събота, 12 април 2014 г.

БОЖИИТЕ ЗАПОВЕДИ, ПРЕДИ И СЛЕД ВЪЗКРЕСЕНИЕТО НА ЛАЗАР



Възкресението на Лазар – преобраз на Новорождението
Йоан 11:1-3 -"Един човек на име Лазар от Витания, от селото на Мария и на сестра й Марта, беше болен. (А Мария, чийто брат Лазар беше болен бе оная, която помаза Господа с мирото и отри нозете Му с косата си.) И тъй, сестрите пратиха до Него да Му кажат: Господи, ето този, когото обичаш, е болен."
I. ЗА БОГА НЯМА СМЪРТОНОСНА БОЛЕСТ
Йоан 11:4 -"А Исус, като чу това, рече: Тази болест не смъртоносна, но е за Божия слава, за да се прослави Божият син чрез нея. "
Има само една смъртоносна болест и тя се нарича грях.
II. ДА ОТИДЕМ ПАК В ЮДЕЯ
Йоан 11:7 -"А подир това казва на учениците: Да отидем пак в Юдея!"
III. ХРИСТОВОТО СЛОВО ЗА ДЕНЯ И НОЩТА
Йоан 11:9-10 -"Исус отговори: Нали има дванадесет часа в деня? Ако ходи някой денем, не се препъва, защото вижда виделината на тоя свят. Но ако ходи някой нощем, препъва се, защото не е осветлен."
IV. АЗ СЪМ ВЪЗКРЕСЕНИЕТО И ЖИВОТЪТ
Йоан 11:23, 25 -"И тъй, Мария, като дойде там гдето беше Исус и Го видя, падна пред нозете Му и рече Му: Господи, да беше Ти тука, нямаше да умре брат ми… Казва й Исус: Брат ти ще възкръсне. Исус й рече: Аз съм Възкресението и Животът; който вярва в Мене, ако и да умре, ще живее."
V. ГДЕ ГО ПОЛОЖИХТЕ
Йоан 11:34 -"И рече: Где го положихте? Казват Му: Господи, дойди и виж!"
VI.ОТМЕСТЕТЕ КАМЪКА
Йоан 11:39 -"Казва Исус: Отместете камъка. Марта, сестрата на умрелия Му казва, Господи, смърди вече, защото е от четири дена в гроба."
VII. АКО ПОВЯРВАШ, ЩЕ ВИДИШ БОЖИЯТА СЛАВА
Йоан 11:40 -"Казва й Исус: Не рекох ли ти, че ако повярваш, ще видиш Божията слава?"
VIII.ХРИСТОВАТА МИСИЯ, ИЗЯВЕНА НА ЛАЗАРОВДЕН
Йоан 11:41-42 -"И тъй, отместиха камъка. А Исус подигна нагоре очи и рече: Отче, благодаря Ти, че Ме послуша. Аз знаех, че Ти винаги Ме слушаш; но това казах, заради народа, който стои наоколо, за да повярват, че Ти Си Ме пратил."
IХ. ЛАЗАРЕ, ИЗЛЕЗ ВЪН
Йоан 11:43 -"Като каза това, извика със силен глас: Лазаре, излез вън!"
Х. РАЗПОВИЙТЕ ГО И ОСТАВЕТЕ ГО ДА СИ ИДЕ
Йоан 11:44а -"Умрелият излезе с ръце и нозе, повити в саван, и лицето му бе забрадено с кърпа."
Йоан 11:44б -"Исус им каза: Разповийте го и оставете го да си иде."
XI. ВЪЗКРЕСЕНИЕТО НА ЛАЗАР –
ПРЕОБРАЗ НА НОВОРОЖДЕНИЕТО
Йоан 3:3 –„Исус в отговор му рече: Истина, истина ти казвам, ако се не роди някой отгоре, не може да види Божието царство.“
Дългът на Христовата Църквата към днескашния Лазар (умрелият и погребан в греховете си човек):
·  Дълг на Църквата е да отмести камъка, да развърже погребания и да премахне всички пречки по пътя към Възкресението му (Новорождението)!
Неписаните в Божието Слово, а сътворени от човешката глупост безсмислени закони и езически ритуали, са каменни гробни плочи, възпрепятстващи Възкресението.
·       Дълг на Църквата е неуморно да „лазарува“ т.е да изявява чрез слово и на дело, Благовестието за Божието Царство и  Неговата слава – не само един ден в годината, но всекидневно и ежечасно.
Йоан 11:23, 25-27 -"Казва й Исус: Брат ти ще възкръсне. Исус й рече: Аз съм Възкресението и Животът; който вярва в Мене, ако и да умре, ще живее; и никой, който е жив и вярва в Мене, няма да умре до века. Вярваш ли това? Казва му: Да Господи, вярвам, че Ти си Христос, Божият Син, Който има да дойде на света."
Ако ние, българите, желаем да бъдем наричани Християни, а не гяури и цивилизованият свят да не гледа на нас с погнуса, това трябва да бъде песента на всички лазарки в България!
В противен случай все повече ще се разлагаме и замирисваме, както замириса положения в гроба Лазар, преди Възкресението (Новорождението).
Йоан 11:43 -"Като каза това, извика със силен глас: Лазаре, излез вън!"



      "БОЖИИТЕ ЗАПОВЕДИ, ПРЕДИ И СЛЕД ВЪЗКРЕСЕНИЕТО
 НА ЛАЗАР" 

   АУДИОПРОПОВЕД

   "ЛАЗАРОВДЕН – ДЕН НА БЛАГОВЕСТИЕТО"
  АУДИОПРОПОВЕД



















Няма коментари: