понеделник, 20 април 2009 г.

ХРИСТОС ВЪЗКРЕСЕ

ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО - ПРАЗНИКЪТ НА ВСИЧКИ ПРАЗНИЦИ
ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО - АДРЕНАЛИНЪТ НА ХРИСТИЯНСТВОТО

1Коринтяни 15:14 –“И, ако Христос не е бил възкръсен, то празна е нашата проповед, празна е и вашата вяра.”
(“Празна”- изпразнена от съдържание, т.е. без смисъл)

І. БЕЗ ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО
ПРАЗНО ЩЕ БЪДЕ РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО
Йоан 3:16 –“Защото Бог толкоз възлюби светът, щото даде Своя Единороден Син,за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот.”
Лука 2:11-14 –“ Защото днес ви се роди в Давидовия град Спасител, Който е Помазаник Господ. И това ще ви бъде знака: ще намерите Младенец, повит и сложен в една ясла. И внезапно заедно с ангела се намери множество небесно войнство, което хвалеше Бога, казвайки: -Слава на Бога във висините. И на земята мир между човеците, в които е Неговото благоволение.”

ІІ. БЕЗ ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО
ПРАЗНО ЩЕ БЪДЕ ЕВАНГЕЛИЕТО

Исая 61:1-3 –“Духът на Господа Иеова е на мене. Защото Господ ме е помазал да благовествувам на кротките. Пратил ме е да превържа сърцесъкрушените. Да проглася освобождение на пленниците и отваряне затвора на вързаните. Да проглася годината на благоволението Господне и денят на въздаянието на нашия Бог. Да утеша всичките наскърбени. Да наредя за наскърбените в Сион. Да им дам венец вместо пепел ; миро на радост вместо плач облекло на хваление вместо унил дух. За да се наричат дървета на правда, насадени от Господа, за да се прослави Той.”
Матей 4:23-25 –“Тогава Исус ходеше по цяла Галилея, та поучаваше в синагогите им, и проповядваше благовестието на царството, като изцеляваше всякаква болест и всякаква немощ между людете. И разнесе се слух за Него по цяла Сирия; и довеждаха при Него всички болни, страдащи от разни болести и мъки, хванати от бяс, епилептици и парализирани; и ги изцели. И подире Му вървяха големи множества от Галилея и Декапол, от Ерусалим и Юдея, и из отвъд Йордан.”

ІІІ. БЕЗ ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО
ПРАЗНА ЩЕ БЪДЕ СВЕТА НЕДЕЛЯ
Йоан 20:19 –“А вечерта на същия ден, първия на седмицата, когато вратата на стаята, гдето бяха учениците, беше заключена поради страха от юдеите, Исус дойде, застана посред, и каза им: Мир вам!”
ІV. БЕЗ ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО
ПРАЗНА ЩЕ БЪДЕ ПЕТДЕСЯТНИЦА
Йоан 16:7 –“Обаче Аз ви казвам истината, за вас е по-добре да отида Аз, защото, ако не отида, Утешителят няма да дойде на вас; но ако отида, ще ви го изпратя.”
Лука 24:49
–“И, ето, Аз изпращам върху вас обещанието на Отца Ми; а вие стойте в града [Ерусалим], докато се облечете със сила отгоре.”
Д.А.2:1-4
–“И когато настана денят на Петдесятницата, те всички бяха на едно място. И внезапно стана шум от небето, като хвученето на силен вятър, и изпълни цялата къща, гдето седяха. И явиха им се езици, като огнени, които се разделяха, и седна по един на всеки от тях. И те всички се изпълниха със Святия Дух и почнаха да говорят чужди езици, според както Духът им даваше способност да говорят.”

V. БЕЗ ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО
ПРАЗНО ЩЕ БЪДЕ ВЪЗНЕСЕНИЕ ХРИСТОВО

Д.А.1:9-11
–“И като изрече това, и те Го гледаха, Той се възнесе, и облак Го прие от погледа им. И като се взираха към небето, когато възлизаше, ето двама човека в бели дрехи застанаха при тях,”

VІ. БЕЗ ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО
ПРАЗНА ЩЕ БЪДЕ ЦЪРКВАТА
1. Празна ще бъде нейната вяра
Римляни 5:1 –“И тъй, оправдани чрез вяра, имаме мир с Бога чрез нашия Господ Исус Христос;”
Евреи 11:1
–“А вярата е даване твърда увереност за неща, за които се надяваме -имаме убеждение за неща, които не се виждат.”
2. Празна ще бъде нейната надежда
Евреи 6:18 –“Така щото чрез две неизменими неща, в които не е възможно за Бога да лъже, да имаме голямо насърчение ние, които сме прибягнали да се държим за поствената пред нас надежда.”
Тита 2:13
–“Очаквайки да се сбъдне блажената ни надежда, славното явяване на нашия велик Бог и Спасител Исус Христос,”
3. Празна ще бъде нейната любов
Матей 22:37-30 –“А Той му рече:"Да възлюбиш Господа, твоя Бог с цялото си сърце, с цялата си душа и с всичкия си ум." -Това е голямата и първа заповед. А втора, подобна на нея, е тая: "Да възлюбиш ближния си, както себе си.”
1Йоан 3:1-3 –“ Вижте каква любов е дал нам Отец, да се наречем Божии чада; а такива и сме. Затова светът не познава нас, защото Него не позна. Възлюбени, сега сме Божии чада, и още не е станало явно какво ще бъдем; но знаем, че когато стане явно, ще бъдем подобни Нему, защото ще Го видим, както е. И всеки, който има тая надежда на Него, очиства себе си, както е Той чист.”

VІІ. БЕЗ ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО
ПРАЗНО ЩЕ БЪДЕ ОЧАКВАНЕТО ЗА НАШЕТО ВЪЗКРЕСЕНИЕ

1Коринтяни 15:14 –“И, ако Христос не е бил възкръсен, то празна е нашата проповед, празна е и вашата вяра.”
Тита 1:2 -“служещ в надеждата за вечен живот, който преди вечни времена е обещал Бог, Който не лъже. ”
1Солунци 4:13-17 –“А не желаем, братя, да останете в неизвестност за ония, които умират, за да не скърбите, както другите, които нямат надежда. Защото, ако вярваме, че Исус умря и възкръсна, така и починалите в Исуса Бог ще приведе заедно с Него. Защото това ви казвам чрез Господното слово, че ние, които останем живи до Господното пришествие, няма да предварим починалите. Понеже сам Господ ще слезе от небето с повелителен вик, при глас на архангел и при Божия тръба; и мъртвите в Христа ще възкръснат по-напред; после ние, които сме останали живи, ще бъдем грабнати заедно с тях в облаците да посрещнем Господа във въздуха; и така ще бъдем всякога с Господа.”


Няма коментари: