Матей 24:14 -"И това благовестие на царството ще бъде проповядвано по цялата вселена за заявление на всичките народи; и тогава ще дойде свършекът."
2.     Благовестието е - до всичките народи
Матей 28:19 -"Идете прочее, научете всичките народи, и кръщавайте ги в името на Отца и Сина, и Светия Дух."
3.     Недискриминиращото Благовестие на царството Божие
Ø До всяка раса
Ø До всяка класа
Ø До всеки пол
Ø До всяка възраст
Благовестие, което трябва да бъде "проповядвано по цялата вселена за заявление на всичките народи; и тогава ще дойде свършекът."
ІV. ЗА КОГА Е БЛАГОВЕСТИЕТО
Ø Благовестието е за днес и сега!
( Утрешният ден не е наш! )
2 Коринтяни 6:1-2 -"И ние, като съдействуваме с Бога, тоже ви умоляваме да не приемате напразно Божията благодат. (Защото казва: - "В благоприятно време те послушах, И в спасителен ден ти помогнах"; ето, сега е благоприятно време, ето, сега е спасителен ден)."
Евреи 3:15 –"докато се казва: - "Днес, ако чуете гласа Му, Не закоравявайте сърцата си..."

ЧЕСТИТО ЛАЗАРОВДЕН 2017 г. – ДЕН НА БЛАГОВЕСТИЕТО!

Историята за Лазаровден:
Ø  Не - според предания, ритуали и традиции
Ø  Но - СПОРЕД СВЕТОТО ПИСАНИЕ - БИБЛИЯТА
Евангелието на Евангелист Йоан 11 глава"Един човек на име Лазар, от Витания, от селото на Мария и на сестра й Марта, беше болен. (А Мария, чийто брат Лазар беше болен, бе оная, която помаза Господа с миро и отри нозете Му с косата си). И тъй, сестрите пратиха до Него да Му кажат: Господи, ето този, когото обичаш, е болен. А Исус, като чу това, рече: Тази болест не е смъртоносна, но е за Божията слава, за да се прослави Божият Син чрез нея. А Исус обичаше Марта, и сестра й, и Лазара. Тогава откак чу, че бил болен, престоя два дни на мястото, гдето се намираше. А подир това, каза на учениците: Да отидем пак в Юдея. Казват Му учениците: Учителю, сега юдеите искаха да Те убият с камъни, и пак ли там отиваш? Исус отговори: Нали има дванадесет часа в деня? Ако ходи някой денем, не се препъва, защото вижда виделината на тоя свят. Но ако ходи някой нощем, препъва се, защото не е осветлен. Това изговори, и подир туй им каза: Нашият приятел Лазар заспа; но Аз отивам да го събудя. Затова учениците Му рекоха: Господи, ако е заспал, ще оздравее. Но Исус бе говорил за смъртта му; а те мислеха, че говори за почиване в сън. Тогава Исус им рече ясно: Лазар умря. И заради вас, радвам се, че не бях там, за да повярвате; обаче, нека да отидем при него. Тогава Тома, наречен близнак, каза на съучениците: Да отидем и ние, за да умрем с Него. И тъй, като дойде Исус, намери, че Лазар бил от четири дни в гроба. А Витания беше близо до Ерусалим, колкото петнадесет стадии; и мнозина от юдеите бяха при Марта и Мария да ги утешават за брат им. Марта, прочее, като чу, че идел Исус, отиде да Го посрещне; а Мария още седеше в къщи. Тогава Марта рече на Исуса: Господи, да беше Ти тука, не щеше да умре брат ми. Но и сега зная, че каквото и да поискаш от Бога, Бог ще Ти даде. Казва й Исус: Брат ти ще възкръсне. Казва Му Марта: Зная, че ще възкръсне във възкресението на последния ден.
Исус й рече: Аз съм възкресението и живота; който вярва в Мене, ако и да умре, ще живее; и никой, който е жив и вярва в Мене, няма да умре до века. Вярваш ли това? Казва му: Да Господи, вярвам, че Ти си Христос, Божият Син, Който има да дойде на света.
И като рече това, отиде да повика скришом сестра си Мария, казвайки: Учителят е дошъл и те вика. И тя, щом чу това, стана бързо и отиде при Него. Исус още не беше дошъл в селото, а беше на мястото, гдето Го посрещна Марта. А юдеите, които бяха с нея в къщи и я утешаваха, като видяха, че Мария стана бързо и излезе, отидоха подире й, като мислеха че отива на гроба да плаче там. И тъй, Мария, като дойде там гдето беше Исус и Го видя, падна пред нозете Му и рече Му: Господи, да беше Ти тука, нямаше да умре брат ми. Исус, като я видя, че плаче, и юдеите, които я придружаваха, че плачат, разтъжи се в духа си и се смути. И рече: Где го положихте? Казват Му: Господи, дойди и виж. Исус се просълзи. Затова юдеите думаха: Виж колко го е обичал! А някои от тях рекоха: Не можеше ли Този, Който отвори очите на слепеца, да направи така, че и този да не умре? Исус, прочее, като тъжеше пак в Себе Си, дохожда на гроба. Беше пещера, и на нея бе привален камък. Казва Исус: Отместете камъка. Марта, сестрата на умрелия, Му казва: Господи, смърди вече, защото е от четири дни в гроба. Казва й Исус: Не рекох ли ти, че ако повярваш ще видиш Божията слава? И тъй, отместиха камъка. А Исус подигна очи нагоре и рече: Отче, благодаря Ти, че Ме послуша. Аз знаех, че Ти винаги Ме слушаш; но това казах заради народа, който стои наоколо, за да повярват, че Ти си Ме пратил. Като каза това, извика със силен глас: Лазаре, излез вън! Умрелият излезе, с ръце и нозе повити в саван, и лицето му забрадено с кърпа. Исус им каза: Разповийте го и оставете го да си иде. Тогава мнозина от юдеите, които бяха дошли при Мария и видяха това що стори Исус, повярваха в Него...
А някои от тях отидоха при фарисеите и казаха им какво бе извършил Исус. Затова главните свещеници и фарисеите събраха съвет и казаха: Какво правим ние? Защото Този човек върши много знамения. Ако Го оставим така, всички ще повярват в Него; и римляните като дойдат ще отнемат и страната ни и народа ни. А един от тях на име Каиафа, който беше първосвещеник през тая година, им рече: Вие нищо не знаете, нито вземате в съображение, че за вас е по-добре един човек да умре за людете, а не да загине целият народ. Това не каза от себе си, но бидейки първосвещеник през оная година, предсказа, че Исус ще умре за народа, и не само за народа, но и за да събере в едно разпръснатите Божии чада. И тъй, от онзи ден те се съветваха да Го умъртвят. Затова Исус вече не ходеше явно между юдеите, но оттам отиде в страната близо до пустинята, в един град наречен Ефраим, и там остана с учениците. А наближаваше юдейската пасха; и мнозина от провинцията отидоха в Ерусалим преди пасхата, за да се очистят. И така, те търсеха Исуса, и, стоейки в храма, разговаряха се помежду си: Как ви се вижда? няма ли да дойде на празника? А главните свещеници и фарисеите бяха издали заповед, щото, ако узнае някой къде е, да извести, за да Го уловят. "

Няма коментари: