сряда, 13 август 2014 г.

МНОГО РЕЛИГИОЗЕН - ЗА ЧУЖДА СМЕТКА



Еклесиаст 1:9 –“Каквото е станало, това е, което ще стане; И каквото е било извършено, това е, което ще се извърши; И няма нищо ново под слънцето.
І. МНОГО РЕЛИГИОЗНИТЕ ПРИЯТЕЛИ НА ЙОВ - ЗА НЕГОВА СМЕТКА
Йов, човекът на изпитанието:
1. Изпитван от своите деца
Йов 1:5 –“И когато се изреждаха дните на угощаването, Иов пращаше за чадата си, та ги освещаваше, като ставаше рано заранта и принасяше всеизгаряния според числото на всички тях; защото Иов си думаше: Да не би синовете ми да са съгрешили и да са полулили Бога в сърцата си. Така правеше Иов постоянно.
2. Изпитван от Сатана
Йов 1 и 2 глава
3. Изпитван от съпругата си
Йов 2:9-10 –“Тогава жена му му рече: Още ли държиш правдивостта си? Похули Бога и умри. А той й каза: Ти говориш, както говори една от безумните жени. Що! Доброто ли ще приемаме от Бога, и да не приемаме и злото? Във всичко това Иов не съгреши с устните си.
- Тя му поднесе “въжето” за самообесване
- Тя му поднесе “отровното хапче” за самоотравяне
4. Изпитанието на Иов от неговите приятели
Те не бяха приятели, а съдии.
Йов от 3 гл. до 39 гл.
ІІ. МНОГО РЕЛИГИОЗНИТЕ АПОСТОЛИ - ЗА СМЕТКА НА СЛЕПОРОДЕНИЯ ЧОВЕК
Йоан 9:1-3 –“И като заминаваше, видя един слепороден човек. Учениците Му Го попитаха, казайки: Учителю, поради чий грях, негов ли или на родителите му, той се е родил сляп? Исус отговори: Нито, поради негов грях, нито на родителите му, но за да се явят в него Божите дела.
ІІІ. МНОГО РЕЛИГИОЗНИЯТ ФАРИСЕЙ - ЗА СМЕТКА НА КАЕЩИЯ СЕ БИРНИК
Лука 18:9-14 –“И на някои, които уповаваха на себе си, че са праведни, и презираха другите, каза тая притча: Двама души възлязоха в храма да се помолят, единият фарисей, а другият бирник. Фарисеят, като се изправи, молеше се в себе си така: Боже, благодаря Ти, че не съм, като другите човеци, грабители, неправедни, прелюбодейци, и особено не като тоя бирник. Постя дваж в седмицата, давам десятък от всичко що придобия. А бирникът, като стоеше издалеч, не щеше нито очите си да подигне към небето, но удряше се в гърдите и казваше: Боже, бъди милостив към мене грешника. Казвам ви, че този слезе у дома си оправдан, а не онзи; защото всеки, който възвишава себе си, ще се смири и всеки, който смирява себе си, ще се възвиши.
ІV. БОЖИЯТ СЪВЕТ ДО МНОГО РЕЛИГИОЗНИЯ ЧОВЕК ЗА ЧУЖДА СМЕТКА
Исая 53:6 –“Всички ние се заблудихме, както овци. Отбихме се всеки в своя път; И Господ възложи на Него беззаконието на всинца ни.
1Коринтяни 10:12 –“Така щото, който мисли, че стои, нека внимава да не падне.
1 Йоаново 1:8, 10 –“Ако речем, че нямаме грях, лъжем себе си, и истината не е в нас. Ако изповядваме греховете си, Той е верен и праведен да ни прости греховете, и да ни очисти от всяка неправда. Ако речем, че не сме съгрешили, правим Бога лъжец, и Неговото слово не е в нас.

Няма коментари: