петък, 29 август 2014 г.

ПО ДРУГИЯ ПЪТ



Матей 2:11-12 -"И като влязоха в къщата видяха детето с майка му Мария, и паднаха та му се поклониха; и отваряйки съкровищата си, принесоха му дарове - злато, ливан и смирна. А, понеже бяха предупредени от Бога насъне да се не връщат при Ирода, те си отидоха през друг път в своята страна."
I. НУЖДАТА НА ЧОВЕКА ОТ ДРУГИЯ ПЪТ, ПОРАДИ НУЖДАТА МУ ОТ РАЗВИТИЕ [ПРОГРЕС]
1. Навикът - причината за страданието и смъртта на човек
А. Наследеният навик от родителите
Б. Наследеният навик от приятелите
В. Наследеният навик от обществото
2. Нуждата на човека от другия път - пътят, който води до прогреса и развитието
А. Днес ние не орем, както оряха дедите ни - с рала, впрегнати в магарета и крави. Днес ние орем с трактори и жънем с комбайни.
Променихме ли с това България?
Б. Днес ние не тъчем и предем, както тъчаха и предяха с хурки майките ни. Ние тъчем с модерни станове.
Промени ли се с това България?
В. Днес ние пътуваме, както са пътували прародителите ни - пеша и с каручки. Днес ние пътуваме с коли, рейсове, влакове, самолети, ракети. Променили се с това живота ни? И ако се е променил, в каква насока се е променил? - Положително или отрицателно?
II. НУЖДАТА НА ЧОВЕК ОТ ДРУГИЯ ПЪТ, ПОРАДИ ПЪТЯ НА ОПАСНОСТТА
Притчи 14:12 -"Има път, който се вижда прав на човека; но краят му е пътища към смърт."
1. Пътят на заблуждението
2. Пътят на неизвестността
3. Пътят на катастрофите
4. Пътят на страданието
5. Пътят на неуспеха
III. ИЗБОРЪТ НА НАШИЯ ПЪТ
Матей 2:11-12 -"И като влязоха в къщата видяха детето с майка му Мария, и паднаха та му се поклониха; и отваряйки съкровищата си, принесоха му дарове - злато, ливан и смирна. А, понеже бяха предупредени от Бога насъне да се не връщат при Ирода, те си отидоха прездруг път в своята страна."
1. Воденият от Бога човек по другия път към Обещаната земя
Изход 13:17-18 -"А когато Фараон пусна людете, Бог не ги преведе през пътя за Филистимската земя, при все че това беше близкия път; защото Бог рече: Да не би се разкаяли людете, като видят война, и се върнат в Египет. Но Бог разведе людете по околен път през пустинята към Червеното море. А Израиляните излязоха из Египетската земя въоръжени."
2. Водените от Бога мъдреци по другия път
Матей 2:11-12 -"И като влязоха в къщата видяха детето с майка му Мария, и паднаха та му се поклониха; и отваряйки съкровищата си, принесоха му дарове - злато, ливан и смирна. А, понеже бяха предупредени от Бога насъне да се не връщат при Ирода, те си отидоха през друг път в своята страна."
3. Търсеният от пътешествениците друг път за Обещаната земя
Второзаконие 1:21-22 -"Ето, Господ твоят Бог туря пред тебе тая земя. Върви напред! Завладей я, както ти е говорил Господ Твоят Бог на бащите ти! Не бой се и  да не те бъде страх! Тогава вие всички дойдохте при мене и рекохте: Да изпратим мъже пред нас, за да съгледат за нас земята, и да ни донесат известие по кой път да отидем в нея, и в кои градове да идем."
4. Последиците от избора на нашия път
( 1995 г. )

Няма коментари: