вторник, 13 май 2014 г.

ИЗПИТАНИЕТО НА ЛЮБОВТА ЧРЕЗ ЩЕДРОСТТА НА СЪРЦЕТО



2Коринтяни 8:1-15 –“При това, братя, известявам ви Божията благодат, дадена на църквите в Македония, че, макар и да търпят голямо утеснение, пак великата им радост и дълбоката им беднотия дадоха повод да преизобилва богатството на тяхната щедрост. Защото свидетелствувам, че те дадоха доброволно според силата си, и даже вън от силата си, като ни умоляваха с голямо настояване, относно това даване, дано да участвуват и те в служенето на светиите. И те не само дадоха, както се надявахме, но първо предадоха себе си на Господа и, по Божията воля, на нас; така щото помолихме Тита да довърши между вас и това благодеяние, както го беше и започнал. И тъй, както изобилвате във всяко нещо, - във вяра, в говорене, в знание, в пълно усърдие и в любов към нас, - така да преизобилвате и в това благодеяние. Не казвам това като по заповед, но за да опитам искреността на вашата любов чрез усърдието на другите. Защото знаете благодатта на нашия Господ Исус Христос, че, богат като бе, за вас стана сиромах, за да се обогатите вие чрез Неговата сиромашия. А относно това нещо аз давам тоя съвет, че така да го направите е полезно за вас, които лани бяхте първи не само да го правите, но и да желаете да го направите. А сега го свършете и на дело, така щото както сте били усърдни в желанието, така да бъдете и в доизкарването, според каквото имате. Защото, ако има усърдие, то е прието според колкото има човек, а не според колкото няма. Понеже не искам други да бъдат облекчени, а вие утеснени; но да има равенство, така щото вашето сегашно изобилие да запълни тяхната оскъдност, та и тяхното изобилие да послужи на вашата оскъдност; така щото да има равенство, според както е писано: "Който беше събрал много, нямаше излишък; и който беше събрал малко, не му беше оскъдно".
Изход 16:18 –“И когато измериха събраното с гомора, който беше събрал много нямаше излишък, и който беше събрал малко нямаше недостиг; всеки събираше толкова, колкото му трябваше да яде.
- Щедростта (за която ще говорим) и любовта са две различни неща.
Чух интересно изказване във връзка с щедростта на някои Християни: ”Сърцето го дава, но ръката не го пуска”.
За разликата помежду щедростта и любовта на Християнина, желая да кажа следното:
Опитите в нашия живот показват, че любовта в много случаи може да бъде подплатена с голяма набожност, с брилянтна усмивка, със Сатанинско лицемерие, с измамителна Юдова прегръдка и целувка, и много често с празна надежда.
В моя живот съм срещал два вида хора. Хора, които само говорят какво трябва да се направи. И хора, които не говорят какво трябва да се направи и как трябва да се направи, а го правят без да вдигат голям шум около себе си.
- Щедростта, за която ще говорим, не пита нуждаещия се човек от каква народност е.
- Щедростта, като дар Божий не пита нуждаещия се човек от коя деноминация е.
- Щедростта, за която ще размишляваме, най-добре е описана в Притчата за Добрия самарянин. (Лука 10:30-36)
Запомнете! Щедростта е тази, която храни гладния, пои жадния, облича голия, подслонява бездомния, грижи се за болния, за сирачето, за вдовицата, за изпадналия в нужда човек.
I. ИЗПИТАНАТА ЛЮБОВ ЧРЕЗ ЩЕДРОСТТА НА ЕВРЕИТЕ
1. Изпитаната любов на евреите чрез въплощението на Божия Единороден Син
Йоана 3:16 –“Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот:
Исая 7:14 –“Затова сам Господ ще ви даде знамение: Ето, девица ще зачне и ще роди син, И ще го нарече Емануил.
Матея 1:20-23 –“Но, когато мислеше това, ето, ангел от Господа му се яви насъне и каза: Иосифе, сине Давидов, не бой се да вземеш жена си Мария; защото зачнатото в нея е от Светия Дух. Тя ще роди син, когото ще наречеш Исус; защото Той е Който ще спаси людете Си от греховете им. А всичко това стана за да се сбъдне реченото от Господа чрез пророка който казва:"Ето девицата ще зачне и ще роди син; И ще го нарекат Емануил" (което значи, Бог с нас).
2. Изпитаната щедрост на Израил чрез рождението на Божия Единороден Син
Лука 2:7 –“И роди първородния си Син, пови Го и положи Го в ясли, защото нямаше място за тях в гостилницата.
О! Каква превилегия щеше да бъде за този евреин, в чийто дом се е родил Христос! Можем ли да си представим това? Днес този човек щеше да бъде по-известен от Дева Мария. Този дом щеше да бъде най-известното историческо място в Израил и най-посещаваният музей в света.
Но, уви, във Витлеем го нямаше този щедър човек, който да отстъпи         дома си, стаята си, леглото си за Бога.
Откровение 3:20 –“Ето стоя на вратата и хлопам; ако чуе някой гласа Ми и отвори вратата, ще вляза при него и ще вечерям с него, и той с Мене.
3. Изпитанието на Израил чрез служението на Христа
Матей 4:23-25 –“Тогава Исус ходеше по цяла Галилея, и поучаваше в синагогите им, и проповядваше благовестието на царството, като изцеляваше всякаква болест и всякаква немощ между людете. И разнесе се слух за Него по цяла Сирия; и довеждаха при Него всички болни, страдащи от разни болести и мъки, хванати от бяс, епилептици и парализирани; и ги изцели. И подире Му вървяха големи множества от Галилея и Декапол, от Ерусалим и Юдея, и из отвъд Иордан.
4. Изпитанието на Израил чрез възкресението на Христа
Матей 28:1-15 –“А като се мина съботата, на първия ден от седмицата, дойдоха Мария Магдалина и другата Мария да видят гроба. А, ето, стана голям трус; защото ангел от Господа слезе от небето и пристъпи, отвали камъка, и седна на него. Изгледът му беше като блескавица, и облеклото му бяло като сняг. И в страха си от него стражарите трепереха, и станаха като мъртви. А ангелът проговори, като каза на жените: Вие не се бойте, защото зная, че търсите разпнатия Исус. Няма Го тук; защото възкръсна, както и рече: дойдете и вижте мястото, гдето е лежал Господ. Идете скоро да кажете на учениците Му, че е възкръснал от мъртвите; и, ето, Той отива преди вас в Галилея; там ще Го видите; ето казах ви. И те излязоха бързо от гроба със страх и голяма радост, и завтекоха се да известят на учениците Му. И ето Исус ги срещна и рече: Здравейте! А те се приближиха и се хванаха за нозете Му и Му се поклониха. Тогава Исус им рече: Не бойте се; идете кажете на братята Ми да идат в Галилея, и там ще Ме видят. Когато те отидоха, ето, някои от стражата дойдоха в града и известиха на главните свещеници всичко що бе станало. И те, като се събраха със старейшините и се съвещаваха, дадоха на войниците доволно пари, и рекоха: Кажете, че учениците Му дойдоха през нощта и Го откраднаха, когато ние спяхме. И ако слух за това стигне до управителя, ние ще го убедим, а вас ще направим да нямате грижа. Те, прочее, взеха парите, и постъпиха както бяха научени. И това що те казаха се разнесе между юдеите, и продължава даже и до днес.
Това безспорно е скандално!
Но дали днес Бог чрез същите тези неща не изпитва щедростта на нашата любов?
Нека всеки за себе си да отговори на този въпрос!
Днес дали ние сме по-добри от някогашните евреи?!
II. ИЗПИТАНАТА ЛЮБОВ НА РАННАТА ЦЪРКВА ЧРЕЗ ЩЕДРОСТА
1. Изпитаната любов на Апостолите чрез тяхната щедрост
Марк 6:37 –“А Той в отговор им рече: Дайте им вие да ядат. А те Му казаха: Да идем ли да купим за двеста пенязи хляб и да им дадем да ядат?
2. Изпитаната любов на Ранната Църква чрез щедростта
Дeяния на апостолите 5:1-2 –“А някой си човек на име Анания, с жена си Сапфира, продаде имот, и задържа нещо от цената, със знанието на жена си; и донесе една част и я сложи пред нозете на апостолите.
3. Учението на Ранната Църква за тяхната щедрост
Яков 2:16 -“и някой от вас им рече: Идете си с мир, дано бъдете стоплени и нахранени, а не им дадете потребното за тялото, каква полза?
Галатяни 2:9-10 –“и когато познаха дадената на мене благодат, то Яков, Кифа и Иоан, които се считаха за стълбове, дадоха десници на общение на мене и на Варнава, за да идем ние между   езичниците, а те между обрязаните. Искаха само да помним сиромасите, - което също нещо и ревностно желаех да върша.
1 Тимотей 6:17-18 –“На ония, които имат богатството на тоя свят, заръчвай да не високоумствуват, нито да се надяват на   непостоянното богатство, а на Бога, Който ни дава всичко изобилно да се наслаждаваме; да струват добро, да богатеят с добри дела, да бъдат щедри, съчувствителни,
О, Боже! Напомняй ни за нашата щедрост във време, каквото е това! Напомняй ни, Боже, за безработните, за гладните, за жадните, за бездомните, за болните, за сирачетата, за вдовиците...!
III. ИЗПИТАНИЕТО НА ХРИСТИЯНСКАТА ЛЮБОВ ЧРЕЗ ЩЕДРОСТТА
Яков 2:1-4 –“Братя мои, да не държите вярата на прославения наш Господ Исус Христос с лицеприятие. Защото, ако влезе в синагогата ви човек със златен пръстен и с хубави дрехи, а влезе и сиромах с оплескани дрехи, и погледнете с почит към оня, който е с хубавите дрехи, та речете: Ти седни тука на добро място; а на сиромаха речете: Ти стой там, или: Седни до подножието ми, не правите ли различия помежду си, и не ставате ли пристрастни съдии?
2Коринтяни 8:1-15
1. Църквата, създадена от Бог да бъде пример за подражание
Матей 5:13-16 –“Вие сте солта на земята. Но ако солта обезсолее, с какво ще се осоли? Тя вече за нищо не струва, освен да се изхвърли вън и да се тъпче от хората. Вие сте виделината на света. Град поставен на хълм не може да се укрие. И когато запалят светило, не го турят под шиника, а на светилника, и то свети на всички, които са в къщи. Също така нека свети вашата виделина пред човеците, за да виждат добрите ви дела, и да прославят вашия Отец, Който е на небесата.
А. Църквата, пример за подражание чрез солта
Б. Църквата, пример за подражание чрез нейното място
В. Църквата, пример за подражание чрез светлината
Г. Църквата, пример за подражание чрез местонахождението на запаленото светило, преобраз на Хистиянина
Всичко това е щедрост:
- Щедростта на солта - тя се себераздава
- Щедростта на града – той подслонява всички
 - Щедростта на светилото, светило на всички
Матей 25:34-40 –“Тогава царят ще рече на тия, които са от дясната Му страна: Дойдете вие благословени от Отца Ми, наследете царството, приготвено за вас от създанието на света. Защото огладнях и Ме нахранихте; ожаднях и Ме напоихте; странник бях и Ме прибрахте; гол бях и Ме облякохте; боленбях и Ме посетихте; в тъмница бях и Ме споходихте. Тогава  праведните в отговор ще Му кажат: Господи, кога Те видяхме гладен, и Те нахранихме; или жаден, и Те напоихме? И кога Те видяхме странник, и Те прибрахме, или гол и Те облякохме? И кога Те видяхме болен или в тъмница и Те споходихме? А Царят в отговор ще им рече: Истина ви казвам: Понеже сте направили това на един от тия най-скромни Мои братя, на Мене сте го направили.

2. Липсващата щедрост, изразена чрез безплодието на смоковницата
Лука 13:6-9 –“Каза и тая притча: Някой си имаше в лозето си посадена смоковница; и дойде да търси плод на нея, но не намери. И рече на лозаря: Ето три години как дохождам да търся плод на тая смоковница, но не намирам; отсечи я; защо да запразня    земята? А той в отговор му рече: Господарю, остави я и това   лято, докле разкопая около нея и насипя тор; и ако подир това   даде плод, добре, но ако не, ще я отсечеш.
А. Присъдата, поради липсващата щедрост
Б. Изпросената от Христа условна присъда
1 Тимотей 2:5 –“Защото има само един Бог и един ходатай между Бога и човеците, човекът Христос Исус,
В. Култивираната от Христа смоковница
Г. Наторената от Христа смоковница, преобраз на безплодната Църква
3. Учението на Господа Исуса Христа за щедростта на Църквата
Лука 3:11 –“А той в отговор им рече: Който има две ризи, нека даде на този, който няма; и който има храна, нека прави същото.
4. Божието предопреждение за безплодната любов
Йоан 15:2, 6 –“Всяка пръчка в Мене, която не дава плод, Той я отрязва; и всяка що дава плод, очистя я, за да дава повече плод... Ако някой не пребъде в Мене, той бива изхвърлен навън като пръчка, и изсъхва; и събират ги та ги хвърлят в огъня, и те изгарят.
Яков 5:1-6 –“Дойдете сега, вие богатите, плачете и ридайте поради бедствията, които идват върху вас. Богатството ви изгни, и дрехите ви са изядени от молци. Златото ви и среброто ви ръждясаха; и ръждата им ще свидетелствува против вас и ще пояде месата ви като огън. Вие сте събирали съкровища в последните дни. Ето, заплатата за работниците, които са жънали нивите ви, от която ги лишихте, вика; и виковете на жетварите влязоха в ушите на Господа на Силите. Вие живяхте на земята разкошно и разпуснато, угоихте сърцата си като в ден на клане. Осъдихте, убихте Праведния; и Той не ви се противи.
Братя, нека да помним:
- Бедността не е порок!
- Бедността не е проклятие!
- Бедността не е грях!
- Бедността не е свидетелство, че Бог ни е оставил и повече не се грижи за нас!
- Бедността не е свидетелство, че Бог е майка на едни, а мащеха на други
- Бедността е духовната лаборатория, в която се изпитва щедростта на богатите
Матей 25:34-40 –“Тогава царят ще рече на тия, които са от дясната Му страна: Дойдете вие благословени от Отца Ми, наследете царството, приготвено за вас от създанието на света. Защото огладнях и Ме нахранихте; ожаднях и Ме напоихте;странник бях и Ме прибрахте; гол бях и Ме облякохте; болен бях и Ме посетихте; в тъмница бях и Ме споходихте. Тогава праведните в отговор ще Му кажат: Господи, кога Те видяхме гладен, и Те нахранихме; или жаден, и Те напоихме? И кога Те видяхме странник, и Те прибрахме, или гол и Те облякохме? И кога Те видяхме болен или в тъмница и Те споходихме? А Царят в отговор ще им рече: Истина ви казвам: Понеже сте направили това на един от тия най-скромни Мои братя, на Мене сте го направили.

Няма коментари: