събота, 5 април 2014 г.

НОЕВОТО ПОКОЛЕНИЕ



Битие 6:1-7 -"Като почнаха човеците да се размножават по лицето на земята и им се раждаха дъщери, Божите синове, като гледаха, че човешките дъщери бяха красиви, вземаха си за жени от всички, които избираха. И тогава рече Господ: Духът който съм му дал не ще владее вечно в човека; в блуждаенето си той е плът; затова дните му ще бъдат сто и двадесет години. В ония дни се намираха исполините на земята; а при това, след като Божиите синове влизаха при човешките дъщери, и те им раждаха синове, тези бяха ония силни и прочути старовременни мъже. И като видя Господ, че се умножава нечестието на човека по земята и, че всичко, което мислите на сърцето му въображяваха, беше постоянно само зло, разкая се Господ, че беше направил човека на земята, и огорчи се в сърцето Си. И рече Господ: Ще изтребя от лицето на земята човека, когото създадох, - човеци, зверове, влечуги и въздушни птици, - понеже се разкаях, че ги създадох. А Ной придоби Господното благоволение."
I. РАЗМНОЖАВАНЕТО НА НОЕВОТО ПОКОЛЕНИЕ
Бит.6:1-2 -"Като почнаха човеците да се размножават по лицето на земята и им се раждаха дъщери, Божите синове, като гледаха, че човешките дъщери бяха красиви, вземаха си за жени от всички, които избираха."
1. Размножаването на човеците по лицето на земята
2. Дъщерите на човеците по земята
3. Изкушението на Божиите синове
4. Децата от незаконния брак помежду човешките дъщери и Божиите исполини
Бит.6:4 -"В ония дни се намираха исполините на земята; а при това, след като Божиите синове влизаха при човешките дъщери, и те им раждаха синове, тези бяха ония силни и прочути старовременни мъже. "
II. МОРАЛНАТА ХАРАКТЕРИСТИКА НА НОЕВОТО ПОКОЛЕНИЕ
Бит.6:5 -"И като видя Господ, че се умножава нечестието на човека по земята и, че всичко, което мислите на сърцето му въображяваха, беше постоянно само зло [разкая се Господ]…"
1. Като видя Господ
А. Бог е Всевиждащ
Б. Бог е Всезнаещ
В. Бог е Весдесъщ
Г. Бог е Всесилен
2. Моралното падение на Ноевото поколение
Бит.6:5 -"И като видя Господ, че се умножава нечестието на човека по земята и, че всичко, което мислите на сърцето му въображяваха, беше постоянно само зло [разкая се Господ]…"
3. Божието разочарование, поради моралното падение на Ноевото поколение
Бит.6:6 -"разкая се Господ, че беше направил човека на земята, и огорчи се в сърцето Си."
III. ДУХОВНАТА И ФИЗИЧЕСКАТА ПРИСЪДА НАД НОЕВОТО ПОКОЛЕНИЕ
1. Духовната присъда над Ноевото поколение
Бит.6:3 -"И тогава рече Господ: Духът който съм му дал не ще владее вечно в човека; в блуждаенето си той е плът; затова дните му ще бъдат сто и двадесет години."
2. Физическата присъда, поради греха на Ноевото поколение
Бит.6:7
-"И рече Господ: Ще изтребя от лицето на земята човека, когото създадох, - човеци, зверове, влечуги и въздушни птици, - понеже се разкаях, че ги създадох. "
3. Божието благоволение над Ной
Бит.6:8 -"А Ной придоби Господното благоволение."

1 Йоаново 4:10, 9 –"В това се състои любовта, не че ние сме възлюбили Бога, но че Той възлюби нас и прати Сина Си като умилостивение за греховете ни. В това се яви Божията любов към нас, че Бог изпрати на света Своя единороден Син, за да живеем чрез Него."

Проповедта е част от поредицата: "Както беше - така и ще бъде"

   АУДИОЗАПИС 


НОЙ – НОЕВОТО ПОКОЛЕНИЕ


 



Няма коментари: