сряда, 14 май 2014 г.

МИСИЯТА НА ВЪЖЕДЪРЖАЧА В НОЩТА



Пример: Почистване прозорците на небостъргачите в Лос Анджелис - чрез спускане на човек в клетка от външната страна.
Д.А.9:17-25 –"И тъй Анания отиде и влезе в къщата; и като положи ръце на него, рече: Брате Савле, Господ ме изпрати, - същият Исус Който ти се яви на пътя, по който ти идеше, - за да прогледаш и да се изпълниш със Светия Дух. И начаса паднаха от очите му като люспи, и той прогледа; и стана та се кръсти. А като похапна, доби сила, и преседя няколко дни с учениците в Дамаск. И почна веднага да проповядва по синагогите, че Исус е Божият Син. И всички, които го слушаха, се удивляваха, и казваха: Не е ли тоя, който в Ерусалим съсипвал тия, които призававали това име, и дошъл тука за да закара такива вързани при главните свещеници? А Савел се засилваше още повече, и преодоляваше юдеите, които живееха в Дамаск, като доказваше, че това е Христос."
I. спасението на апостол павел
1. Кой бе апостол Павел?
А. Образованието на Апостол Павел
Д.А.22:3 -"Аз съм Юдеин, роден в Тарс Киликийски, а възпитан в тоя град при Гамалииловите нозе, изучен строго в предадения от бащите ни закон. И бях ревностен за Бога, както сте и всички вие днес."
Кой бе Гамалиил?
Д.А.5:33-39 –"А те, като чуха това, късаха се от яд, и възнамеряваха да ги убият. Но един фарисей, на име Гамалиил, законоучител, почитан от всички люде, се изправи в синедриона и заповяда да извадят вън апостолите за малко време; и рече на събора: Израилтяни, внимавайте добре какво ще направите на тия човеци. Защото в предишни дни въстана Тевда и представяше себе си за голям човек, към когото се присъединиха около четиристотин мъже на брой; който биде убит, и всички, които му се покоряваха, се разпиляха и изчезнаха. След него въстана галилеянинът Юда през времето на записването, и отвлече след себе си някои от людете; и той загина, и всички, които му се покоряваха, се разпръснаха. И сега ви казвам, оттеглете се от тия човеци и оставете ги, защото, ако това намерение или това дело е от човеци, ще се повали; но ако е от Бога, не ще можете го повали. Пазете се да не би да се намерите и богопротивници. "
Б. Савел (апостол Павел) - гонител на Християните, апостол на инквизицията
Д.А.7:58 -"И като го изтласкаха вън от града, хвърляха камъни върху него. И свидетелите сложиха дрехите си при нозете на един момък на име Савел."
Д.А.8:1 -"А Савел удобряваше убиването му. И на същия ден се подигна голямо гонение против църква в Ерусалим; и те всички, с изключение на апостолите, се разпръснаха по Юдейските и Самарийските окръзи."
3. Вярата на апостол Павел
Филипяни 3:4-7-"При все, че аз мога и на плътта да уповая. Ако някой друг мисли, че може да уповае на плътта, то аз бидейки обрязан на осмия ден, от Израилевия род, от Вениаминовото племе, Евреин от Евреи, досежно закона Фарисей, по ревност гонител на църквата, по провдото, която е от закона, непорочен. Но това, което беше за мене придобивка, като загуба го счетох за Христа."
4. Обръщението на апостол Павел
Д.А.9:1-6 -"А Савел, като още дишаше заплашване и убийство против Господните ученици, отиде при първосвещеника. и поиска от него писма до синагогите в Дамаск, че, ако намери някой от тоя Път, мъже или жени, да ги докара вързани в Ерусалим. И на отиване, като наближаваше Дамаск, внезапно блесна около него светлина от небето. И като падна на земята, чу глас, който му каза: Савле, Савле, защо Ме гониш? А той рече: Кой си Ти, Господи? А Той отговори: Аз съм Исус, Когото ти гониш. Но стани, влез в града, и ще ти кажа какво трябва да правиш."
II. призванието на апостол павел
1. Кръщението на апостол Павел
Д.А.9:17-18 -"И тъй, Анания отиде и влезе в къщата; и като положи ръце на него, рече: Брате Савле, Господ ме изпрати, - същият Исус, който ти се яви на пътя, по който ти идеше, - за да се изпълниш с Светия Дух И на часа паднаха от очите му като люспи, и той прогледна; и стана та се кръсти."
2. Служението на апостол Павел
Д.А.9:20 -"И веднага почна да проповядва по синагогите, че Исус е Божий Син."
3. Божественото призвание на апостол Павел
Д.А.13:1-3 -"...И като служеха на Господа и постеха, Светият Дух им рече: Отделете ми Варнава и Савла за работата, на която съм ги призвал..."
III. гонението на апостол павел
Д.А.9:23-24 -"И когато се минаха доста дни, Юдеите се наговориха да го убият; но техния заговор стана известен на Савла."
1. Заговорът против апостол Павел
2. Мисията на въжедържачите в нощта
А. Спасителите в нощта
Б. Пожертвователността в нощта:
а) жертва на живота
Ако бяха хванати, според сирийския закон трябваше да заплатят с живота си.
б) жертва на коша
в) жертва на въжето
г) жертва на почивката (съня)
3. Въжедържачът в житейската нощ:
А. Въжедържачът на семейното въже
- Съпругът - въжедържачът на въжето, на което е вързан живота на съпругата
- Съпругата - въжедържачът на въжето, на което е вързан живота на съпруга
- Децата - въжедържачите на въжето, на което е вързан живота на майка и татко
- Родителите - въжедържачите на въжето, на което е вързан живота на децата
Б. Въжедържачът на църковното въже
Дяконите - въжедържачите на въжето, на което е вързан живота и служението на Пастира
4. Опасността от изпускане на въжето
А. Смъртта на този, който е поверил живота си на тебе
Б. Изгаряне и разкървавяване на ръцете на този, който изпуска въжето
Примерът за вдигането на кофата с вар и изпускане на въжето.
Помни!
Опасността от изпускане на въжето е смъртоносна, затова:
Не пускай въжето!


     АУДИОПРОПОВЕД
https://www.youtube.com/watch?v=9zQWjKHcNHU


Няма коментари: