неделя, 27 януари 2008 г.

ПЛОДЪТ НА ДУХА, НАРЕЧЕН МИР

Гал.5:22-23 –“А плодът на Духа е: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание; против такива неща няма закон.”

І. МИРЪТ Е ДУХОВНИЯТ БАРОМЕТЪР НА УПОВАВАЩИЯ ЧОВЕК В БОЖИИТЕ АТРИБУТИ

1. Уповаващият човек в Божието Всезнание
2. Уповаващият човек в Божието Всеможие
3. Уповаващият човек в Божията Весдесъщност
4. Уповаващият човек в Божието Всесилие
5. Уповаващият човек в Божието Вселюбие
6. Уповаващият човек в Божието Всеопрощение
Упованието на човек в Божиите атрибути, превърнато във вяра е утробата на мира (Плодът на Святия Дух)
Ако днес човек изпитва остра нужда от нещо, то това е нуждата от Божия мир.

ІІ. ПРОРОЧЕСТВОТО ЗА ЦАРЯ И ЦАРСТВОТО НА МИРА

Ис.9:6 –“Защото ни се роди Дете, Син ни се даде; И управлението ще бъде на рамото Му; И името Му ще бъде: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира.”
Лк.2:14 –“Слава на Бога във висините, И на земята мир между човеците, в които е Неговото благоволение.”

ІІІ. НУЖДАТА ОТ БОЖИЯ МИР, ПЛОДЪТ НА ДУХА

Ис.40:1 –“Утешавайте, утешавайте людете Ми, Казва вашият Бог.”
Рим.5:1 –“И тъй, оправдани чрез вяра, имаме мир с Бога, чрез нашия Господ Исус Христос;”

ІV. ПОДАРЕНИЯТ ОТ БОГА МИР, ПЛОДЪТ НА ДУХА

Йн.14:27 –“Мир ви оставям; Моя мир ви давам; Аз не ви давам както светът дава. Да се не смущава сърцето ви, нито да се бои.”
Йн.16:7 –“Обаче Аз ви казвам истината, за вас е по-добре да отида Аз, защото, ако не отида, Утешителят няма да дойде на вас; но ако отида, ще ви го изпратя.”
Д.А.1:8 –“Но ще приемете сила, когато дойде върху вас Светият Дух, и ще бъдете свидетели за Мене както в Ерусалим, тъй и в цяла Юдея и Самария, и до края на земята.”
Д.А.2:1-4 –“И когато настана денят на Петдесетницата, те всички бяха на едно място. И внезапно стана шум от небето като хвученето на силен вятър, и изпълни цялата къща, гдето седяха. И явиха им се езици като огнени, които се разделяха, и седна по един на всеки от тях. И те всички се изпълниха със Светия Дух, и почнаха да говорят чужди езици, според както Духът им даваше способност да говорят.”
Д.А.2:39 –“Защото на вас е обещанието и на чадата ви, и на всички далечни, колкото Господ, нашият Бог, ще призове при себе Си.”

V. ХАРАКТЕРЪТ НА МИРА , ПЛОДЪТ НА ДУХА

1. Мир чрез вяра в Бога
2. Мир чрез надеждата ни в Бога
3. Мир чрез любовта ни в Бога
4. Мир чрез Словото Божие
5. Мир чрез Христовия кръст
6. Мир чрез Христовата кръв
7. Мир чрез Христовите рани
8. Мир чрез Святия Дух

VІ. СЛУЖЕНИЕТО ЧРЕЗ МИРА, ПЛОДЪТ НА ДУХА

Фил.4:11-12 –“Не казвам това поради оскъдност; защото се научих да съм доволен в каквото състояние и да се намеря. Зная и в оскъдност да живея, зная и в изобилие да живея; във всяко нещо и във всички обстоятелства съм научил тайната и да съм сит, и да съм гладен, и да съм в изобилие, и да съм в оскъдност.”
Фил.4:6:7 –“Не се безпокойте за нищо; но във всяко нещо, с молитва и молба изказвайте прошенията си на Бога с благодарение; и Божият мир, който никой ум не може да схване, ще пази сърцата ви и мислите ви в Христа Исуса. Най-после, братя, всичко, що е истинно, що е честно, що е праведно, що е любезно, що е благодатно, - ако има нещо добродетелно, и ако има нещо похвално, - това зачитайте. Това, което сте и научили, и приели, и чули, и видели в мене, него вършете; и Бог на мира ще бъде с вас.”

Няма коментари: