събота, 22 март 2008 г.

ХРИСТОС В НАС - СИЛАТА НА ЦЪРКВАТА

Матея 17:14-21
“И когато дойдоха при народа, приближи се до Него един човек, който коленичи пред Него и каза: Господи, смили се за сина ми, защото е епилептик и зле страда; понеже пада в огъня, и често във водата; доведох го при Твоите ученици но те не можаха да го изцелят. Исус в отговор каза: О роде невярващ и извратен, до кога ще бъда с вас? до кога ще ви търпя? Доведете го тука при Мене. И Исус смъмра беса и той излезе от него; и момчето оздравя в същия час. Тогава учениците дойдоха при Исуса насаме и казаха: Защо ние не можахме да го изгоним? Той им каза: Поради вашето маловерие. Защото истина ви казвам: Ако имате вяра колкото синапово зърно, ще речете на тая планина: Премести се оттука там, и тя ще се премести; и нищо няма да ви бъде невъзможно. [А тоя род не излиза, освен с молитва и пост].”

І. ЧОВЕКЪТ БЕЗ БОГА И НЕГОВАТА СИЛА

1. Силата в обществото
А. Икономическа сила
Б. Финансова сила
В. Политическа сила

2. Силата в семейството
А. Силата помежду мъжа и жената
Според една православна традиция, който желае да господства над партньора си в брака, при венчавката трябва да успее да го настъпи.
Б. Силата помежду родители и деца
Изход 20:12 –“Почитай баща си и майка си, за да се продължават дните ти на земята, която ти дава Господ твоя Бог.”
Ефесяни 6:1-4 –“Деца, покорявайте се на родителите си в Господа; "Почитай баща си и майка си", (което е първата заповед с обещание), "за да ти бъде добре и да живееш много години на земята". И вие, бащи, не дразнете децата си, но възпитавайте ги в учение и наставление Господно.”
Примерът с гаванката на безбожника:
Един син се отнасял зле с болния си възрастен баща. Настанил го да живее в срутена постройка,предназначена за отглеждане на животни. Сипвал му храната в примитивен дървен съд (гаванка). Един дин бащата видял, че синът му дяла нещо от дърво и проявил любопитство какво е това. Синът му отговорил:”Приготвям ти гаванката, от която ще те храня, когато остарееш и те преместя в колибата при дядо.”

3. Силата чрез обединението
А. Обединена Европа В. Обединена Африка
Б. Обединена Азия Г. Обединена Америка

ІІ. СЪВРЕМЕННОТО СЕМЕЙСТВО, СЕМЕЙСТВО БЕЗ СИЛА

1. Блудният син в семейството
Днес всеки от нас играе или е играл ролята на една от четирите личности, описани в Притчата за блудния син (Лк.15:11-32)
А. Ролята на бащата
Б. Ролята на блудния син
В. Ролята на по-големия брат
Г. Ролята на слугата в дома Господен
За жалост днес блудният син не е музеен експонат.
Това е реалността в нашия дом
Днес майка и татко нямат сили да се справят с блудния син или с блудната дъщеря на 21 век

2. Обладаният от демони син
Матея 17:14-15 –“И когато дойдоха при народа, приближи се до Него един човек, който коленичи пред Него и каза: Господи, смили се за сина ми, защото е епилептик и зле страда; понеже пада в огъня, и често във водата. ”

3. Умрелият син
Лука 7:11-12 –“А скоро след това, Исус отиде в един град наречен Наин; и с Него вървяха учениците Му и едно голямо множество. И когато се приближи до градската порта, ето, изнасяха мъртвец, едничък син на майка си, която беше и вдовица; и с нея имаше голямо множество от града.”
Това е днес състоянието на нашата младеж
А. Хукнали по света
Б.Обладани от нечестиви духове
В. Накрая мъртви , носени към гробищата
Г. Срещата с Исуса
Спасение, церение, възкресение

ІІІ. ДРАМАТА В ПОДНОЖИЕТО НА ПЛАНИНАТА НА ПРЕОБРАЖЕНИЕТО

1. Изповедта на страдащия баща
Матея 17:18 –“И Исус смъмра беса и той излезе от него; и момчето оздравя в същия час.”
А. Синът ми е болен
Б. Синът ми се хвърля в огън
В. Синът ми пада във вода

2. Изповедта на Христовите ученици
Матея 17:19 –“Тогава учениците дойдоха при Исуса насаме и казаха: Защо ние не можахме да го изгоним? ”
Учениците без Христос приличат на вааловите пророци на планината Кармил. Те искаха да изпреварят Христа, но още не беше им казано
Лука 24:49 –“И, ето, Аз изпращам върху вас обещанието на Отца Ми; а вие стойте в града [Ерусалим] докато се облечете със сила от горе.”
Деяния на апостолите 1:8 –“Но ще приемете сила, когато дойде върху вас Светият Дух, и ще бъдете свидетели за Мене както в Ерусалим, тъй и в цяла Юдея и Самария, и до края на земята.”

3. Христос в нас, силата на Църквата
Йоана 15:5 –“Аз съм лозата, вие сте пръчките; който пребъдва в Мене, и Аз в него, той дава много плод; защото, отделени от Мене, не можете да сторите нищо.”
А. Борбата срещу този род (дявола)
Б. Изоставеният пост
В. Пренебрегнатата молитва

Няма коментари: