събота, 26 април 2014 г.

ТОМИНА НЕДЕЛЯ – ДЕН ЗА ВЪЗПОМЕНАНИЕ НА ДОБРИЯ ПАСТИР



Йоан 20:24-29 -"А Тома, един от дванадесетте, наречен Близнак, не беше с тях, когато дохожда Исус. За това другите ученици му казаха: Видяхме Господа. А той им рече: Ако не видя ръцете Му, раните от гвоздеите, и не туря ръката си в ребрата Му, няма да повярвам. И подир осем дни учениците Му пак бяха вътре, и Тома с тях. Исус дохожда, като беше заключена вратата, застана насред, и рече: Мир вам! Тогава каза на Тома: Дай си пръста тука и виж ръцете Ми, и дай ръката си и тури я в ребрата ми; и не бъди невярващ, а вярващ. Тома в отговор Му рече: Господ мой и Бог мой! Исус му казва: Понеже ме видя, [Томо], ти повярва. Блажени ония, които без да видят, са повярвали."
I. РАЗОЧАРОВАНИЕТО СЛЕД ВЕЛИКИЯ ПЕТЪК
1. Разочарованието и отстъплението на апостол Петър
Йоан 18:25 -"А Симон Петър стоеше и се грееше; и рекоха му: Не си ли и ти от Неговите ученици? Той отрече, казвайки: Не съм!"
2. Разочарованият и бягащ апостол Йоан
Марк 14:48-52 -"И Исус, проговори, казвайки им: Като срещу разбойник ли сте излезли с ножове и сопи да ме уловите? -"Всеки ден бях при вас, та поучавах в храма, и не ме хванахте; но това стана, за да се сбъднат писанията. Тогава всички Го оставиха и се разбягаха. И някой си момък следваше подир Него, обвит в плащеница по голо; и те го хванаха. А той, като остави плащеницата, избяга."
3. Разочарованите жени след Христовото разпятие
Марк 16:1-3 -"А като се мина съботата, Мария Магдалина, Мария, Якововата майка, и Саломия купиха аромати, за да дойдат и Го помажат. И в първия ден на седмицата дохождат на гроба много рано, когато изгрея слънцето. И думаха помежду си: Кой ще ни отвали камъка от гробната врата? - защото беше твърде голям."
4. Разочарованите и отстъпили от вярата ученици, пътуващи за Емаус
Лука 24:13-21 -"И, ето, в същия ден двама от тях отиваха в едно село, наречено Емаус, шестдесет стадии (*около 11 км) далеч от Ерусалим. И те се разговаряха помежду си за всичко онова, що беше станало. И като се разговаряха и разискваха, сам Исус се приближи и вървеше с тях; но очите им се удържаха да Го не познаят. И рече им: Какви са тия думи, които разменяте помежду си, като пътувате? И те се спряха, натъжени. И един от тях, на име Клеопа, в отговор Му рече: Само ти ли си пришлец в Ерусалим, та не знаеш, станалото там тия дни? И рече им: Кое? А те Му рекоха: С Исуса Назарянина, Който бе пророк, силен в дело и в слово пред Бога и пред всичките люде; и как нашите главни свещеници и началници Го предадоха да бъде осъден на смърт и Го разпнаха. А ние се надяваме, че Той е Оня, Който ще изкупи Израиля. И освен всичко това, вече е третия ден, откак стана това."
5. Разочарованите и отстъпили от вярата апостоли
Йоан 21:1-3 -"Подир това Исус пак се яви на учениците на Тивериатското езеро; и ето как им се яви: Там бяха заедно Симон Петър, Тома, наречен Близнак, Натанаил от Кана Галилейска, Заведеевите синове, и други двама от учениците Му. Симон Петър им казва: Отивам да ловя риба. Казват Му: Ще дойдем и ние с тебе. Излязоха и се качиха на ладията, но не уловиха нищо."
II. СЛУЖЕНИЕТО НА ДОБРИЯ ПАСТИР - СЛЕД ВЕЛИКДЕН
1. Любовта на Добрия Пастир към отстъпилите от вярата жени
Йоан 20:15-17 -"Казва й Исус: Жено, защо плачеш? Кого търсиш? Тя, като мислеше, че е градинарят, казва Му: Господине, ако ти си Го изнесъл, кажи ми де си Го положил, и аз ще Го вдигна. Казва й Исус: Марийо! Тя се обърна и Му рече на еврейски: Равуни!; което значи:Учителю! Казва й Исус: Не се допирай да Мене, защото още не съм Се възнесъл при Отца; но иди при братята Ми и кажи им: Възнасям се при Моя Отец и вашия Отец; при Моя Бог и вашия Бог."
2. Любовта на Добрия Пастир към учениците, пътуващи без вяра към Емаус
Лука 24:30-35 -"И като седна с тях на трапезата, взе хляба и благослови; разчупи, и даде им. И очите им се отвориха, та Го познаха; а Той стана невидим за тях. И рекоха помежду си: Не гореше ли в нас сърцето, когато ни говореше по пътя, тълкувайки нам писанията? И в същия час станаха, та се върнаха в Ерусалим, дето намериха събрани единадесетте и тия, които бяха с тях, които и казаха: Господ наистина възкръснал и явил се на Симона. Те пък разправиха станалото по пътя, и как Го познаха, разчупваше хляба."
3. Любовта на Добрия Пастир към отстъпилите от вярата апостоли
Йоан 21:4-6 -"А като се разсъмваше вече Исус застана на брега; учениците обаче не познаха, че е Исус. Исус им казва: Момчета, имате ли нещо за закуска? Отговориха Му: Нямаме. А Той им рече: Хвърлете мрежата отдясно на ладията и ще намерите. Те прочее хвърлиха; и вече не можаха да я извлекат, многото риби."
III. ТОМИНА НЕДЕЛЯ - ТОГАВА И ДНЕС
Йоан 20:26-27 -"И подир осем дни учениците Му пак бяха вътре, и Тома с тях. Исус дохожда, като беше заключена вратата, застана насред, и рече: Мир вам! Тогава каза на Тома: Дай си пръста тука и виж ръцете Ми, и дай ръката си и тури я в ребрата ми; и не бъди невярващ, а вярващ."
Лука 6:13-16 -"И като се съмна, повика учениците си, и избра от тях дванадесет души, които и нарече апостоли; Симона, когото и нарече Петър, и брата му Андрея, Якова и Иоана, Филипа и Вартоломея, Матея и Тома, Якова Алфеева и Симона, наречен Зилот, Юда, Якововият брат, и Юда Искариотски, който и стана предател."
2. Тома, посветеният апостол
Йоан 11:7-8, 16 -"А подир това казва на учениците: Да отидем пак в Юдея! Казват Му учениците: Учителю, сега Юдеите искаха да те убият с камъни, и пак ли там отиваш?... Тогава Тома, наречен Близнак, каза на съучениците: Да отидем и ние, за да умрем с Него!"
3. Тома, отстъпилият от вярата апостол
Йоан 20:24-27 -"А Тома, един от дванадесетте, наречен Близнак, не беше с тях, когато дохожда Исус. За това другите ученици му казаха: Видяхме Господа. А той им рече: Ако не видя ръцете Му, раните от гвоздеите, и не туря ръката си в ребрата Му, няма да повярвам."
А.Отсъствието на Тома
Б. Недоверието на Тома към свидетелството на другите
В. Изповедта на разочарования Тома
4. Любовта на Добрия Пастир към отстъпилия от вярата Тома, преобраз на отстъпилия от вярата Християнин
Лука 15:4-6 –“Кой от вас, ако има сто овце и му се изгуби една от тях, не оставя деветдесетте и девет в пустинята, и не отива след изгубената, докле я намери? И като я намери, вдига я на раменете си радостен. И като си дойде у дома свиква приятелите си и съседите си и им казва: Радвайте се с мене, че си намерих изгубената овца.”
Йоан 10:11 –“Аз съм добрият пастир; добрият пастир живота си дава за овцете.”
Йоан 20:26-29 -“И подир осем дни учениците Му пак бяха вътре, и Тома с тях. Исус дохожда, като беше заключена вратата, застана насред, и рече: Мир вам! Тогава каза на Тома: Дай си пръста тука и виж ръцете Ми, и дай ръката си и тури я в ребрата ми; и не бъди невярващ, а вярващ.
5. Изповедта на Новородения Тома, преобраз на Новородения Християнин
Тома в отговор Му рече: Господ мой и Бог мой! Исус му казва: Понеже ме видя, [Томо],ти повярва. Блажени ония, които без да видят,са повярвали.
Римляни 10:9-18 -Защото, ако изповядаш с устата си, че Исус е Господ, и повярваш със сърцето си, че Бог Го е възкресил от мъртвите ще се спасиш. Защото със сърце вярва човек и се оправдава, и с уста прави изповед и се спасява. Защото писанието казва: "Никой, който вярва в Него, не ще се посрами". Понеже няма разлика между юдеин и грък защото същият Господ е Господ на всички, богат към всички, които Го призовават. Защото "всеки, който призове Господното име, ще се спаси". Как, прочее, ще призоват Този, в Когото не са повярвали? И как ще повярват в Този, за Когото не са чули? А как ще чуят без проповедник? И как ще проповядват, ако не бъдат пратени? Както е писано: - "Колко са прекрасни Нозете на тия, които благовествуват доброто!" Но не всички послушаха благовестието; защото Исаия казва: "Господи, кой от нас е повярвал на онова, което сме чули"? И тъй, вярването е от слушане, а слушането - от Христовото слово.  Но казвам: те не са ли чули? Наистина, чули са: - "По цялата земя е излязъл гласът им, И думите им до краищата на вселената".АМИН!

ХРИСТОС ВЪЗКРЕСЕ! НАИСТИНА ВЪЗКРЕСЕ!
И ако живее във вас Духът на Този, Който е възкресил Исуса от мъртвите, то Същият, Който възкреси Христа Исуса от мъртвите, ще съживи и вашите смъртни тела чрез Духа Си, който обитава във вас. (Римляни 8:11)

1 коментар:

осанна каза...

вие сте благасловен и воден от Бога пастир Банков