събота, 15 април 2017 г.

ВЕЛИКДЕН - ТРАДИЦИЯ ИЛИ ВЕЧЕН ЖИВОТ


АЛИЛУЯ! ХРИСТОС ВЪЗКРЪСНА!

Йоан 17:1-3 –„Това като изговори Исус, дигна очите си към небето, и рече: Отче настана часът; прослави Сина Си, за да Те прослави и Сина Ти, според както си Му дал власт над всяка твар да даде вечен живот на всички, които си Му дал. А това е вечен живот, да познаят Тебе, единия истинен Бог, и Исуса Христа, Когото си изпратил.
Матей 28:1-6 –“А като се мина съботата, на първия ден от седмицата, дойдоха Мария Магдалина и другата Мария да видят гроба. А, ето, стана голям трус; защото ангел от Господа слезе от небето и пристъпи, отвали камъка, и седна на него. Изгледът му беше, като блескавица, и облеклото му бяло, като сняг. И в страха си от него стражарите трепереха, и станаха, като мъртви. А ангелът проговори, като каза на жените: Вие не се бойте, защото зная, че търсите разпнатия Исус. Няма го тука; защото възкръсна, както и рече: Дойдете, вижте мястото, дето е лежал Господ.
І. ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ТРАДИЦИИ -
ТРАДИЦИИ, ЧРЕЗ КОИТО СЕ ИЗМЕСТВАТ ДУХОВНИТЕ НЕЩА
1.     Великденското почистване
2.     Великденската трапеза
Ø Великденският традиционен хляб
Ø Великденското агне
Ø Великденските яйца
3. Великденското традиционно хоро и пр.
ІІ.
СИМВОЛЪТ ВЪВ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ТРАДИЦИИ
1.     Традиционното почистване, измиване, изпиране - символ на очистването чрез кръвта на Христа, Божият Агнец
1Петрово 1:18-19 –“като знаете, че не с тленни неща – сребро, или злато сте изкупени от суетния живот, предаден вам от бащите ви, но със скъпоценната кръв на Христа, като на Агнец без недостатък и пречист.
Матей 23:25 –“Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери, защото чистите външността на чашата и блюдото, а отвътре те са пълни с грабеж и насилие.
2.     Традиционният Великденски хляб, символ на Хляба на Живота
Йоан 6:33, 35, 51 –“Но първо търсете Неговото царство и неговата правда; и всичко това ще ви се прибави… Исус им рече: Аз съм хлябът на живота; който дойде при Мене, никак няма да огладнее, и който вярва в Мене, никак няма да ожаднее… Аз съм живият хляб, който е слязъл от небето. Ако яде някой от тоя хляб, ще живее до века; Да! И хлябът, който Аз ще дам, е моята плът [която аз ще дам] за живота на света.
3.     Традиционното Великденско хоро, символ на Божият радост
4.     Традиционното Великденско яйце - символ на създадения от Бога безсмъртен човек
А. Жълтъкът – символ на Божия Дух в човека
Битие 1:27, 2:7 –„И Бог създаде човека по Своя образ;...И Господ Бог създаде човека от пръст из земята, и вдъхна в ноздрите му жизнено дихание; и човекът стана жива душа.“
Б. Белтъкът – символ на човешката душа, измита в Христовата кръв
Исая 1:18 –„Дойдете сега та да разискаме, казва Господ; Ако са греховете ви като мораво, Ще станат бели като сняг; Ако са румени като червено, Ще станат като бяла вълна.“
В. Червената черупка на яйцето, символ на човешкото тяло, потопено в Христовата кръв
Матея 26:27-28 -„Взе и чашата, и, като благодари, даде им, и рече: Пийте от нея всички! Защото това е Моята кръв на [новия] завет, която се пролива за прощаване на греховете.“
Г. Зародишът на червеното Великденско яйце – символ на Вечния живот в Христа Исуса, на Новородения човек
( В яйцето без зародиш за плод - няма живот)
Йоан 6:63 –„Духът е, който дава живот; плътта нищо не ползува; думите, които съм ви говорил, дух са и живот са.“
ІІІ. ВЕЛИКДЕН НЕ Е СВЕТСКА ТРАДИЦИЯ ЗА ЕДИН ДЕН
ВЕЛИКДЕН Е - ЖИВОТЪТ НА ПОКАЯНИТЕ (НОВОРОДЕНИТЕ) ХРИСТИЯНИ
1.     Великден не е традиция, а е вдъхновението на Християните
Лука 24:32-35 –“И рекоха помежду си: Не гореше ли в нас сърцето, когато ни говореше по пътя и когато ни тълкуваше писанията? И в същия час станаха и се върнаха в Ерусалим, гдето намериха събрани единадесетте и тия, които бяха с тях, които и казаха: Господ наистина възкръснал и се явил на Симона. Те пък разправиха станалото по пътя, и как Го познаха, когато разчупваше хляба.
Марк 16:15 –„И рече им: Идете по целия свят и проповядвайте благовестието на всяка твар.“
2.     Великден, Възкресение Христово не е традиция, а Божествено обещание
Римляни 8:11 –“И ако живее във вас Духът на Тогова, Който е възкресил Исуса от мъртвите, то същият, Който възкреси Христа Исуса от мъртвите, ще съживи и Вашите смъртни тела чрез Духа си, който обитава във  вас.
3.     Великден, Възкресение Христово, не е традиция
(Боядисване на яйца, месене на козунаци, измазване и почистване на къщите и пр.)
Великден е - Победа на Христовата Църква!
1Коринтяни 15:54-58 –“А когато това тленното се облече в безсмъртие, тогава ще се сбъдне писаното слово: Погълната биде смъртта победоносно. О смърт, де ти е победата? О, смърт, де ти е жилото? Жилото на смъртта е грехът и силата на греха е законът. Но благодарение Богу, който ни дава победата чрез нашия Господ Исус Христос. Затова, възлюблени мои братя, бъдете твърди, непоколебими, и призобилвайте всякога в Господното дело, понеже знаете, че в Господа трудът ви не е напразен.
ІV. ВЕЛИКДЕН, ТРАДИЦИЯ ИЛИ ВЕЧЕН ЖИВОТ -
Великден е Вечен живот, защото:
1.     Христос бе Превъплътен (роди се) в човешка плът, заради нашето безсмъртие
Йоан 3:16 –“Защото Бог толкоз възлюби светът, щото даде Своя Единороден Син,за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот.
2.     Христос живя в човешка плът, заради нашето безсмъртие
Матей 4:23 -“Тогава Исус ходеше по цяла Галилея, та поучаваше в синагогите им, и проповядваше благовестието на царството, като изцеляваше всякаква болест и всякаква немощ между людете.
3.     Христос бе разпнат, заради нашето безсмъртие
Йоан 3:14-15 –“И както Мойсей издигна змията в пустинята, така трябва да бъде издигнат Човешкия Син, та всеки, който вярва в Него[да не погине,но] да има вечен живот.
Йоан 17:1-5 –„Това като изговори Исус, дигна очите си към небето, и рече: Отче настана часът; прослави Сина Си, за да Те прослави и Сина Ти, според както си Му дал власт над всяка твар да даде вечен живот на всички, които си Му дал. А това е вечен живот, да познаят Тебе, единия истинен Бог, и Исуса Христа, Когото си изпратил. Аз те прославих на земята, като свърших делото, което Ти Ми даде да върша. И сега прослави Ме, Отче, у Себе Си със славата, която имах у Тебе преди създанието на света.
4.     Христос Възкръсна, за да повярваме чрез Неговото Възкресение в нашето безсмъртие
Йоан 11:25 –„Исус й рече: Аз съм Възкресението и Живота; който вярва в Мене, ако и да умре, ще живее;“
Ø Възкръсналият Христос, преди да се Възнесе, се появи на последователите Си, за да остави лично послание до Църквата Христова
Ø Христовото Възкресенско завещание, преди Възнесението:
Марк 16:14 -„После се яви на самите единадесет ученика, когато бяха на трапезата, и смъмра ги за неверието и жестокосърдечието им, дето не повярваха на тия, които Го бяха видели възкръснал. И рече им: Идете по целия свят и проповядвайте благовестието на всяка твар. Който повярва и се кръсти ще бъде спасен; а който не повярва ще бъде осъден. И тия знамения ще придружават повярвалите: в Мое име бесове ще изгонват; нови езици ще говорят; змии ще хващат; а ако изпият нещо смъртоносно, то никак няма да ги повреди; на болни ще възлагат ръце, и те ще оздравяват. И тъй, след като им говори, Господ Исус се възнесе на небето, и седна отдясно на Бога. А те излязоха и проповядваха на всякъде, като им съдействуваше Господ, и потвърждаваше словото със знаменията, които го придружаваха. Амин.“
5.     Възкръсналият Христос – единственият Път на Християнина до Бога
Йоан 14:16 –„Исус му казва: Аз съм Пътят, и Истината, и Животът; никой не дохожда при Отца, освен чрез Мене.“
Евреи 7:25 –„Затова и може съвършено да спасява тия, които дохождат при Бога чрез Него, понеже всякога живее да ходатайства за тях.“
Според Светото писание (Божието Слово - Библията) – няма друг Ходатай и Посредник между човека и Бога, освен Възкръсналият Господ Исус Христос!
Останалите твърдения са легенди, традиции, предания, т.е. човешки интерпретации
6.     Христос възкръсна! – и се Възнесе, с обещание към Църквата Христова
Д.А.1:9-11 –“И като изрече това, и те Го гледаха, Той се възнесе, и облак Го прие от погледа им. И като се взираха към небето, когато възлизаше, ето, двама човека в бели дрехи застанаха при тях. Които и рекоха: Галилеяни, защо стоите, та гледате към небето? Тоя Исус, Който се възнесе от вас на небето, така ще дойде, както Го видяхте да отива на небето.
Йоан 14:3 –„И като отида и ви приготвя място, пак ще дойда и ще ви взема при Себе Си, тъй щото гдето съм Аз да бъдете и вие.“
V. ДНЕС Е ВЕЛИКДЕН! ХРИСТОС ВЪЗКРЪСНА!
СЛЕД ВЕЛИКДЕН - НАСТЪПВА ИСТИНСКОТО ВЪЗКРЕСЕНИЕ
 Какво ще стане след Великден?
1.     Какво ще стане, когато отминат „светлите“ дни на седмицата след Великден („светъл понеделник“,“светла сряда“, „светъл четвъртък“ и пр.)?
2.     Какво ще стане, когато след Великден, великденските нови дрехи овехтеят?
3.     Какво ще стане, когато Великденските нови обувки остареят?
4.     Какво ще стане, когато измазаната и почистена за Великден къща, отново се напука, измърси и разтури?
5.     Какво ще стане, когато Великденския хляб се изяде?
6.     Какво ще стане, когато Великденските яйца се изпочупят и изядат?
Ø С нас ще остане само споменът от Великденските традиции и ще чакаме следващия Великден?
Или:
Ø Ще поверим живота си в ръцете на Възкръсналия Христос, Който обеща на Църквата Си:
Матей 28:20б –“Аз съм с вас през всичките дни до свършването на
века. [
Амин].
Йоан 14:1 -6 –„Да се не смущава сърцето ви; вие вярвате в Бога, вярвайте и Мене. В дома на Отца Ми има много обиталища; ако не беше така, Аз щях да ви кажа, защото отивам да ви приготвя място. И като отида и ви приготвя място, пак ще дойда и ще ви взема при Себе Си, тъй щото гдето съм Аз да бъдете и вие. И вие знаете за къде отивам и пътя [знаете]. Тома Му казва: Господи, не знаем къде отиваш; а как знаем пътя? Исус му казва: Аз съм Пътят, и Истината, и Животът; никой не дохожда при Отца, освен чрез Мене.“
Йоан 11:25 –„Исус й рече: Аз съм възкресението и живота; който вярва в Мене, ако и да умре, ще живее;“

АЛИЛУЯ! 
ХРИСТОС ВЪЗКРЪСНА! – НАИСТИНА ВЪЗКРЪСНА!

Няма коментари: