четвъртък, 16 април 2009 г.

ЗАВЕТЪТ НА БЛАГОДАТТА

ПРЕДВЕЛИКДЕНСКАТА ГОСПОДНА ТРАПЕЗА

1Коринтяни 11:23-26 -"Защото Аз от Господа приех това, което ви и предадох, че Господ Исус през нощта, когато беше предаден, взе хляб, и, като благодари, разчупи, и рече: Това е Моето тяло, което е [разчупено] за вас; туй правете за Мое възпоменание. Така взе и чашата след вечерята и рече: Тая чаша е Новият завет в Моята кръв; това правете всеки път, когато пиете, за Мое възпоменание. Защото всеки път, когато ядете тоя хляб и пиете тая чаша, възвестявате смъртта на Господа, докле дойде Той."

I. ЗА ВЪЗПОМЕНАНИЕ НА ПРОРОЧЕСТВАТА ЗА ПРЕДАТЕЛСТВОТО НА ХРИСТА
1. Пророчеството за предателството на Христа от приятеля Му

Псалом 41:9 -"Да! Самият ми близък приятел, комуто имах доверие, който ядеше хляба ми, дигна своята пета против мене."
2. Пророчеството за тридесетте сребърника, цената на Христовото предателство
Матей 27:3-8 -"Тогава Юда, който Го беше предал, като видя, че Исус бе осъден, разкая се и върна тридесетте сребърника на главните свещеници и старейшини, и каза: Съгреших, че предадох невинна кръв. А те рекоха: Нам що ни е? Ти гледай. И като хвърли сребърниците в храма, излезе и отиде и се обеси. А главните свещеници взеха сребърниците и рекоха: Не е позволено да ги туряме в храмовата каса, понеже са цена на кръв, и като се съветваха, купиха с тях грънчаревата нива, за погребване на чужденци. Затова оная нива се нарича Кръвна нива, както се нарича и до днес."
Захарий 11:12-13 -"Тогава рекох: Ако ви се види добро, дайте ми заплатата ми, но ако не, недейте. И тъй, те ми претеглиха за заплата тридесет сребърника. И Господ ми рече: Хвърли ги на грънчаря, хубавата цена, с която си оценен от тях! И взех тридесетте сребърника и ги хвърлих в Господния дом на грънчаря."
3. Пророчеството за целувката на предателството

Матей 26:48-49 -"А оня, който Го предаваше, беше им дал знак, казвайки: Когото целуна, Той е; хванете Го! И веднага се приближи до Исуса и рече: Здравей, Учителю! И Го целува."
Притчи 27:6б -"...А целувки от неприятел - изобилни."

II. ЗА ВЪЗПОМЕНАНИЕ НА ХРИСТОВОТО ТЯЛО ЧРЕЗ ГОСПОДНАТА ТРАПЕЗА

1Коринтяни 11:23-24 -"Защото Аз от Господа приех това, което ви и предадох, че Господ Исус през нощта, когато беше предаден, взе хляб, и, като благодари, разчупи, и рече: Това е Моето тяло, което е [разчупено] за вас; туй правете за Мое възпоменание."
1. За възпоменание на Христовото тяло чрез примера на Господната трапеза

Йоан 13:1-5, 14 -"А преди празника на пасхата, Исус, знаейки, че е настанал часът Му да премине от този свят към Отца, като беше възлюбил Своите, които бяха на света, до край ги възлюби. и когато беше готова вечерята, (като вече дяволът беше внушил в сърцето на Юда Симонова Искариотски да Го предаде), като знаеше Исус, че Отец е предал всичко в ръцете Му, и че от Бога е излязъл и при Бога отива, стана от вечерята, сложи мантията Си (*дрехите си), взе престилката и се препаса. После наля вода в омивалника и почна да мие нозете на учениците и да ги изтрива с престилката, с която бе препасан... И тъй, ако Аз, Господ и Учител, ви омих нозете, то и вие сте длъжни един на друг да си миете нозете."
2. За възпоменание на Христовото тяло чрез медната змия
Йоан 3:14 -"И както Мойсей издигна змията в пустинята, така трябва да бъде издигнат Човешкия Син,"
3. За възпоменание на Христовото тяло чрез Голготския кръст

Йоан 19:17-18, 34 -"И така, взеха Исуса; и Той сам, носейки кръста Си излезе; и дойде на мястото, наречено Лобно, което по Еврейски се казва Голгота, гдето Го разпнаха, и с Него други двама, от едната и от другата страна, а Исуса посред. А Пилат написа и надпис, който постави над Него на кръста....Обаче един от войниците прободе с копие ребрата Му; и веднага изтече кръв и вода."


III. ЗА ВЪЗПОМЕНАНИЕ НА ХРИСТОВАТА КРЪВ ЧРЕЗ ГОСПОДНАТА ТРАПЕЗА
1Коринтяни 11:23, 25 -"Защото Аз от Господа приех това, което ви и предадох, че Господ Исус през нощта, когато беше предаден, взе хляб...Така взе и чашата след вечерята рече: Тая чаша е Новият завет в Моята кръв; това правете всеки път, когато пиете, за Мое възпоменание."
1. За възпоменание чрез Христовата кръв на Новия завет

Матей 26:28 -"Защото това е Моята кръв на [Новия] завет, която се пролива за прощаване на греховете."
2. За възпоменание чрез Христовата кръв на Завета на изкуплението

1Петрово 1:18-19 -"Като знаете, че не с тленни неща сте изкупени от вашия предаден от бащите ви суетен живот - не със сребро или злато; но със скъпоценната кръв на Христа, като на Агнец без недостатък и пречист"
3. За възпоменание чрез Христовата кръв на Новозаветното светилище

Евреи 10:19, 22-24 –"И тъй, братя, като имаме чрез кръвта на Исуса дързост да влезем в светилището... нека пристъпваме с искрено сърце в пълна вяра, със сърца, очистени от лукава съвест и с тяло измито в чиста вода; нека държим непоколебимо надеждата, която изповядаме, защото е верен Оня, Който се е обещал; и нека се грижим един за друг, тъй щото да се поощряваме към любов и добри дела."

Няма коментари: