понеделник, 10 април 2017 г.

ХРОНОЛОГИЯТА НА ХРИСТОВОТО ВЪЗКРЕСЕНИЕ



Матей 28:1-8 -"А като се мина съботата, при разсъмването на първия ден от седмицата, дойдоха Мария Магдалина и другата Мария да видят гроба. А, ето, стана голям трус; защото ангел от Господа слезе от небето, та пристъпи и отвали камъка, и седна на него. Изгледът му беше, като блескавица, и облеклото му бяло, като сняг. А ангелът проговори, като каза на жените: Вие не се бойте, защото зная, че търсите разпнатия Исус.Няма го тука; защото възкръсна, както и рече: Дойдете, вижте мяс-тото, дето е лежал Господ. И идете скоро, та кажете на учениците Му, че е възкръснал от мъртвите; и ето, Той отива преди вас в Галилея; там ще го видите; ето, казах ви. И те излязоха бързо от гроба със страх и голяма радост, и завтекоха се да известят на учениците Му."
Човечеството през вековете е имало много празници, но има само един
 
Велик Ден!
Ø Великден - предопределение или случайност
Ø Великден - на определеното от Бога време
I. НА ОПРЕДЕЛЕНОТО ОТ БОГА ВРЕМЕ ХРИСТОС СЕ РОДИ
Галатяни 4:4 -"А когато се изпълни времето, Бог изпрати Сина и, който се роди от жена, роди се и под закон."
Лука 1:26, 30-31 -"А в шестия месец ангел Господен бе изпратен от Бога в Галилейския град, наречен Назарет... И ангелът й рече: Не бой се, Марио, защото си придобила Божието благоволение! И ето, ще зачнеш в утробата си и ще родиш син, когото ще наречеш Исус."
II. ЧРЕЗ ОПРЕДЕЛЕНАТА ОТ БОГА ЖЕНА ХРИСТОС СЕ РОДИ
Исая 7:14 -"За това, сам Господ ще ви даде знамение. Ето, девица ще зачне и ще роди син, и ще го нарече Емануил (* Бог с нас)."
Лука 1:30-31 –"И ангелът й рече: Не бой се, Марио, защото си придобила Божието благоволение. И ето, ще зачнеш в утробата си и ще родиш син, Когото ще наречеш Исус. "
III. НА ОПРЕДЕЛЕНОТО ОТ БОГА МЯСТО ХРИСТОС СЕ РОДИ
Михей 5:2 -"А ти, Витлеем Ефрато, ако и да си малък , за да бъдеш между Юдовите родове, от тебе ще излезе за Мене един, който ще бъде владетел в Израил; чийто произход е от начало, от вечността."
Лука 2:1, 4-7 -"А в ония дни излезе заповед от Кесаря Августа да се запише цялата вселена... И тъй, отиде и Иосиф от Галилея, от града Назарет, в Юдея, в Давидовия град, който се нарича Витлеем (понеже той беше от дома и рода Давидов), за да се запише с Мария, която беше сгодена за него, и беше непразна. И когато бяха там, навършиха се дните й да роди. И роди първородния си син, пови го, и положи го в една ясла, защото нямаше място за тях в гостилницата."
IV. ОТ ОПРЕДЕЛЕНИЯ ОТ БОГА ЧОВЕК ХРИСТОС БЕ ПРЕДАДЕН
Псалми 41:9 -"Да! Самият ми близък приятел, комуто имах доверие; който ядеше хляба ми, вдигна своята пета против Мене."
Матей 26:14-15а -"Тогава един от дванадесетте, наречен Юда Искариотски, отиде при  първосвещениците и рече: Какво обичате да ми дадете, и аз ще Го предам?..."
V. ЗА ОПРЕДЕЛЕНАТА ОТ БОГА ЦЕНА ХРИСТОС БЕ ПРЕДАДЕН
Захарий 11:12-13 -"Тогава рекох: Ако ви се види добро,дайте  ми заплатата ми, но ако не,недейте.И тъй,те ми претеглиха за заплатата тридесет сребърника. И Господ ми рече: Хвърли ги на грънчаря, хубавата цена, с която бях оценен от тях! И взех тридесет сребърника и ги хвърлих в Господния дом на грънчаря."
Матей 26:15 -"Какво обичате да ми дадете, и аз ще ви Го предам? И те му претеглиха тридесет сребърника"
VI. С ОПРЕДЕЛЕНАТА ОТ БОГА ДРЕХА ХРИСТОС БЕ ОБЛЕЧЕН
Матей 27:27-28, 31-"Тогава управителевите войници заведоха Исуса в преторията и събраха около Него цялата дружина. И като го съблякоха, облякоха го в червена мантия... И след като Му се поругаха, съблякоха Му мантията, та Го облякоха в Неговите дрехи,и Го заведоха да Го разпнат."
VII. ПО ОПРЕДЕЛЕНИЯ ОТ БОГА НАЧИН ХРИСТОС БЕ РАЗПНАТ
Захарий 12:10 -"А на Давидовия дом и на Ерусалимските жители ще излея дух на благодат и на моление. И те ще погледнат на Мене, когото прободоха; и ще плачат за Него, както плаче някой за едничкия си син; и ще скърбят горчиво за Него, както скърби някой за първородния си."
Йоан 3:14; 19:17-18а -"И както Мойсей издигна змията в пустинята, така трябва да бъде издигнат Човешкия Син... И така, взеха Исуса; и Той сам, носейки кръста Си излезе; и дойде на мястото, наречено Лобно, което по Еврейски се казва Голгота, дето Го разпнаха."
VIII. В ОПРЕДЕЛЕНИЯ ОТ БОГА ГРОБ ХРИСТОС БЕ ПОГРЕБАН
Исая 53:9 -"И определиха гроба Му между злодеите, но по смъртта Му при богатия. Защото не беше извършил неправда, нито имаше измама в устата Му."
Матей 27:57-60 -"А когато се свечери, дойде един богаташ от Ариматея, на име Иосиф, който тъй също беше се учил при Исуса. Той дойде при Пилата и поиска Исусовото тяло. Тогава Пилат заповяда да му се даде. Иосиф, като взе тялото, обви го с чиста плащеница и го положи в своя нов гроб, който бе изсякъл в скалата; и като привали голям камък на гробната врата, отиде си."
IХ. НА ОПРЕДЕЛЕНИЯ ОТ БОГА ДЕН ХРИСТОС ВЪЗКРЪСНА
Матей 12:39-41 -"А Той в отговор им рече: Нечестиво и прелюбодейно поколение иска знамение, но друго знамение няма да му се даде, освен знамението на пророк Иона. Защото, както Иона беше в корема на морското чудовище три дена и три нощи, така и Човешкият Син ще бъде в сърцето на земята три дена и три нощи. Ниневийските мъже ще се явят на съда с това поколрение и ще го осъдят, защото те се покаяха чрез Ионовата проповед; а ето, тука има повече от Иона."
Лука 1:30 -"Защото, както Иона стана знамение на Ниневийците, така и Човешкият Син ще бъде на това поколение."
Матей 27:63-"Господарю, спомнихме си, че оня измамник приживе рече:"След три дена ще възкръсна!"
Йоан 2:18-19; 21-22 -"По повод на това, Юдеите, проговаряйки, Му рекоха: Какво знамение ще ни покажеш, тъй като правиш това? В отговор Исус им рече: Разрушете тоя храм и за три дни ще го издигна... Но той говореше за храма на тялото си. И тъй, когато биде възкресен от мъртвите, учениците Му си спомниха, че беше казал това; и повярваха написаното, и Словото, което Исус бе говорил."
Х. ХРИСТОС ВЪЗКРЪСНА!
ВЪЗКРЪСНА НАДЕЖДАТА НА ЧОВЕКА ЗА ВЕЧЕН ЖИВОТ
В ХРИСТА ИСУСА
Матей 28:1-6 -"А като се мина съботата, при разсъмването на първия ден от седмицата, дойдоха Мария Магдалина и другата Мария да видят гроба. А, ето, стана голям трус; защото ангел от Господа слезе от небето, та пристъпи и отвали камъка, и седна на него. Изгледът му беше, като блескавица, и облеклото му бяло, като сняг. А ангелът проговори, като каза на жените: Вие не се бойте, защото зная, че търсите разпнатия Исус. Няма го тука; защото възкръсна, както и рече: Дойдете, вижте мястото, дето е Дойдете, вижте мястото, дето е лежал Господ. "
1. Христос възкръсна, на предопределеното от Бога време, независимо от съпротивата на тъмните сили
А. Сатана избра най-тежката смърт за Христа - смърт чрез разпятие, за да осуети Неговото Възкресение
Б. За Христовото погребение бе избран на сигурния гроб и най-тежкия камък, който да бъде привален върху гробната врата
В. Сатана избра най-смелите римски войници да охраняват Христовия гроб, за да попречи на Неговото Възкресение
Тъмните сили избраха за Христа, не само:
Ø най-тежката смърт
Ø най-сигурния гроб, в който да бъде положен
Ø най-тежкия надгробен камък, който никой да не може да отвали
Ø най-сигурната охрана, която да пази тялото на Христа
Г. Но още - гроба на Христос бе запечатан с най-сигурния римски печат, за да бъде попречено на Христовото Възкресение.

Въпреки съпротивата на тъмните сили – Христос Възкръсна!
Няма човешки сили и средства, които да могат да противоустоят на Божията Сила!
Бог минава през заключените врати и през неотвалените камъни!
Бог казва и става!
8. Великден – неугасимата Надежда на човечеството за Вечен живот в Христа Исуса
Римляни 8:11 -"И ако живее във вас Духът на Тогова, който е възкресил Исуса от мъртвите, то същият, който възкреси Христа Исуса от мъртвите, ще съживи и вашите смъртни тела чрез Духа си, който обитава във вас."
Христос Възкръсна, за да възкреси и нас!
 



ПО СТЪПКИТЕ НА ХРИСТОС ОТ ЕРИХОН ДО ГОЛГОТА

Няма коментари: