събота, 3 март 2012 г.

ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ

Матей 2:1-2 –“А когато се роди Исус във Витлеем Юдейски, в дните на цар Ирода, ето, мъдреци от изток пристигнаха в Ерусалим. И казаха: Где е Юдейският цар, който се е родил? Защото видяхме звездата му на изток, и дойдохме да му се поклоним.”
І. ПРОРОЧЕСТВОТО ЗА ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ
Исая 7:14 –“За това, сам Господ ще ви даде знамение: Ето, девица ще зачне и ще роди син, и ще Го нарече Емануил (*Бог с вас).”
Матей 1:21-23 –“Тя ще роди син, когото ще наречеш Исус (Спасител); защото Той е, Който ще спаси людете Си от греховете им. А всичко това стана, за да се сбъдне реченото от Господа чрез пророка, който казва:»Ето, девица ще зачне и ще роди син, и ще Го нарекат Емануил (което значи, Бог с нас).»”
Захария 9:9 –“Радвай се много синова дъщерьо; Възклицавай, ерусалимска дъщерьо; Ето, твоят цар иде при тебе; Той е праведен, и спасява, Кротък, и възседнал на осел, Да! на осле, рожба на ослица.”
Михей 5:2 –“А ти, Витлеем Ефрато, Ако и да си малък, за да бъдеш между Юдовите родове, От тебе ще излезе за Мене един, който ще бъде владетел на Израил; Чийто произход е от начало, от вечността.”
ІІ. ХАРАКТЕРЪТ НА ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ
Матей 20:28 –“също както и Човешкият Син не дойде да Му служат, но да служи, и да даде живота Си откуп за мнозина.”
Исая 49:15 –“Може ли жена да забрави сучещото си дете, та да се не смили за чадото на утробата си? Обаче те, ако и да забравят, Аз все пак няма да те забравя.”
ІІІ. СТОЛИЦАТА НА ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ
Матей 5:35б –“…нито в Ерусалим, защото е град на великия Цар.”
Откровение 21:11-12 –“И отведе ме чрез Духа на една голяма и висока планина, и показа ми светия град, Ерусалим, който слизаше от небето от Бога, и имаше божествена слава като светеше, както свети някой много скъпоценен камък, като яспис, прозрачен, като кристал.”
ІV. ПРИШЕСТВИЕТО НА ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ
1. Той дойде, като Агнец Господен
Йоан 1:29 –“На следния ден Иоан вижда Исуса, че иде към него, и казва: Ето Божият Агнец, Който носи греха на света!”
2. Той влезе в Ерусалим, възседнал на осле
Матей 21:5 –“Речете на Сионовата дъщеря: Ето, твоят Цар иде при тебе, кротък, и възседнал на осел, и на осле, рожба на ослица.”
3. Той ще дойде при вик на Архангел
1 Солунци 4:16 –“Понеже сам Господ ще слезе от небето с повелителен вик, при глас на архангел и при Божия тръба; и мъртвите в Христа ще възкръснат по-напред;”
4. Той ще дойде да управлява света
Откровение 19: 11-16, 19 –“След това видях небето отворено, и ето бял кон, и Оня, Който яздеше на него, се наричаше Верен и Истинен, и съди и воюва праведно. Очите Му бяха огнен пламък, на главата Му бяха много корони и носеше написано име, което никой не знаеше, а само Той; и беше облечен в дреха, попръскана с кръв; и името Му беше Божието слово. И небесните войски, облечени в бял и чист висон, следваха подир Него на бели коне. Из устата Му излизаше остър меч, за да порази с него народите; и Той ще ги управлява с желязна тояга и ще стъпче лина на лютия гняв на Бога Всемогъщий. И на дрехата и на бедрото Му имаше написано име: Цар на царете, и Господ на господарите... И видях звяра и земните царе и войските им събрани да воюват против яздещия”
V. ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ – ОСВОБОДИТЕЛ ОТ РОБСТВОТО НА ГРЕХА
Исая 1:18-“Дойдете сега та да разискаме, казва Господ; Ако са греховете ви като мораво, Ще станат бели като сняг; Ако са румени като червено, Ще станат като бяла вълна.”
Исая 61:1-3
–“Духът на Господа Иеова е на мене. Защото Господ ме е помазал да благовествувам на кротките. Пратил ме е да превържа сърцесъкрушените. Да проглася освобождение на пленниците и отваряне затвора на вързаните. Да проглася годината на благоволението Господне и денят на въздаянието на нашия Бог. Да утеша всичките наскърбени. Да наредя за наскърбените в Сион. Да им дам венец вместо пепел; миро на радост вместо плач облекло на хваление вместо унил дух. За да се наричат дървета на правда, насадени от Господа, за да се прослави Той.”
Римляни 7:22-25а
-“Защото, колкото за вътрешното ми естество, аз се наслаждавам в Божия закон; но в телесните си части виждам различен закон, който воюва против закона на ума ми, и ме заробва под греховния закон, който е в частите ми. Окаян аз човек! кой ще ме избави от тялото на тая смърт? Благодарение Богу! има избавление чрез Исуса Христа, нашия Господ.”
VІ. ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ – ОСВОБОДИТЕЛ ОТ РОБСТВОТО НА
САТАНА
Марк 5:1-7
–“И тъй като минаха отвън езерото в гадаринската страна. И като излезе от ладията, на часа Го срещна от гробищата човек с нечист дух. Той живееше в гробищата, и никой вече не можеше да го върже нито с верига; защото много пъти бяха го вързвали с окови и с вериги; но той бе разкъсвал веригите и счупвал оковите; и никой нямаше сила да го укроти. И всякога, нощем и денем, в гробището и по бърдата, той викаше и се изпосичаше с камъни. А като видя Исуса отдалеч, завтече се и Му се поклони; и изкрещя със силен глас и рече: Какво имаш Ти с мен, Исусе, Сине на Всевишния Бог? Заклевам Те в Бога, недей ме мъчи.”
VІІ. ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ – ОСВОБОДИТЕЛ ОТ РОБСТВОТО НА БОЛЕСТТА
Лука 13:10, 16-17 –“И една събота Той поучаваше в една от синагогите;... А тая, като е Авраамова дъщеря, която Сатана е държал цели осемнадесет години, не трябваше ли да бъде развързана от тая връзка в съботен ден? И като каза това, всичките Му противници се посрамиха, и целият народ се радваше за всичките славни дела, които се вършеха от Него.”
Исая 53:5
–“Но той биде наранен поради нашите престъпления, Бит биде поради нашите беззакония; На него дойде наказанието докарващо нашия мир. И с Неговите рани ние се изцелихме.”
VІІІ. ГВАРДИЯТА ИЛИ ВОЙСКАТА НА ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ
1Петрово 2:9
–“Вие обаче сте избран род, царско свещенство, свят народ, люде, които Бог придоби, за да възвестявате превъзходствата на Тогова, който ви призва от тъмнината в своята чудесна светлина.”
Йоан 15:16
–“Вие не избрахте Мене, но Аз избрах вас, и ви определих да навлезете в света и да принасяте плод и плодът ви да бъде траен; та каквото и да поискате от Отца в Мое име, да ви даде.”
Матей 28:18-19
–“Тогава Исус се приближи при тях, та им говори, казвайки: Даде ми се всяка власт на небето и на земята. Идете прочее, научете всичките народи, и кръщавайте ги в името на Отца и Сина, и Светия Дух.”
Марк 16:15-18 –“И рече им: Идете по целия свят и проповядвайте благовестието на всяка твар. Който повярва и се кръсти ще бъде спасен; а който не повярва, ще бъде осъден. И тия знамения ще придружават повярвалите; в Мое име бесове ще изгонват; нови езици ще говорят; змии ще хващат; а ако изпият нещо смъртоносно, то никак няма да ги повреди; на болни ще възлагат ръце, и те ще оздравяват.”
Днес Господ Исус Христос (в образа Му на Цар Освободител) продължава да освобождава:
- Той е Цар Освободител на малки и големи
- Той е Цар Освободител на учени и прости
- Той е Цар Освободител на бедни и богати
- Той е Цар Освободител на бели и черни
4 Царе 6:15б-17 –“И рече му слугата му: Ах, господарю мой! Какво ще правим? А той отговори: Не бой се, защото ония, които са с нас, важат повече от ония, които са с тях. И помоли се Елисей, казвайки: Моля Ти се, Господи, отвори му очите, за да види. И Господ отвори очите на слугата, та видя , и, ето, хълмът бе пълен с огнени коне и колесници около Елисея.”

1 коментар:

dan scarfo каза...

Thank you for the information,