събота, 15 март 2008 г.

БОЖИЕТО СЛОВО - СИЛАТА НА ЦЪРКВАТА

Йоана 1:1-5 –“В начало бе Словото; и Словото беше у Бога; и Словото бе Бог. То в начало беше у Бога. Всичко това чрез Него стана и без Него не е станало нищо от това, което е станало. В Него бе животът и животът бе светлина на човеците. И светлината свети в тъмнината, а тъмнината я не схвана.”

Евреи 4:12 –“Защото Божието слово е живо, деятелно, по-остро от всеки меч остър и от двете страни, пронизва до разделяне душата и духа, ставите и мозъка, и издирва помислите и намеренията на сърцето.”

І. СЛОВО, ЧРЕЗ КОЕТО СВЕТОВЕТЕ БЯХА СЪЗДАДЕНИ

Битие 1,2 глава –“И Бог каза:... стана така…”

ІІ. СЛОВО, ЧРЕЗ КОЕТО СВЕТОВЕТЕ БЯХА ПОТОПЕНИ


Битие 6:5-7, 13а,17 –“И като видя Господ, че се умножава нечестието на човека по земята и, че всичко, което мислите на сърцето му въображаваха, беше постоянно само зло, разкая се Господ, че беше направил човека на земята, и огорчи се в сърцето си. И рече Господ: Ще изтребя от лицето на земята човека, когото създадох, - човеци, зверове, гадини, и въздушни птици, - понеже се кая, че ги направих… И рече Бог на Ноя: …И, ето, Аз ще докарам на земята потоп от вода, за да изтребя под небето всяка твар, която има в себе си жизнено дихание; всичко що се намира на земята, ще измре.”

ІІІ. СЛОВО, ЧРЕЗ КОЕТО ЧОВЕЦИТЕ СЕ СПАСЯВАТ

Римляни 10:17, 10:10 –“И тъй, вярването е от слушане, а слушането - от Христовото слово… Защото със сърце човек вярва и се оправдава; и с уста прави изповед, и се спасява. Защото писанието казва: "Никой, който вярва в него, не ще се посрами."”

ІV. СЛОВО, ЧРЕЗ КОЕТО БОЛНИТЕ СЕ ИЗЦЕЛЯВАТ

Псалми 107:20
-“Изпраща Словото Си, та ги изцелява; И оттървава от ямите, в които лежат.”

V. СЛОВО, ЧРЕЗ КОЕТО ЦЪРКВАТА ВОЮВА

Ефесяни 6:12-13, 17
–“Защото нашата борба не е срещу кръв и плът, но срещу началствата, срещу властите, срещу всесветските управители на тая тъмнота, срещу духовните сили на нечестието в небесните места. За това, вземете си Божието всеоръжие, за да можете да противостоите в злия ден и, като надвиете на всичко да устоите…вземете тоже за шлем спасението, и мечът на Духа, който е Божието слово.”
1Петрово 5:8-9 –“Бъдете трезвени, будни. Противникът ви, дяволът, като рикаещ лъв обикаля, търсейки кого да погълне. Съпротивете се нему, стоейки твърди във вярата, като знаете, че същите страдания се понасят и от братята ви в света.”
Яков 4:6-7 –“И езикът, тоя цял свят от нечестие, е огън. Между нашите телесни части езикът е, който заразява цялото тяло и запалва колелото на живота ни, а сам той се запалва от пъкъла. И тъй, покорявайте се на Бога, но противете се на дявола, и той ще бяга от вас”

VІ. БОЖИЕТО СЛОВО, ИЗЯВЕНО ЧРЕЗ ХРИСТОС, СИЛАТА НА ЦЪРКВАТА ХРИСТОВА

Йоана 1:14 -И словото стана плът и пребиваваше между нас; и видяхме славата Му, слава, като на Единородния от Отца, че беше пълно с благодат и истина.
Йоана 6:60-69 –“И тъй, мнозина от учениците му, като чуха това, рекоха: Тежко е това учение; кой може да го слуша? Но Исус, като знаеше в Себе Си, че учениците Му негодуват против това, рече им: Това ли ви съблазнява? Тогава какво ще кажете, ако видите Човешкия Син да възлиза там, където е бил преди? - Духът е, който дава живота; плътта нищо не ползва; думите, които съм ви говорил дух са и живот са. Но има някои от вас, които не вярват. Защото Исус отначало знаеше кои са невярващите и кой е този, който щеше да Го предаде. И каза: Затова ви рекох, че никой не може да дойде при Мене, ако не му е дадено от Отца. Поради това мнозина от учениците Му отстъпиха, и не ходеха вече с Него. Исус рече на дванадесетте: Да не искате и вие да си отидете? Симон Петър Му отговори: Господи, при кого да отидем? Ти имаш думи на вечен живот и ние вярваме и знаем, че Ти си [Помазаникът, Син на живия Бог].”

1. “Ти имаш думи на церение
Матея 8:8 –“Стотникът в отговор Му рече: Господи, не съм достоен да влезеш под стряхата ми; но кажи само дума, и слугата ми ще оздравее.”

2. “Ти имаш думи на освобождение”
Матея 8:25-34 –“Тогава се приближиха, събудиха Го и казаха: Господи, спаси! Загиваме! А Той им каза: Защо сте страхливи, маловерци? Тогава стана, смъмра ветровете и вълните, и настана голяма тишина. А човеците се чудеха и казваха: какъв е Тоя, че и ветровете, и вълните (морето) Му се покоряват. И когато дойде на отвъдната страна, в Гадаринската земя, срещнаха Го двама, хванати от бяс, които излизаха от гробищата тъй свирепи, че никой не можеше да мине по оня път. И, ето, извикаха, казвайки: Какво имаш с нас ,Ти, Божий Сине? Нима си дошъл тука преди време да ни мъчиш? А надалеч от тях имаше голямо стадо свине, което пасеше. И бесовете Му се молеха: Ако ни изпъдиш , изпрати ни в стадото свине. и рече им: Идете.И те, като излязоха, отидоха в свините; и, ето, цялото стадо се спусна по стръмнината в езерото и загина във водата. А свинарите побягнаха, и като отидоха в града, разказаха всичко, и това що бе станало с хванатия от бяс. И, ето, цял град излезе да посрещне Исуса; и като Го видяха, примолиха Му се да си отиде от тяхните предели.”

3. “Ти имаш думи на вечен живот”
Йоана 15:5 –“Аз съм лозата, вие сте пръчките; който пребъдва в Мене, и Аз в него, той дава много плод; защото отделени от Мене, не можете да сторите нищо.”
Лука 19:1-10 –“Слез това Исус влезе в Ерихон и минаваше през града. И, ето, един човек, на име Закхей, който беше началник на бирниците, и богат, искаше да види Исус кой е, но не можеше, поради народа, защото беше нисък. И завтече се напред, та се покачи на една черница, за да го види; понеже през оня път щеше да мине. И Исус, като дойде на това място, погледна нагоре и му рече: Закхее, слез скоро, защото днес трябва да престоя у дома ти. И той побърза да слезе, и прие Го с радост. И като видяха това, всички роптаеха, казвайки: При грешен човек влезе да преседи. А Закхей стана и рече на Господа: Господи, ето от сега давам половината от имота си на сиромасите; и ако някак съм ограбил някого, връщам му четверократно. И Исус му рече: Днес стана спасение в този дом; защото и този е Авраамов син. Понеже Човешкият Син дойде да потърси и спаси погиналото.”

Да се хванем здраво за Божието Слово и да се държим, като корабокрушенец за спасителен пояс (”като удавник за сламка”)

Няма коментари: