събота, 25 февруари 2012 г.

АРМАГЕДОН

Откровение 16:12-16 –“Шестият ангел изля чашата си върху голямата река Ефрат; и пресъхна водата й, за да се приготви пътя на царете, които идат от изток. И видях да излизат от устата на змея и от устата на звяра и от устата на лъжепророка три нечисти духове, прилични на жаби; защото те са бесовски духове, които, като вършат знамения, отиват при царете на цялата вселена, да ги събират за войната във великия ден на всемогъщия Бог. (Ето, ида като крадец. Блажен оня, който бди и пази дрехите си, за да не ходи гол, та да не гледат срамотата му). И събраха ги на мястото, което по еврейски се нарича Армагедон. ”
I. АРМАГЕДОНСКАТА ВОЙНА В ЧОВЕКА

1. Войната в Армагедонската долина на човешкия ум
Ефесяни 4:17-19 -“Прочее, това казвам и заявявам в Господа, да не се обхождате вече, както се обхождат и езичниците, по своя суетен ум, помрачени в разума, и странни на живота от Бога поради невежеството, което е в тях, и поради закоравяването на сърцето им; които, изгубили чувство, са се редали на сладострастие, да вършат ненаситно всякаква нечистота.”
- Умът на човека днес е превърнат на Армагедонско бойно поле.
2. Армагедонската война в полето на човешката душа
1Петрово 2:11 -“Любезни умолявам ви, като пришелци и чужденци на света, да се въздържате от плътски страсти, които воюват против душата;”
2Петрово 2:12, 14 -“Тия, обаче, като животни без разум, естествено родени за да бъдат ловени и изтребвани, хулят за неща, които не знаят, и ще погинат в своя разврат...очите им са пълни с блудство и с непрестанен грях; подмамват неутвърдени души...”
1Петрово 5:8-9 -“Бъдете трезвени, будни. Противникът ви дявола, като рекаещ лъв, обикаля, търсейки кого да погълне. Съпротивете се нему, стоейки твърди във вярата...”
3. Армагедонската война в полето на човешките страсти
Яков 1:14-15 -“А който се изкушава, се завлича и подлъгва от собствената си страст; и тогава страстта зачнува и ражда грях, а грехът като се развие напълно, ражда смърт.”
А. Страстта, ръката на Сатана, чрез която откъсва забранената от Бога «ябълка» на греха
Б. Страстта, причината за Армагедонската война, наречена «алкохол»
Ефесяни 5:18 -“И не се опивайте с вино, следствието от което е разврат, но изпълняйте се с Духа;”
В. Страстта, причината за Армагедонската война, наречена «наркомания»
Г. Страстта, причината за Армагедонската война, наречена «порнография»
Д. Страстта, причината за Армагедонската война, наречена «никотин»
Когато на даден човек умът, душата, страстите са превърнати в истинско Армагедонско бойно поле, то тази война от лична се превръща в семейна.
II. АРМАГЕДОНСКАТА ВОЙНА В СЕМЕЙСТВОТО
1. Съпружеската война в Армагедонската долина
Матей 12:25 -“А Исус,като знаеше техните помисли, рече им: Всяко царство, разделено против себе си, запустява; и никой град или дом, разделен против себе си, няма да устои.”
- Оръжието за победата в съпружеската Армагедонска война:
Ефесяни 5:15 –“И тъй, внимавайте добре как се обхождате, не както глупави, но както мъдри... и се подчинявате един на друг в страх от Христа. Жени, подчинявайте се на своите мъже, като длъжност към Господа; Мъже, любете жените си, както и Христос възлюби църквата и предаде себе си за нея.”
Римляни 12:10 -“...изпреваряйте да си отдавате един на друг почит.”
2. Семейната война в Армагедонското поле
Лука 12:52-53 -“Защото от сега нататък петима в една къща ще бъдат разделени, трима против двама, и двама против трима. Ще се разделят баща против син,и син против баща;майка против дъщеря, и дъщеря против майка; свекърва против снаха, и снаха против свекърва.”
- Оръжието за победата в семейната война, водена в Армагедонското поле:
Ефeсяни 6:1-4 -“Деца, покорявайте се на родителите си в Господа; защото това е право. Почитай баща си и майка си, (което е първата заповед с приложено обещание,) за да ти бъде добре и да живееш много години на земята. И вие, бащи, не раздразняйте децата си, но възпитавайте ги в дисциплина и наставление Господне.”
Ако нашият личен живот представлява Армагедонска битка; ако нашето семейство се е преобразило на Армагедонско бойно поле; ако нашата Църква се тресе от Армагедонски войни; то неизбежно и обществото ни ще се преобърне на бойно поле и Армагедонската война ще стане национална.
III. АРМАГЕДОНСКАТА ВОЙНА В ОТЕЧЕСТВОТО
1. Социалната война в Армагедонското феодално поле
Яков 2:1-9 -“Братя мои, да не държите вярата на прославения наш Господ Исус Христос с лицеприятие. Защото, ако влезе в синагогата ви човек със златен пръстен и с хубави дрехи, а влезе и сиромах с оплескани дрехи, и погледнете с почит към оня, който е с хубавите дрехи, та речете: Ти седни тука на добро място; а на сиромаха речете: Ти стой там, или: Седни до подножието ми, не правите ли различия помежду си, и не ставате ли пристрастни съдии? Слушайте любезни ми братя: Не избра ли Бог ония, които са сиромаси в светски неща, богати с вяра и наследници на царството, което е обещал на тия, които Го любят? А вие опозорихте сиромаха. Нали богатите ви угнетяват и сами ви влачат по съдилища? Нали те хулят почтеното име, с което се именувате? Обаче, ако изпълнявате царския закон, според писанието: "Да обичаш ближния си като себе си", добре правите. Но ако гледате на лице, грях правите, и от закона се осъждате като престъпници.”
Диктатура без правото на избор:
А. Къде трябва да живеем
Б. Къде трябва да членуваме
В. От къде можем да пазарим
Г. Къде имаме право да учим
2. Материалистичната война в Армагедонското бойно поле
А. Армагедонската война в зеленчуковата градина (чрез химикалите)
Б. Армагедонската война в производството (чрез продукцията менте)
В. Армагедонската война на пазара
Г. Армагедонската война в канцеларията, в серзиза, във фирмата
Д. Армагедонската война в банковите институции и пр
Последиците от материалистичната война:
Когато човек страстно желае нещо, а няма качествата да го постигне по законен път, страстта го принуждава да лъже, да краде, да убива и пр.
3. Идеологическата война в Армагедонското бойно поле
( Идеологическата война в семейството, в селото, в града, в Отечеството )
4. Резултатът от воюването в Армагедонското поле
- Омраза, болести, страдание, беднотия, смърт
5. Предупреждението до воюващите в Армагедонската война
Ефесяни 5:14-18 –“Затова казва: Стани, ти, който спиш, И възкръсни от мъртвите, И ще те осветли Христос. И тъй, внимавайте добре как се обхождате, не като глупави, но като мъдри, като изкупвате благовремието, защото дните са лоши. Затова не бивайте несмислени, но проумявайте, що е Господната воля. И не се опивайте с вино, следствието от което е разврат, но изпълняйте се с Духа;”
Примерът със Содом и Гомор - Битие 19 глава
IV. ПРЕДЛАГАНАТА ПОБЕДА В АРМАГЕДОНСКАТА ВОЙНА
Захария 4:6б –“Не чрез сила, нито чрез мощ, Но чрез Духа ми, казва Господ на Силите;”
Йоан 3:5-6 –“Исус отговори: Истина, истина ти казвам, ако се не роди някой от вода и Дух, не може да влезе в Божието царство. Роденото от плътта е плът, а роденото от Духа е дух.”
1. Охраняваният от Сатана човек - по примера на гробната стража при Христовото разпятие
Матей 27: 65-66 –“Пилат им рече: Вземете стража; идете, вардете Го както знаете. Те, прочее, отидоха и вардиха гроба, като запечатаха гроба с помощта на стражата.”
Както при Христа, така и днес - когато Сатана погребе някой в греховете и пороците му, той поставя стража да го пази.
2. Освобождаване от смъртоносните окови на греха
Матей 27:2-6 –“А, ето, стана голям трус; защото ангел от Господа слезе от небето и пристъпи, отвали камъка, и седна на него. Изгледът му беше като блескавица, и облеклото му бяло като сняг. И в страха си от него стражарите трепереха, и станаха като мъртви. А ангелът проговори, като каза на жените: Вие не се бойте, защото зная, че търсите разпнатия Исус. Няма Го тук; защото възкръсна, както и рече: дойдете и вижте мястото, гдето е лежал Господ. ”
Само Духът на Възкресението може да уплаши стражата, да изгони стражата, да оживи грешника и да го възкреси за Нов живот.
Римляни 8:11 -“И ако живее във вас Духът на Този, Който е възкресил Исуса от мъртвите, то Същият, Който възкреси Христа Исуса от мъртвите, ще съживи и вашите смъртни тела чрез Духа Си, който обитава във вас. ”
Откровение 12:11 -“А те го победиха чрез кръвта на Агнето и чрез словото на своето свидетелствуване; защото не обичаха живота си до толкоз, щото да бягат от смърт. Затова, веселете се, небеса и вие, които живеете в тях. Но горко на вас, земьо и море, защото дяволът слезе у вас много разярен, понеже знае, че му остава малко време. ”
Яков 4:7 -“И тъй, покорявайте се на Бога, но противете се на дявола, и той ще бяга от вас. ”

Няма коментари: