събота, 2 февруари 2008 г.

ПЛОДЪТ НА ДУХА, НАРЕЧЕН ДЪЛГОТЪРПЕНИЕ

Гал.5:22 –“А плодът на Духа е: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание; против такива неща няма закон.”

Екл.7:8 –“По-предпочително е свършването на работата,нежели започването й; По-добър е дълготърпеливият, нежели високоумният.”

І. ДЪЛГОТЪРПЕНИЕТО, БОЖИЯТ АТРИБУТ

2Пет.3:9 –“Господ не забавя това, което е обещал, според както някои смятат бавенето, но заради вас търпи за дълго време; понеже не иска да погинат някои, но всички да дойдат на покаяние.”

1. Божието дълготърпение, изявление на Божествената милост
1Тим.1:16 –“Но придобих милост по тая причина, за да покаже Исус Христос в мене, главния грешник, цялото Си дълготърпение, за пример на ония, които щяха да повярват в Него за вечен живот.”

2. Целта на Божието дълготърпение
Божието дълготърпение е шансът на човека за покаяние и спасение
1Пет.3:20–“които едно време бяха непокорни, когато Божието дълготърпение ги чакаше в Ноевите дни, докато се правеше ковчега, в който малцина, то ест, осем души, се избавиха чрез вода.”
(“но заради вас търпи за дълго време; понеже не иска да погинат някои,но всички да дойдат на покаяние.” – 2Пет.3:9б)

3. Резултатът от Божието дълготърпение в наши дни
(Вместо очакваното покаяние, резултатът е обезверяване)
“Обаче, когато дойде Човешкият Син ще намери ли вяра на земята?” –Лука 18:8б

4. Краят на Божието дълготърпение
Матея 25:1-6 –“Тогава небесното царство ще се оприличи на десет девици, които взеха светилниците, си и излязоха да посрещнат младоженеца. А от тях пет бяха неразумни и пет разумни. Защото неразумните, като взеха светилниците, не взеха масло със себе си. Но разумните, заедно със светилниците си взеха и масло в съдовете си. И докато се бавеше младоженецът, додряма се на всичките, и заспаха. А по среднощ се нададе вик: Ето младоженецът [иде!] излизайте да го посрещнете!”

Матея 25:14-16,19 –“Защото е както, когато човек при тръгването си за чужбина, свиква своите слуги, и им предаде имота си. На един даде пет таланта, на друг два, на трети един, на всеки според способността му; и тръгна. Веднага тоя, който получи петте таланта, отиде и търгува с тях, и спечели още пет таланта… След дълго време дохожда господарят на тия слуги и прегледа сметката с тях,”

ІІ. ДЪЛГОТЪРПЕНИЕТО НА СВЕТСКИЯ ЧОВЕК

1. Дълготърпението пред телевизора
2. Дълготърпението в киносалоните
3. Дълготърпението по стадионите
4. Дълготърпението по ресторантите
5. Дълготърпението по опашките
(За да увеличим камарата от вещи в живота си)

ІІІ. НУЖДАТА ОТ ДЪЛГОТЪРПЕНИЕТО, ПЛОДЪТ НА ДУХА

Гал.5:22–“А плодът на Духа е: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, вярност…”

1. Липсващото дълготърпение, плодът на Святия Дух
2Тим.3:1-4 –“А това да знаеш, че в последните дни ще настанат усилни времена. Защото човеците ще бъдат себелюбиви, сребролюбиви, надменни, горделиви, хулители, непокорни на родителите, неблагодарни, нечестиви, без семейна обич, непримирими, клеветници, невъздържни, свирепи, неприятели на доброто, предатели, буйни, надути, повече сластолюбиви, а не боголюбиви,”

2. Опасността от липсата на дълготърпение, плодът на Святия Дух
1). Липсата на дълготърпение, плодът на Духа, причина за духа на роптанието
Матея 19:27 –“Тогава Петър в отговор Му рече: Ето, ние оставихме всичко и Те последвахме; ние, прочее, какво ще имаме? ”
2). Липсата на дълготърпение, плодът на Духа, причина за прибързани погрешни решения с фатални последици
Бит.16:3-4 –“И той влезе при Агар и тя зачна; и като видя че зачна, господарката й стана презряна в очите й. Тогава Сарайя рече на Аврама: Поради тебе ми дойде тая обида. Дадох слугинята си в твоите обятия; а като видя, че зачна, аз станах презряна в очите й. Господ нека съди между
мене и тебе.”

3. Нуждата от дълготърпение, плодът на Святия Дух, по примера на земеделеца
Як.5:7-11 –“И тъй, братя, останете твърди, до Господното пришествие. Ето земеделецът очаква скъпоценния плод от земята и търпи за него докле получи и ранния и късния дъжд. Останете и вие твърди, и укрепете сърцата си; защото Господното пришествие наближи. Не роптайте един против друг, братя, за да не бъдете осъдени; ето, Съдията стои пред вратите. Братя, вземете за пример на злострадание и на твърдост пророците, които говориха за Господното име. Ето, облажаваме ония, които са останали твърди. Чули сте за търпението на Иова, и видели сте сетнината въздадена нему от Господа, че Господ е много жалостив и милостив”

4. Зависимостта между дълготърпението, плодът на Святия Дух, и качествения живот на Християнина
Еф.4:1-2 –“И тъй, аз, затворник за Господа, моля ви да се обхождате достойно на званието, към което бяхте призовани… с дълготърпение, като си претърпявате един друг с любов, ”
А. От дълготърпението, плодът на Духа, зависи качеството на нашата вяра
Б. От дълготърпението, плодът на Духа, зависи качеството на нашата надежда (символизирана с котвата)
В. От дълготърпението, плодът на Духа, зависи качеството на нашата любов
1Кор.-13:4 –“Любовта дълго търпи и е милостива; любовта не завижда; любовта не се превъзнася, не се гордее,”
Г. От дълготърпението, плодът на Духа, зависи качеството на нашия труд
Екл.7:8–“По-предпочително е свършването на работата, нежели започването й; По-добър е дълготърпеливият, нежели високоумният.”
Кол.3:23-24 –“Каквото и да вършите, работете от сърце, като на Господа, а не като на човеци; понеже знаете, че за награда от Господа ще получите наследството. Слугувайте на Господа Христа.”
(Дълготърпението на Християнина в очакване на наследството по примера на дълготърпението на земеделеца в очакването на плода-Як.5:7-11 )
Д. От дълготърпението, плодът на Духа, зависи качеството на нашето служение
2Тим.2:24 –“А Господният слуга... трябва да бъде… търпелив;”
2Тим.3:10-11 –“А ти си последвал моето учение, поведение, прицелна точка, вярата ми, дълготърпението, любовта, твърдостта, гоненията, страданията; какви неща ме сполетяха в Антиохия, в Икония, в Листра; какви гонения издържах; и от всички тях ме избави Господ.”
1). Дълготърпение във физическите битки
2Кор.6:4-6 –“но във всичко биваме одобрени, като Божии служители, с голяма твърдост, в скърби, в нужди, в утеснения, чрез бичувания, в затваряния, в смутове, в трудове, в неспане, в неядене, с чистота, с благоразумие, с дълготърпение, с благост, със Светия Дух, с нелицемерна любов,”
2). Дълготърпение в духовните битки
Рим.9:22 –“А какво ще кажем, ако Бог, при все, че е искал да покаже гнева Си и да изяви силата Си, пак е търпял с голямо дълготърпение съдовете, предмети на гнева Си, приготвени за погибел.”
3). Дълготърпение в молитвата
Дан.10:12 –“Тогава ми рече: Не бой се, Данииле; защото от първия ден откак ти приклони сърцето си да разбираш и да смириш себе си пред своя Бог, думите ти се послушаха; и аз дойдох поради думите ти.”
Яков1:6- 8 –“Но да проси с вяра без да се съмнява ни най-малко; защото, който се съмнява прилича на морски вълни, които се тласкат и блъскат от ветровете. Такъв човек да не мисли, че ще получи нещо от Господа, понеже е колеблив, непостоянен във всичките си пътища.”

Е. От дълготърпението, плодът на Духа, зависи качеството на цялостния живот на
Христовата Църква
Кол.3:12 –“И тъй, като Божии избрани, свети и възлюбени, облечете се с милосърдие, благост, смирение, кротост, дълготърпение.”
Дан.12:12-13 –“Блажен, който изтърпи…”
Откровение 14:12 –“Тук е нужно търпението на светиите, на тия, които пазят Божиите заповеди и вярата в Исуса.”

Няма коментари: