петък, 14 март 2008 г.

СВЯТИЯТ ДУХ-СИЛАТА НА ЦЪРКВАТА

І. ПРОРОЧЕСТВОТО ЗА СВЯТИЯ ДУХ, СИЛАТА НА ЦЪРКВАТА
Иоил 2:27-28 –“И ще познаете, че аз съм всред Израиля, и че съм Господ вашият Бог, и че няма друг; И людете Ми няма никога да се посрамят. И след това ще излея Духа Си на всяка твар; И синовете ви и дъщерите ви ще пророкуват; Старците ви ще виждат сънища; Юношите ви ще виждат видения.”

ІІ. ТАЙНАТА ЗА ПРИСЪСТВИЕТО НА СВЯТИЯ ДУХ, СИЛАТА НА ЦЪРКВАТА
(Святият Божий Дух, преди всичко друго)
Битие 1:1-2 –“В начало Бог създаде небето и земята. А земята беше пуста и неустроена; и тъмнина покриваше бездната; и Божият Дух се носеше над водата.”
Лука 1:35 –“И ангелът в отговор й рече: Святият Дух ще дойде върху ти, и силата на Всевишния ще те осени; за туй и светото онова, което ще се роди от тебе, ще се нарече Божий Син.”
Матея 3:13-17 –“Тогава идва Исус от Галилея на Иордан при Иоана, за да се кръсти от него. А Иоан Го възпираше, казвайки: Аз имам нужда да се кръстя от Тебе, и Ти ли идеш при мене? А Исус в отговор Му рече: Остави Ме сега, защото така ни е прилично да изпълним всичко що е право. Тогава Иоан Го остави. И като се кръсти, Исус веднага излезе от водата; и, ето, отвориха Му се небесата, и видя Божият Дух, че слиза като гълъб и се спускаше на Него; ето глас от небесата, който казваше: Този е възлюбеният Ми Син, в Когото е Моето благоволение.”
Матея 4:1 –“Тогава Исус биде отведен от Духа в пустинята, за да бъде изкушаван от дявола.”
Лука 4:1 –“А Исус, пълен със Святия Дух, когато се върна от Йордан, бе воден от Духа из пустинята четиридесет дни, ”

ІІІ. ИЗЛИВАНЕТО НА СВЯТИЯ ДУХ, СИЛАТА НА ЦЪРКВАТА
Лука 24:46-49 –“Тогава им отвори ума, за да разберат писанията. И рече им: Така е писано, че Помазаникът трябва да пострада и да възкръсне от мъртвите в третия ден, и че трябва да се проповядва в Неговото име покаяние и прощение на греховете между всичките народи, като се започне от Ерусалим. Вие сте свидетели на това. И, ето, Аз изпращам върху вас обещанието на Отца Ми; а вие стойте в града [Ерусалим], докато се облечете със сила отгоре.”
1. Обещанията за Святия Дух
Йоана 16:7 –“Обаче Аз ви казвам истината, за вас е по-добре да отида Аз, защото, ако не отида, Утешителят няма да дойде на вас; но ако отида, ще ви го изпратя.”
2. Изливането на Святия Дух
Деяния на апостолите 2:1-4 –“ И когато настана денят на Петдесятницата, те всички бяха на едно място. И внезапно стана шум от небето, като хвученето на силен вятър, и изпълни цялата къща, гдето седяха. И явиха им се езици, като огнени, които се разделяха, и седна по един на всеки от тях. И те всички се изпълниха със Святия Дух и почнаха да говорят чужди езици, според както Духът им даваше способност да говорят.”

ІV. БЛАГОСЛОВЕНИЕТО ЧРЕЗ СВЯТИЯ ДУХ, СИЛАТА НА ЦЪРКВАТА
1. Благословението чрез Дарбите на Святия Дух, силата на Църквата
1Коринтяни 12:1-11 –“При това, братя, желая да разбирате и за духовните дарби. Вие знаете, че когато бяхте езичници, отвличахте се към немите идоли, както и да ви водеха. За това ви уведомявам, че никой, като говори с Божия Дух не казва: Да бъде проклет Исус! И никой не може да нарече Исус Господ, освен със Святия Дух. Дарбите са различни; но Духът е същият. Службите са различни; но Господ е същият. Различни са и действията; но Бог е същият, Който върши всичко във всичките човеци. А на всеки се дава проявяването на Духа за обща полза. Защото на един се дава чрез Духа да говори с мъдрост, а на друг да говори с знание, чрез същия Дух; на друг вяра чрез същия Дух, а пък на друг изцелителни дарби чрез единия Дух; на друг да върши велики дела, а на друг да пророкува; на друг да разпознава духовете; на друг да говори разни езици; а пък на друг да тълкува езици. А всичко това се върши от един и същи Дух, който разделя на всеки по особено, като му е угодно.”

2. Благословението чрез Плодовете на Святия Дух, силата на Църквата
Галатяни 5:22-23 –“А плодът на Духа е: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, верност, кротост, себеобуздание; против такива неща няма закон.”

V. СЛУЖЕНИЕТО ЧРЕЗ СВЯТИЯ ДУХ, СИЛАТА НА ЦЪРКВАТА
1. Служението на Църквата да бъде сол чрез Святия Дух
2. Служението на Църквата да бъде светлина чрез Святия Дух
3. Служението на Църквата да бъде квас чрез Святия Дух
4. Служенито на Църквата да бъде благовестител на Евангелието (евангелист) чрез Святия Дух
Деяния на апостолите 1:8 –“Но ще приемете сила, когато дойде върху вас Святият Дух, и ще бъдете свидетели за Мене, както в Ерусалим, тъй и в цяла Юдея и Самария, и до края на земята.”

Няма коментари: