събота, 26 януари 2008 г.

ПЛОДЪТ НА ДУХА, НАРЕЧЕН РАДОСТ

Гал.5:22-23 –“А плодът на Духа е: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание; против такива неща няма закон.”

Радостта, плодът на Духа, е силата на Христовата Църква
Божият апел към нас е: ”Винаги се радвайте!”(1Сол.5: 16)
Стремежът на Сатана е напълно противоположен - винаги да скърбим.
На тези, които твърдят, че Христос никога не се е радвал на тази земя, желая да отговоря следното: Факт е, че Христос много малко се е радвал, докато изпълняваше мисията си на тази земя. Но на какво трябваше да се радва?
1). Да се радва на насилието?
2). Да се радва на греха ?
3). Да се радва на криминалността?
4). Да се радва на експлоатацията ?
5). Да се радва на лъжата?
6). Да се радва на лицемерието (фарисейщината)?
Разбира се, че всичко изброено до тук не може да бъде причина за радост.
Христос не се е радвал, защото Той дойде да понесе нашите скърби, за да можем ние днес да се радваме.
Ис.53:4 –“Но Той биде наранен поради нашите престъпления, Бит биде поради нашите беззакония; На Него дойде наказанието докарващо нашия мир, И с Неговите рани ние се изцелихме.”

Плодът на Духа, наречен Радост, е поставен на второ място по важност в списъка на плодовете на Святия Дух
Този плод не се проявява само вътрешно в човека, но и външно. Радостта се предава на нашите очи, на нашето лице, на нашата уста, на нашето поведение и чрез нас се предава на хората около нас.

І. ХАРАКТЕРЪТ ИЛИ ОАЗИСЪТ НА РАДОСТТА

1. Природна радост, за която Йов казва:
“Че тържеството на нечестивите е кратковременно, И радостта на безбожния е минутна?” (Йов 20:5)
2. Суетна радост
3. Демонска или сатанинска радост
(Това е заблудителна радост)
4. Божествена радост
Това е вечна радост
Тя започва от тази земя и преминава във вечността

ІІ. ОБЕЩАНАТА ОТ БОГА РАДОСТ , ПЛОДЪТ НА ДУХА

Йн.15:11 –“Това ви говорих, за да бъде Моята радост във вас, и вашата радост да стане пълна.”
Йн.16:20 –“Истина, истина ви казвам, че вие ще заплачете и ще заридаете, а светът ще се радва; вие ще скърбите, но скръбта ви ще се обърне в радост.”

1. Пророчеството за радостта, като плод на Божия Дух
Ис.60:15 –“Наместо това, гдето ти бе оставен и намразен, Тъй щото никой не минаваше през тебе, Аз ще те направя вечно величие, Радост за много поколения.”

Ис.61:3 –“Да наредя за наскърбените в Сион, Да им дам венец вместо пепел, Миро на радост вместо плач, Облекло на хваление вместо унил дух; За да се наричат дървета на правда Насадени от Господа, за да се прослави Той.”

Ис.61:10 –“Ще се развеселя премного в Господа, Душата ми ще се зарадва в моя Бог; Защото Той ме облече с одежди на спасение, Загърна ме с мантия на правда Като младоженец украсен, подобно на първосвещеник, с венец, И като невеста накитена с украшенията си.”

2. Изпълненото пророчество за радостта, плодът на Духа
Лк.2:10 –“Но ангелът им рече: Не бойте се, защото, ето, благовестявам ви голяма радост, която ще бъде за всичките люде.”

ІІІ. СЛУЖЕНИЕТО ЧРЕЗ РАДОСТТА, ПЛОДЪТ НА ДУХА

1. Радостният език на Божия служител
Пс.63:5 –“Като от тлъстина и мас ще се насити душата ми; И с радостни устни ще Те славословят устата ми.”

2. Радостната песен на Божия служител
Пс.81:1 –“За първия певец, на гетския инструмент. Асафов псалом. Пейте радостно на Бога наша сила; Възкликнете към Якововия Бог.”
Eр.31:7 –“Защото така казва Господ: Пейте с радост за Якова, И възкликнете за главния от народите; Прогласете, похвалете и кажете: Спаси, Господи, людете Си, останалите от Израиля.”

3. Радостното въклицание на Божия служител
Езд.3:12 –“Обаче мнозина от свещениците, левитите и началниците на бащините домове, старци, които бяха видели първия дом, плачеха със силен глас като се основаваше тоя дом пред очите им; а мнозина възкликнаха гръмогласно от радост”

4. Радостният вик на Божия служител
Пс.98:6 –“С тръби и с глас на рог Радостно викайте пред Царя Господа.”

5. Радостната надежда на Християнина чрез радостта, плодът на Духа
Пр.10:28 –“Надеждата на праведните е радост, А очакването на нечестивите е напразно.”

6. Радостната вяра на Християнина чрез Радостта, плодът на Духа
Рим.15:13 –“А Бог на надеждата да ви изпълни с пълна радост и мир във вярването, тъй щото чрез силата на Светия Дух да се преумножава надеждата ви.”

Фил.1:25 –“И като имам тая увереност, зная, че ще остана и ще пребъда с всички вас за вашето преуспяване и радост във вярата;”

7. Радостната молитва на Християнина чрез Радостта, плодът на Духа
Фил.1:3-4 –“Благодаря на моя Бог всеки път, когато си спомням за вас, винаги във всяка моя молитва, като се моля за всички вас с радост,”

8. Радостният мир на праведния чрез Радостта, плодът на Духа
Евр.1:9 –“Възлюбил си правда, и намразил си беззаконие; За това, Боже, Твоят Бог Те е помазал с миро на радост повече от Твоите събратя”

ІV. СИЛАТА НА ЦЪРКВАТА ЧРЕЗ РАДОСТТА, ПЛОДЪТ НА ДУХА

Д.А.2:46 –“И всеки ден прекарваха единодушно в храма, и разчупваха хляб по къщите си, и приемаха храна с радост и простосърдечие,”

Д.А.8:34-40 –“И скопецът продума и рече на Филипа: Кажи ми, моля ти се, за кого казва това пророкът, - за себе си ли, или за някой друг? А Филип отвори уста, и като почна от това писание, благовести му Исуса. И като вървяха по пътя дойдоха до една вода; и скопецът каза: Ето вода; какво ми пречи да се кръстя? [И Филип рече: Ако вярваш от все сърце, можеш. А той в отговор каза: Вярвам, че Исус Христос е Син Божий]. Тогава заповяда да се спре колесницата; и двамата слязоха във водата, и Филип и скопецът; и кръсти го. А когато излязоха из водата, Господният Дух грабна Филипа; и скопецът вече не го видя, защото възрадван продължи пътя си. А Филип се намери в Азот; и, като преминаваше, проповядваше благовестието по всичките градове докле стигна в Кесария.”
Евр.10:34 –“Защото вие не само състрадавахте с ония, които бяха в окови, но и радостно посрещахте разграбването на имота си, като знаете, че вие си имате по-добър и траен имот.”

Ще завърша с думите на апостола:
“Радвайте се всякога в Господа; пак ще кажа: Радвайте се.” (Фил.4:4 )

Няма коментари: