неделя, 30 април 2017 г.

ХЪЛМЪТ НА ПОМОЩТА



Псалми 121:1-2 -"Издигам очите си към хълмовете, От гдето иде помощта ми. Помощта ми е от Господа, Който е направил небето и земята.
I. НУЖДАЕЩИЯТ СЕ ЧОВЕК ОТ ПОМОЩ
1.     Гледащият човек за помощ, в ден на нужда:
Ø Към кого гледаш за помощ, в ден на нужда?
Ø Към какво гледаш за помощ, в ден на нужда?
2.     Предупреждението на Христа за помощта на човек, в ден на нужда
Лука 21:28 -"А когато почне да става това, изправете се и повдигнете си главите, защото изкуплението ви наближава."
II. СИНАЙСКАТА ПЛАНИНА – ХЪЛМЪТ НА ПОМОЩТА
1.     Синайската пустиня предлагаше на евреите две неща:
А. Синайската планина -
Хълмът, откъдето идваше помощта им
Псалми 121:1 -"Издигам очите си към хълмовете, От гдето иде помощта ми."
Изход 24:16-17 -"И Господнята слава застана на Синайската планина, и облакът я покриваше шест дена; а на седмия ден Господ извика към Мойсея изсред облака. И изгледът на Господната слава по върха на планината се виждаше на Израиляните, като огън пояждащ."
Б. Синайската долина -
Долината на грехопадението
Изход 32:1-6 –"А като видяха людете, че Моисей се забави да слезе от планината, людете се събраха срещу Аарона и му казаха: Стани, направи ни богове, които да ходят пред нас; защото тоя Моисей, човекът, който ни изведе из Египетската земя, не знаем що му стана. Аарон им каза: Извадете златните обеци, които са на ушите на жените ви, на синовете ви, и на дъщерите ви, и донесете ми ги. И тъй, всичките люде извадиха златните обеци, които бяха на ушите им, и донесоха ги на Аарона. А той, като ги взе от ръцете им, даде на златото образ с резец, след като направи леяно теле; и те рекоха: Тия са боговете ти, о Израилю, които те изведоха из Египетската земя. И като видя това, Аарон издигна олтар пред него; и Аарон прогласи, казвайки: Утре ще бъде празник Господу. И на следния ден, като станаха рано, пожертвуваха всеизгаряне и принесоха примирителни приноси: после людете седнаха да ядат и да пият, и станаха да играят."
2. Вечната дилема:
Ø Издигам очите си към Синайската планина, откъдето идва помощта ми
"Помощта ми е от Господа, Който е направил небето и земята."
Или:
Ø Навеждам на очите си към Синайската долина на греха
III. СИОНСКАТА ПЛАНИНА - ХЪЛМЪТ НА ПОМОЩТА
Псалми 121:1-2 -"Издигам очите си към хълмовете, От гдето иде помощта ми. "
Псалми 53:6 -"Дано дойде от Сион избавление за Израиля! Когато върне Бог своите люде от плен, тогава ще се зарадва Яков, ще се развесели Израил."
Сион значи:"Цар, който побеждава, поваля пред себе си всичко"
IV. ПЛАНИНАТА МОРИЯ - ХЪЛМЪТ НА ПОМОЩТА
Битие 22:2 -"И рече Бог: Вземи сега единствения си син, когото любиш, сина си Исаака, та иди в местността Мория, и принеси го там във всеизгаряне на един от хълмите, за който ще ти кажа."
2 Летописи 3:1 -"Тогава Соломон почна да строи Господния дом в Ерусалим на хълма Мория, дето се яви Господ на баща му Давида, на мястото, което Давид беше приготвил на гумното на Евусеца Орна."
Ø Голгота - един от хълмовете на планината Мория
Псалми 121:1-2 -"Издигам очите си към хълмовете, От гдето иде помощта ми. "
Йоан 3:14 -"И, както Мойсей издигна змията в пустинята, така трябва да бъде издигнат Човешкия Син."
V. ПЛАНИНАТА НА ПРЕОБРАЖЕНИЕТО - ХЪЛМЪТ НА ПОМОЩТА
Лука 9:28-35 –"И около осем дни след като каза това, Той взе със себе си Петра, Иоана и Якова, и се качи на планината да се моли. И като се молеше, видът на лицето Му се измени и облеклото Му стана бяло и бляскаво. И, ето двама мъже се разговаряха с Него; те бяха Моисей и Илия, които се явиха в слава и говореха за смъртта Му, която Му предстоеше да изпълни в Ерусалим. А Петър и ония, които бяха с него, ги беше налегнал сън; но когато се разбудиха, видяха славата Му и двамата мъже, които стояха с Него. И когато те се разделиха с Него, Петър рече на Исуса: Наставниче, добре е да сме тука: и нека направим три шатри, за Тебе една за Моисея една, и една за Илия без да знае какво дума. И докато казваше това, дойде облак та ги засени; и учениците се уплашиха като влязоха в облака. И дойде из облака глас който каза: Този е Моят Син, Избраник Мой; Него слушайте."
Псалми 121:1-2 -"Издигам очите си към хълмовете, От гдето иде помощта ми. Помощта ми е от Господа, Който е направил небето и земята. "
1993 г.

Няма коментари: