събота, 5 юли 2014 г.

ЦЪФТИ, ТАМ КЪДЕТО СИ ПОСЯТ



Псалми 1:3 -"Блажен оня човек, който не ходи по съвета на нечестивите; И в пътя на грешните не стои; И в събранието на присмивателите не седи; Но се наслаждава в закона на Господа; И в Неговия закон се поучава ден и нощ. Ще бъде, като дърво, посадено при потоци води, което дава плода си на времето си, И чийто лист не повяхва; Във всичко, що върши ще благоуспява."
I. ПОСАДЕНОТО ОТ ЧОВЕКА ДЪРВО
·        Пред жилищната сграда
·        В градината
·        В гората
·        На брега
·        На скалите
·        В пустинята и пр.
Цъфти, там където си посят!
II. НУЖДАТА НА ПОСАДЕНОТО ОТ ЧОВЕКА ДЪРВО
·        От слънце
·        От вода
·        От храна (наторяване)
·        От грижа
Дървото има нужда от постоянни грижи:
- поливане
- обрязване
- подпиране
- пазене и пр.
Пример: На улицата, на която се намира моя офис посадиха еднакви дръвчета. Съседите (обитатели на дарената от мен сграда за Молитвен дом) поливали редовно дръвчетата, но само своите; и днес се радват на прекрасен резултат. Предвид на това, че на мен ми се налага да отсъствам за продължително време, и не съм в състояние да полагам постоянни грижи, изсъхнаха само двете неполивани дръвчета пред моя офис. Не помогнаха усилията, които положих да ги спася. Наложи се да бъдат подменени с нови. Разликата днес е очевидна.
Изводът е:
Еднакво дърво, еднакво място, различни грижи - различен резултат
III. ПОСАДЕНОТО ОТ БОГА ДЪРВО
Псалми 1:3 -"Ще бъде, като дърво, посадено при потоци води, което дава плода си на времето си, И чийто лист не повяхва; Във всичко, що върши ще благоуспява."
Исая 61:3 -"Да наредя за наскърбените в Сион; Да им дам венец вместо пепел; Миро на радост вместо плач; Облекло  на хваление, вместо унил дух ; За да се наричат дървета  на правда; Насадени от Господа, за да се прослави Той."
1. Божията градина
Песен на Песните 6:2 -"Моят възлюбен слезе в градината си, в лехите с ароматите; За да пасе в градините и да бере крем."
2. Божието лозе
Йоан 15:1-2 -"Аз съм истинската лоза, и Отец ми е земеделецът. Всяка пръчка в Мене, която не дава плод, Той я отрязва; и всяка що дава плод, очистя я, за да дава повече плод."
3. Човекът, преобраз на посаденото от Бога дърво
Исая 61:3 –"Да наредя за наскърбените в Сион; Да им дам венец вместо пепел; Миро на радост вместо плач; Облекло на хваление, вместо унил дух; За да се наричат дървета  на правда; Насадени от Господа, за да се прослави Той."
Лука 13:6-9 -"Каза и тая притча: Някой си имаше в лозето си посадена смоковница; и дойде да търси плод на нея, но не намери. И рече на лозаря: Ето три години как дохождам да търся плод на тая смоковница, но не намирам; отсечи я, защо да запраздня земята? А той в отговор му рече: Господарю, остави я и това лято, докле разкопая около нея и насипя тор; и ако подир това даде плод, добре, но ако не, ще я отсечеш."
Цъфти и принасяй плод, там където си посаден!
IV. ТАЙНАТА НА ПОСАДЕНОТО ОТ БОГА ДЪРВО
Исая 61:3 -"Да наредя за наскърбените в Сион; Да им дам венец
вместо пепел; Миро на радост вместо плач; Облекло на хваление, вместо унил дух ; За да се наричат дървета на правда; Насадени от Господа, за да се прослави Той."
Псалми 1:3 -"Ще бъде, като дърво, посадено при потоци води, което дава плода си на времето си, И чийто лист не повяхва; Във всичко, що върши ще благоуспява."
1Коринтяни 1:18 -"Защото словото на кръста е безумие за тия, които погинват; а за нас, които се спасяваме,то е Божия сила."
1. Неговите корени не са спуснати на тази земя, а в Небето
2. Неговата вода за напояване не е от тази планета, а от Вечността
3. Неговата храна (наторяване) не е земно, а Небесно
4. Неговият градинар не е от човеците, а е Бог
А. Това дърво е вечно
Б. Това дърво е трайно
В. Това дърво е плодоносно
Г. Това дърво е преуспяващо
Псалми 1:3 -"Ще бъде, като дърво, посадено при потоци води, което дава плода си на времето си, И чийто лист не повяхва; Във всичко, що върши ще благоуспява."
Цъфти, там където си посят!
1). Цъфти в Сибир
2). Цъфти в пустинята
3). Цъфти в България
Цъфти, там където си посят! - Бог се грижи за теб!
Вредителите (човешката омраза, злоба, завист) не могат, като (гъсеница, слана или червей), да попарят листата или да изядат стеблото на това дърво, което е посадено и бранено от Бога.
Цъфти, там където си посаден от Бога!
Но помни:
·        Божият гняв, поради греха може да унищожи за миг това дърво!
·        Лицемерието и фарисейщината, притворството - имат стойност
само пред човеците, но не и пред Бога!
Амос 4:9 -"Поразих ви с изсушителен вятър и маня; Гъсеницата изпояде големите ви градини и лозя, смоковниците и маслините; Но пак не се обърнахте към Мене, казва Господ."

Няма коментари: