вторник, 13 май 2014 г.

ЗАВИСИМАТА ПОБЕДА


Откровение 12:11 –“А те го победиха чрез кръвта на Агнето и чрез словото на своето свидетелствуване; защото не обичаха живота си до толкоз, щото да бягат от смърт.
Зависимата победа – от Бог и от Християнина

I. ПОБЕДА ЧРЕЗ ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС
Откровение 12:11 –А те го победиха чрез кръвта на Агнето...”
1. Победа чрез Христовото въплощение
Христовото въплощение - изявлението на Божията любов (Агапе)
Йоан 3:16 –“Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот:
2. Победа чрез кръстната смърт на Христа
Йоан 1:29 –“На следния ден Иоан вижда Исуса, че иде към него, и казва: Ето Божият Агнец, Който носи греха на света!
Йоан 19:17-18 –“И така, взеха Исуса; и Той сам носейки кръста Си излезе; и дойде на мястото наречено Лобно, което по еврейски се казва Голгота, гдето Го разпнаха, и с Него други двама, от едната и от другата страна, а Исус посред.
3. Победа чрез раните на Христа
Исая 53:5 –“Но Той биде наранен поради нашите престъпления, Бит биде поради нашите беззакония; На Него дойде наказанието докарващо нашия мир, И с Неговите рани ние се изцелихме.
4. Победа чрез Кръвта на Христа
Откровение 12:11 –“А те го победиха чрез кръвта на Агнето...”
Йоан 19:34 –“...един от войниците прободе с копие ребрата Му; и веднага изтече кръв и вода.
Христовото жертвоприношение - пролятата Кръв на Божия Единороден Син за греховете на целия свят, отмени Старозаветния закон за всички видове животински жертвоприношения.
Изход 12:3, 6б-7, 12-13 –“Говорете на цялото Израилево общество, като им кажете да си вземат, на десетия ден от тоя месец, всеки по  едно агне, според бащините си домове, по едно агне за всеки дом… събрани в домовете си да го заколят привечер. После нека вземат  от кръвта и турят на двата стълба и на горния праг на вратата на къщите, гдето ще го ядат... Защото в оная нощ ще мина през Египетската земя, и ще поразя всяко първородно в Египетската земя, и човек и животно; и ще извърша съдби против всичките египетски богове; Аз съм Иеова. И кръвта на къщите, гдето сте, ще ви служи за белег, така че, като видя кръвта, ще ви отмина, и когато поразя Египетската земя, няма да нападне върху вас погубителна язва.
Популярната евангелска песен “При вида на Кръвта” възпява силата на Христовата Кръв, а не на жертвеното агне (световният “курбан байрам”):
“При вида на Кръвта ще замина Аз твойта врата...”
А. Победа над греха чрез Кръвта на Христа (Агнецът Господен)
Старозаветното жертвоприношение е заместено с Новозаветното тайнство – Господната вечеря
Йоан 6:53-54 –“Затова Исус им рече: Истина, истина ви казвам, ако не ядете плътта на Човешкия Син, и не пиете кръвта Му, нямате живот в себе си. Който се храни с плътта Ми и пие кръвта Ми, има вечен живот; и Аз ще го възкреся в последния ден.
1 Йоан 1:8-9 –“Ако речем, че нямаме грях, лъжем себе си, и истината не е в нас. Ако изповядваме греховете си, Той е верен и праведен да ни прости греховете, и да ни очисти от всяка неправда.
1 Петрово 2:18-19 –“като знаете, че не с тленни неща - сребро но със скъпоценната кръв на Христа, като на агнец без недостатък и пречист,
Б. Победа над плътта чрез Кръвта на Христа
1 Йоан 2:17 –“и светът преминава, и неговите похоти; а който върши Божията воля, пребъдва до века.
Римляни 7: 24-25 –“Окаян аз човек! кой ще ме избави от тялото на тая смърт? Благодарение Богу! има избавление чрез Исуса Христа, нашия Господ. И тъй, сам аз с ума слугувам на Божия закон, а с плътта - на греховния закон.
В. Победа над дявола чрез Кръвта на Христа
Откровение 12:11 –“А те го победиха чрез кръвта на Агнето и чрез словото на своето свидетелствуване; защото не обичаха живота си до толкоз, щото да бягат от смърт.
Римляни 5:1 –“И тъй, оправдани чрез вяра, имаме мир с Бога, чрез нашия Господ Исус Христос;
За да имаш пълна победа чрез Господ Исус Христос, ти трябва да повярваш в Него и да Го приемеш в сърцето си и в живота си.
II. ПОБЕДАТА НА ХРИСТИЯНИНА ЧРЕЗ ЛИЧНОТО СВИДЕТЕЛСТВО
(Личното свидетелство на Християнина за промяната в неговия живот чрез Христа Исуса )
Откровение 12:11 –“А те го победиха чрез кръвта на Агнето и чрез словото на своето свидетелствуване...”
1. Личното свидетелство на Християнина за Божията грижа
Лука 12:8 –“И казвам ви: Всеки който изповяда Мене пред човеците, ще го изповяда и Човешкият Син пред Божиите ангели;
Йоан 10:13 –“Той бяга защото е наемник,и не го е грижа за овцете.
Битие 48:15-16 –“И като благослови Иосифа рече: Бог, пред Когото ходиха бащите ми Авраам и Исаак, Бог, Който ме е пасъл през целия ми живот до тоя ден; ангелът, който ме избавя от всяко зло, нека благослови момчетата; и нека се наричат с моето име и с името на бащите ми Авраама и Исаака; и нека нарастат в  множество всред земята.
3 Царе 2:2-3 –“Аз отивам в пътя на целия свят; ти, прочее, се крепи и бъди мъжествен. Пази заръчванията на Господа твоя Бог, ходи в пътищата Му и пази повеленията Му, заповедите Му, съдбите Му и заявленията Му, според както е писано в Моисеевия закон, за да успяваш във всичко, каквото правиш и на където и да се обръщаш;
1 Петрово 5:7 –и всяка ваша грижа възложете на Него, защото Той се грижи за вас.
2. Личното свидетелство на Християнина за силата на Христовия кръст
1 Коринтяни 1:17-18 –“Защото Христос не ме е пратил да кръщавам, но да проповядвам благовестието; не с мъдри думи, да не се лиши Христовия кръст от значението си. Защото словото на кръста е безумие за тия, които погиват; а за нас, които се спасяваме, то е Божия сила.
3. Личното свидетелство на Християнина за знамението чрез Христовите рани
Исая 53:5 –“Но Той биде наранен поради нашите престъпления, Бит биде поради нашите беззакония; На Него дойде наказанието докарващо нашия мир, И с Неговите рани ние се изцелихме.
4. Личното свидетелство на Християнина за победата чрез Христовата кръв
1 Йоан 1:7-10 –“Но ако ходим в светлината, както е Той в светлината, имаме общение един с друг, и кръвта на Сина Му Исуса [Христа] ни очиства от всеки грях. Ако речем, че нямаме грях, лъжем себе си, и истината не е в нас. Ако изповядваме греховете си, Той е верен и праведен да ни прости греховете, и да ни очисти от всяка неправда. Ако речем, че не сме съгрешили, правим Бога лъжец, и Неговото слово не е в нас.
5. Личното свидетелство на Християнина за Христовото разпятие
Лука 23:41-43 –“И ние справедливо сме осъдени, защото получаваме заслуженото от това, което сме сторили; а Този не е сторил нищо лошо. И каза: [Господи] Исусе, спомни си за мене, когато дойдеш в Царството Си.А [Исус] му рече: Истина ти казвам, днес ще бъдеш с Мене в рая.
6. Личното свидетелство на Християнина за Христовото възкресение
Матей 28:5-8 –“А ангелът проговори, като каза на жените: Вие не се бойте, защото зная, че търсите разпнатия Исус. Няма Го тук; защото възкръсна, както и рече: дойдете и вижте мястото, гдето е лежал Господ. Идете скоро да кажете на учениците Му, че е възкръснал от мъртвите; и, ето, Той отива преди вас в Галилея; там ще Го видите; ето казах ви. И те излязоха бързо от гроба със страх и голяма радост, и завтекоха се да известят на учениците Му.
7. Личното свидетелство на Християнина за Христовото възнесение
Д.А.1:9-11 –“И като изрече това, и те Го гледаха, Той се възнесе, и облак Го прие от погледа им. И като се взираха към небето, когато възлизаше, ето, двама човека в бели дрехи застанаха при тях, които и рекоха: Галилеяни, защо стоите та гледате към небето? Тоя Исус, Който се възнесе от вас на небето, така ще дойде както Го видяхте да отива на небето.
8. Личното свидетелство на Християнина за възкресението чрез Христа
1 Солунци 4:13-17 –“А не желаем, братя, да останете в неизвестност за ония, които умират, за да не скърбите както другите, които нямат надежда. Защото, ако вярваме, че Исус умря и възкръсна, така и починалите в Исуса Бог ще приведе заедно с Него. Защото това ви казваме чрез Господното слово, че ние, които останем живи до Господното пришествие, няма да предварим починалите. Понеже сам Господ ще слезе от небето с повелителен вик, при глас на архангел и при Божия тръба; и мъртвите в Христа ще възкръснат по-напред; после ние, които сме останали живи, ще бъдем грабнати заедно с тях в облаците да посрещнем Господа във въздуха; и така ще бъдем всякога с Господа.
1 Коринтяни 15:51-52 –“Ето, една тайна ви казвам: Не всички ще починем, но всички ще се изменим, в една минута, в миг на око, при последната тръба; защото тя ще затръби, и мъртвите ще възкръснат нетленни, и ние ще се изменим.
9. Личното свидетелство за Христовото царуване, като Цар на царете и Господ на господарите
Откровение 19 глава
Откровение 20:6 –“Блажен и свет оня, който участвува в първото възкресение; над такива втората смърт не ще има сила; а те ще бъдат свещеници Богу и на Христа и ще царуват с Него хиляда години.
III. НАГРАДАТА НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ
(Победители чрез Христовата кръв и чрез личното свидетелство)
Откровение 3:21 –“Ето стоя на вратата и хлопам; ако чуе някой гласа Ми и отвори вратата, ще вляза при него и ще вечерям с него, и той с Мене.
1. Условията към победителя
А. За да бъде човек победител трябва безусловно да вярва в Бог
Б. За да бъде човек победител трябва да бъде свидетел за Божията чудотворна сила, чрез която постига победите в живота си
- личните победи
- семейните победи
- църковните победи и пр...
2. Наградата на победителите
Матей 25:21 –“Господарят му рече: Хубаво, добри и верни слуго! в малкото си бил верен, над многото ще те поставя; влез в радостта на господаря си.
Откровение 11:18 –„Народите се разгневиха; но дойде Твоят гняв и времето да се съдят мъртвите, и да дадеш наградата на слугите Си пророците и на светиите и на ония, които се боят от Твоето име, малки и големи, и да погубиш губителите на земята.“
Откровение 3:5 –“Който победи, ще се облече така в бели дрехи; и Аз никога няма да излича името му от книгата на живота, но ще изповядам името му пред Отца Си и пред Неговите ангели.
3. Мястото на победителите
Откровение 21:1-4 –“И видях ново небе и нова земя; защото първото небе и първата земя преминаха; и море нямаше вече. Видях и светия град, новия Ерусалим, да слиза из небето от Бога, приготвен като невеста украсена за мъжа си. И чух силен глас от престола, който казваше: Ето, скинията на Бога е с човеците; Той ще обитава с тях; те ще бъдат Негови люде; и сам Бог, техен Бог, ще бъде с тях. Той ще обърше всяка сълза от очите им, и смърт не ще има вече; нито ще има вече жалеене, ни плач, ни болка; първото премина.
4. Властта на победителите
Откровение 2:26-29 –“И на този, който победи, и който се пази до край, за да върши дела чисти като Моите, ще дам власт над народите, - (и той "Ще ги управлява с желязна тояга; Те ще се строшат като грънчарски съдове", -) както и Аз получих от Отца Си. И ще му дам зорницата. Който има ухо, нека слуша що говори Духът към църквите.
5. Обещанието до победителите
Откровението 21:6-7 –“И рече ми: Сбъднаха се. Аз съм Алфа и Омега, началото и краят. На жадния ще дам даром от извора на водата на живота. Който побеждава, ще наследи тия неща; Аз ще му бъда Бог, и той ще Ми бъде син.
Победата на Християнина е възпята в популярна евангелска песен:
„Победа и сила Той дава -
в боя с греха ни крепи;
нас чудно с любов окръжава
и води ни с Духа Святий.
Ликуйте! Станете! Славете Христа!“

Няма коментари: