неделя, 25 март 2012 г.

БОГ И КОРУПЦИЯ

Марк 11:15-17 -“И дойдоха в Ерусалим; Исус като влезе в храма, почна да изпъжда ония, които продаваха, и ония, които купуваха в храма, и прекатури масите на среброменителите и столовете на ония, които продаваха гълъбите. И не позволяваше да принесе някой какъвто и да било съд през храма. И поучаваше, казвайки им: Не е ли писано:"Домът Ми ще се нарече Молитвен дом за всичките народи?" а вие го направихте "разбойнически вертеп".”
I. ДУХОВНАТА КОРУПЦИЯ В СТАРИЯ ЗАВЕТ
Законът на Левитите:
- Да нямат земя
- Да нямат градове
- Да се издържат от дарението на братята си
1. Духовната корупция в първосвещеническия дом
1Царе 2:12-17 -“А Илиевите синове бяха лоши човеци, които не познават Господа. Тия свещеници постъпваха към людете така: когато някой принасяше жертва, като се вареше месото, слугата на свещеника дохождаше с тризъбна вилица в ръка и забождаше я в тенджерата или в котела, или в котлето, или в гърнето; и каквото издигаше вилицата, свещеникът го вземаше за себе си. Така постъпваха в Сило в всичките израилтяни, които дохождаха там. Даже и преди да изгорят тлъстината, слугата на свещеника дохождаше, та казваше на човека, който принасяше жертвата: Дай на свещеника месо за печене, защото няма да приеме от тебе варено месо, но сурово. И ако човекът му речеше: Нека изгорят първо тлъстината, и сетне си вземи колкото желае душата ти, тогава му казваше: Не, но сега ще дадеш, и ако не, ще взема на сила. Така грехът на тия младежи беше твърде голям пред Господа; защото човеците се отвращаваха от Господната жертва.”
2. Духовната корупция в царския палат
1Царе 15:12-14 -“И на утринта като стана Самуил рано, за да посрещне Саула, известиха на Самуила, казвайки: Саул дойде в Кармил, и, ето, като си издигна паметник (*ръка), обърна се, та замина и слезе в Галгал. И когато Самуил дойде при Саула, Саул му каза: Благословен да си от Господа! Изпълних Господната заповед! Но Самуил каза: Що значи тогава това блеене на овци в ушите ми, и тоя рев на говеда що слушам?”
Корупцията идва от култа:
- Саул си издигна паметник
- Саул взе това, което Господ му забрани
Притчи 16:18 –“Гордостта предшествува погибелта, И високоумието - падането.”
3. Корупцията на обикновения вярващ, причината за загубата на един цял народ
Исус Навин 7:1 -“А израилтяните извършиха престъпление относно обреченото; защото Ахан, син на Кармия, син на Завдия, син на Зара, от Юдовото племе, взе обреченото, така че Господният гняв пламна против израилтяните.”
II. ДУХОВНАТА КОРУПЦИЯ В ХРАМА ГОСПОДЕН
1. Духовната корупция, оръжието на Сатана против Христа
Матей 4:1-10 –“Тогава Исус биде отведен от Духа в пустинята, за да бъде изкушаван от дявола. И след като пости четиридесет дена и четиридесет нощи, най-после огладня. И тъй, изкусителят дойде и му рече: Ако си Божий Син, заповядай тия камъни да станат хлябове. А Той в отговор каза: Писано е: "Не само с хляб ще живее човек, но с всяко слово, което излиза от Божиите уста. Тогава дяволът го завежда в светия град, поставя го на крилото на храма, и му казва: Ако си Божий Син, хвърли се долу; защото е писано:- "Ще заповяда на ангелите си за тебе; и на ръце ще те дигат. Да не би да удариш о камък ногата си. Исус му рече: Писано е още:"Да не изпитваш Господа твоя Бог. Пак Го завежда дяволът на една много висока планина, оказва Му всичките царства на света и тяхната слава и казва Му: Всичко това ще ти дам, ако паднеш и ми се поклониш. Тогава Исус му каза: Махни се, Сатано; защото е писано:"На Господа твоя Бог да се покланяш и само Нему да служиш.”
2. Духовната корупция, причината за отхвърлянето на Христа
Корупцията в дома Господен
Марк 11:17 -“И поучаваше, казвайки им: Не е ли писано:"Домът Ми ще се нарече Молитвен дом за всичките народи?" а вие го направихте "разбойнически вертеп".”
III. ДУХОВНАТА КОРУПЦИЯ, ОРЪЖИЕТО НА САТАНА ПРОТИВ ЦЪРКВАТА ХРИСТОВА
1. Духовната корупция, причината за падението на Юда Искариотски
- В ранната Църква името на Юда е било най-авторитетното, до момента на неговото падение
- Днес името на Юда Искариотски е най-антипатичното име в света – символ на корупция и духовна девалвация
1 Тимотей 6: 10 –“Защото сребролюбието е корен на всякакви злини, към което като се стремяха някои, те се отстраниха от вярата, и пронизаха себе си с много скърби, ”
2. Духовната корупция, оръжието на Сатана, с което порази Анания и Сапфира
Деяния на апостолите 5:1-5 -“А някой си човек на име Анания, с жена си Сапфира продаде имот и задържа нещо от цената, със знанието на жена си; и донеси една част, и я сложи пред нозете на апостолите. А Петър рече: Анание, защо изпълни Сатана сърцето ти, да излъжиш Святия Дух и да задържиш от цената на нивата? Догдето стоеше непродадена не беше ли твоя? И след като се продаде, не бяха ли парите в твоя власт? Защо си намислил това нещо в сърцето си? Не си излъгал човеци, но Бога. И Анания, като слушаше тия думи, падна и издъхна; и голям страх обвзе всички, които чуха това.”
3. Духовната корупция, оръжието на Сатана, с което воюва в ранната Църква след Петдесятница
Деяния на апостолите 6:1-4 -“А през тия дни, когато се умножаваха учениците, възникна ропот от гръцките юдеи против еврейските, загдето във всекидневното раздаване на потребностите техните вдовици били пренебрегвани. Тогава, дванадесетте свикаха всичките ученици и рекоха: Не е добро ние да оставим Божието слово и да прислужваме на трапези. И тъй, братя, изберете между вас седем души с одобрен характер, изпълнени с Духа и с мъдрост, които да поставим на тая работа. А ние ще постоянстваме в молитвата и в служение на словото.”
Духовната корупция в Църквата, причина за избора на дяконите
4. Духовната корупция, оръжието на Сатана за изпитанието на апостол Петър
Деяния на апостолите 8:14-24 -“А апостолите, които бяха в Ерусалим, като чуха, че Самария приела Божието учение, пратиха им Петра и Иоана, които, като слязоха, помолиха се за тях, за да приемат Святия Дух.; защото Той не беше слязал още ни на един от тях; а само бяха кръстени в Исус Христовото име. Тогава апостолите полагаха ръце на тях и те приемаха Святия Дух. А Симон, като видя, че с полагането на апостолските ръце се даваше Святия Дух, предложи им пари, казвайки: Дайте и на мене тая сила щото, на когото положа ръце, да приема Святия Дух. А Петър му рече: Парите ти с тебе заедно да погинат, защото си помислил да придобиеш Божия дар с пари. Ти нямаш нито участие, нито дял в тая работа, защото сърцето ти не е право пред Бога. Затуй покай се от това твое нечестие, и моли се Господу дано ти се прости тоя помисъл на сърцето ти; понеже виждам, че си с горчива жлъчка и си вързан с неправда. А Симон в отговор рече: Молете се вие на Господа за мене, да ме не постигне нищо от онова що рекохте. ”
5. Духовната корупция днес
- Индулгенциите
- Облозите
- Търговията в Църква
Съвременната Църква се е преобърнала на търговско дружество
( Вземане на пари за правене на молитви, венчавки, погребения и пр.)
Матей 10:8 -“Болни изцелявайте, мъртви възкресявайте, прокажени очиствайте, бесове изгонвайте; даром сте приели, даром давайте.”

Няма коментари: