вторник, 13 май 2014 г.

ЧОВЕКЪТ И НЕГОВАТА ЖАЖДА



Псалми 42:1-2 –“Както еленът пъхти за водните потоци, Така душата ми въздиша за Тебе, Боже. Жадна е душата ми за Бога, за живия Бог; Кога ще дойда и ще се явя пред Бога?
Естеството на жаждата определя живота ни на тази земя и във Вечността.
Няма на земята по-популярна дума от думата „жажда“.
Чувството жажда е познато на цялата природа:
·        Познато е на растителното царство
·        Познато е на животинското царство
·        Познато е и на човека
Водата покрива около 71% от повърхността на планетата Земя.
I. ХАРАКТЕРЪТ НА РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ ЖАЖДИ В СВЕТА
Трилогията на жаждата:
·                    природна жажда
·                    плътска жажда
·                    духовна жажда
1. Естествената (природна) жажда на човека към вода
- Биологичният състав на човека е причина за неговата естествена жажда.
- Човешкото тяло съдържа около 60% вода, а тялото на новороденото бебе - около 70%.
2. Плътската жажда
Видовете плътска жажда:
А. Икономическа жажда – жажда към богатство
( Сребролюбието е вид плътска жажда – жажда към пари.)
Б. Политическа жажда – жажда за земна слава и власт
В. Империалистическа жажда – жажда за завоювания
Г. Суетна жажда
„Жадният“ суетен човек, застанал пред огледалото в очакване огледалцето да утоли тази жажда.
Д. Сексуалната жажда и пр.
Проблемът на човечеството днес се състои в това, че всеки стремглаво е хукнал да утолява плътската си жажда, търсейки тинестите локви на дявола.
3. Духовната жажда на човека
Биологическата жажда на човека към водата се обуславя от 60%-ното съдържание на вода в организма му. Това е причината за нейната значимост за физическото здраве и живот на човека
Когато говорим за духовната жажда на човека, за пребъдване в Бога, трябва да потърсим отговор на въпроса: Какво е духовното естество на човека?
Битие 2:7 –„И Господ Бог създаде човека от пръст из земята, и вдъхна в ноздрите му жизнено дихание; и човекът стана жива душа.
Т.е. човекът съдържа в себе си 100% от Божието жизнено дихание, затова духовната жажда е още по-значима за духовното здраве на човека.
Духовната жажда може и трябва да бъде разглеждана на две части:
А. Негативна жажда, жаждата която дяволът предизвиква в човека и чрез тази жажда го контролира
Дяволските извори, реки, езера и блата са отровни, затова всеки, който пие от тях е обречен на сигурна смърт.
Б. Положителната жажда - жаждата за Бога и Неговите благословения
Псалми 42:1-2 –“Както еленът пъхти за водните потоци, Така душата ми въздиша за Тебе, Боже. Жадна е душата ми за Бога, за живия Бог; Кога ще дойда и ще се явя пред Бога?
Йоан 4:10 –“Исус в отговор й каза: Ако би знаела Божия дар, и Кой е Онзи, Който ти казва: Дай Ми да пия, ти би поискала от Него и Той би ти дал жива вода?
1). Жадуващият човек за Бога
2). Жадният човек за Божието спасение
3). Жадният човек за молитвата
4). Жадният човек за Божията Църква
5). Жадуващият човек за Небесния си дом
Псалми 42:1-2 –“Както еленът пъхти за водните потоци, Така душата ми въздиша за Тебе, Боже.
II. НЕГАТИВНАТА ЖАЖДА - СМЪРТОНОСНИЯТ КАПАН НА ДЯВОЛА
Не много отдавна гледах по телевизията научнопопулярен филм за животинския свят в Африка. Между многото картини показаха и последствията от изсушителното бездъждовно лято. Температурата, причинена от африканското слънце бе толкова висока, че пресуши всички водни извори и реки в пустинята.
На филма показаха как животните се налагаше да пътуват повече от десетки километри, докато намерят вода, за да утолят жаждата си. Но точно там, до единствената пустинна локва, сгушени във високата трева, кръвожадни хищници очакваха спокойно жертвите си... И прежаднелите, нищо неподозиращи животни, вместо да утолят жаждата си, намираха там смъртта си.
В много случаи точно така е и с човека. Той отива да търси светските извори, мътните локви, за да утоли жаждата си. А не знае, че там го чака скрит, маскиран дяволът, за да го умъртви.
Различните капани на дявола, предназначени за търсещия да утоли жаждата си човек:
1. Порнографията - капаните на дявола
Днес няма вестник, списание, телевизия - без подобни дяволски капани.
2. Капаните на дявола, наречени:
А. Дискотеки
Б. Барове
В. Нощни заведения
Г. Нудистки плажове и пр.
Преди години в Бургас имаше само един Евин плаж накрая на плажната ивица, ограден с плътна ограда. Днес централният плаж вече е превърнат на Евин. Срамно е човек да отиде с детето си на плаж.
3. Скритите капани на дявола - тогава и днес
Матей 4:1-11 –“Тогава Исус биде отведен от Духа в пустинята, за да бъде изкушаван от дявола. И след като пости четиридесет дни и четиридесет нощи, най-после огладня. И тъй изкусителят дойде и Му рече: Ако си Божий Син заповядай тия камъни да станат хлябове. А Той в отговор каза: Писано е: "Не само с хляб ще живее човек, но с всяко слово, което излиза от Божиите уста. Тогава дяволът Го завежда в светия град, поставя Го на крилото на храма и Му казва: Ако си Божий Син, хвърли се долу; защото е писано: - "Ще заповяда на ангелите Си за Тебе: И на ръце ще Те дигат. Да не би да удариш о камък ногата Си". Исус му рече: Писано е още: "Да не изпитваш Господа твоя Бог". Пак Го завежда дяволът на една много висока планина, показва Му всичките царства на света и тяхната слава и казва Му: Всичко това ще ти дам, ако паднеш да ми се поклониш. Тогава Исус му каза: Махни се, Сатано, защото е писано: "На Господа твоя Бог да се покланяш, и само Нему да служиш". Тогава дяволът Го остави; и, ето, ангели дойдоха и Му прислужваха.
Чрез това Слово виждаме три важни капани, които дяволът заложи на Христа тогава, и днес поставя същите капани пред нас (евангелието на просперитета).
А. Икономическият капан - тогава и днес
Б. Гордостта, капанът на дявола - тогава и днес
В. Политическият капан на дявола - тогава и днес
4. Божията дарба за разпознаване на негативните дяволски капани
1 Коринтяни 12:10б –“...на друг да разпознава духовете...”
Т.е - да разпознаваме дяволските капани и когато сме жадни, и търсим вода, да знаем - къде и при кого можем да я намерим.
III. ПОЛОЖИТЕЛНАТА ЖАЖДА НА ЧОВЕКА Е ЖАЖДАТА МУ ЗА БОГ
1. Божията покана до жадуващия човек:
Исая 55:1 –“О вие, които сте жадни, дойдете всички при водите; И вие, които нямате пари, дойдете купете, та яжте; Да! дойдете, купете вино и мляко, Без пари и без плата.
2. Божието обещание до жадуващите
Исая 44:3 –“Защото ще изливам вода на жадната земя, И реки на сухата почва; Ще изливам Духа Си на потомството ти, И благослове-нието Си на рожбите ти;
Откровение 21:6 –“И рече ми: Сбъднаха се. Аз съм Алфа и Омега, началото и краят. На жадния ще дам даром от извора на водата на живота.
Откровение 22:17 –“И Духът и невестата казват: Дойди. И който чуе, нека рече: Дойди. И който е жаден нека дойде. Който иска, нека вземе даром водата на живота.
Йоан 7:37-38 –“А в последния ден, великия ден на празника, Исус застана и извика казвайки: Ако е някой жаден, нека дойде при Мене и да пие. Ако някой вярва в Мене, реки от жива вода ще потекат от утробата му, както рече писанието.
3. Християнинът, Божият водоносчик
Матей 25:34-35 –“Тогава царят ще рече на тия, които са от дясната Му страна: Дойдете вие благословени от Отца Ми, наследете царството, приготвено за вас от създанието на света. Защото огладнях и Ме нахранихте; ожаднях и Ме напоихте; странник бях и Ме прибрахте;
Римляни 12:20 –“Но, "Ако е гладен неприятелят ти, нахрани го; Ако е жаден, напой го; Защото, това като правиш, ще натрупаш жар на главата му".
4. Наградата на Божиите водоносчици
Матей 25:34 –“Тогава царят ще рече на тия, които са от дясната Му страна: Дойдете вие благословени от Отца Ми, наследете царството, приготвено за вас от създанието на света.
5. Изповедта на жадуващия човек
Псалми 42:1-2 –„Както еленът пъхти за водните потоци, Така душата ми въздиша за Тебе, Боже. Жадна е душата ми за Бога, за живия Бог; Кога ще дойда и ще се явя пред Бога?“

Няма коментари: