четвъртък, 17 април 2014 г.

ВЕЛИКАТА ПАСХА



Лука 22:7-13 -"И настана денят на безквасните хлябове, когато трябваше да жертвуват пасхата. И Исус прати Петра и Иоана, и рече: Идете, та ни пригответе, за да ядем пасхата. А те Му казаха: Де искаш да приготвим? А Той им рече: Ето, като влезете в града, ще ви срещне човек, който носи стомна с вода; идете подир него в къщата, в която влезе, и речете на стопанина на къщата: Учителят ти казва: "Де е приемната стая, в която ще ям пасхата с учениците си?" И Той ще ви посочи голяма горна стая, постлана. Там пригответе ! И като отидоха, намериха, както им беше казал; и приготвиха пасхата."
I. ВЕЛИКАТА СТАРОЗАВЕТНА ПАСХА
Изход 12:8-11
1. Египетското робство преди Великата Пасха
Изход 1:8-11 -"Тогава се възцари над Египет нов цар, който не познаваше Иосифа. И той рече на людете си: Вижте тия люде, Израиляните са по-много и по-силни от нас; елате, да постъпим разумно спрямо тях, за да се не размножават, да не би, в случай на война, да се съединят и те с неприятелите ни, та воюват против нас и си отидат от земята. За това поставих над тях настойници, които да ги измъчват с тежък труд; и те съзидаха на Фараона Питом и Рамесий, градове за житници."
2. Измъчването на Евреите преди Великата Пасха
Изход1:13-16-"За това Египтяните порабощаваха жестоко Израиляните; огорчаваха живота им с тежка работа, да правят кал и кирпичи и да вършат всякакъв вид полска работа; всичките работи, с които ги порабощаваха, бяха твърде тежки. При това, Египетският цар заръча на Еврейските баби, (от които едната се именуваше Шифра, а другата Фуа), като им каза: Когато бабувате на Еврейките и видите, че раждат, ако родят син, убивайте го, но ако родят дъщеря, тогава нека живее."
3. Избавлението на Израилтяните
Изход 1:23-25 -"Подир дълго време Египетският цар умря; а Израиляните въздишаха от робството, и извикаха; и викът им от робството стигна до Бога. Бог чу въздишанията им; и Бог спомни завета си с Авраама, с Исаака, и с Якова. И Бог погледна на Израиляните, и Бог позна положението им."
Изход 12:1-15 -"...После нека вземат от кръвта и турят на двата стълба и на горния праг на вратата на къщите, дето ще го ядат... И кръвта на къщите, дето сте, ще ви служи за белег, така, че като видя кръвта, ще ви отмина, и когато поразя Египетската земя, няма да
нападне върху вас погубителна язва..."
II. ДУХОВНОТО РОБСТВО ПРЕДИ ВЕЛИКАТА НОВОЗАВЕТНА ПАСХА
1. Човекът под робството на греха, преди Великата Новозаветна Пасха [Господната вечеря]
2. Измъчваният човек от Сатана под робството на греха, преди Новозаветната Пасха
III. ВЕЛИКАТА НОВОЗАВЕТНА ПАСХА
1. Пророчеството за Агнеца Господен - Новозаветното пасхално Агне
Йоан 1:29 -"На утрешния ден Иоан вижда Исуса идещ към него, и казва: Ето Божият Агнец, който носи греха на света!"
Йоан 3:16 -"Защото Бог толкоз възлюби света, щото даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот."
2. Мястото на Новозаветната Пасха, Великата Господна вечеря
Марк 14:12-16 -"А на първия ден на празника на безквасните хлябове, когато колеха жертви за пасхата, учениците Му казаха: Де искаш да отидем и приготвим, за да ядеш пасхата? И Той изпраща двама от учениците Си и им казва: Идете в града; и ще ви срещне човек, който носи стомна с вода; вървете подир него. И дето влезе, речете на стопанина на тая къща: Учителят казва, де е приготвената за Мене приемна стая, дето ще ям пасхата с учениците Си? И Той ще ви посочи една голяма горна стая, постлана и готова; там ни пригответе. И тъй, учениците излязоха и дойдоха в града; и намериха, както им беше казал; и приготвиха пасхата."
3. Менюто на Великата Новозаветна Пасха, Господната вечеря
Матей 26:26-29 -"И когато ядяха, Исус взе хляб, благослови, и го разчупи, и, като го даваше на учениците, рече: Вземете, яжте; това е Моето тяло. Взе и чашата, и, като благодари, даде им, и рече: Пийте от нея всички; защото това е Моята кръв, на Новия Завет, която се пролива за мнозина за прощаване на греховете. Но казвам ви, че от сега няма вече да пия от тоя плод на лозата, до оня ден, когато ще го пия с вас нов в царството на Моя Отец."
А. Безквасният хляб на Господната вечеря
- Символът на безквасния хляб
Б. Виното на Господната вечеря
- Символът на виното на Господната вечеря


ВЕЛИКАТА ПАСХА
    АУДИОЗАПИС

Няма коментари: