сряда, 8 април 2009 г.

ПРЕДВЕЛИКДЕНСКОТО ПОЧИСТВАНЕ

ЦВЕТНИЦА
Исая 1:16, 18 -"Измийте се, очистете се, отмахнете от очите ми злото на делата си, престанете да вършите зло... Дойдете сега, та да разискваме, казва Господ. Ако са греховете ви, като мораво, ще станат бели, като сняг; ако са румени, като червено, ще станат, като бяла вълна."
Исая 52:11б -"...Очистете се вие, които носите съдовете Господни."

I. ПОЧИСТВАНЕТО НА ХРАМА ГОСПОДЕН, ПРЕДИ ВЕЛИКДЕН
Марк 11:15-18 -"И дойдоха в Ерусалим; Исус като влезе в храма почна да изпъжда ония, които продаваха и ония, които купуваха в храма, и прекатури масите на среброменителите и столовете на ония, които продаваха гълъби. И не позволяваше да принесе никой какъвто и да било съд през храма. И поучаваше, казвайки им: Не е ли писано: "Домът ми ще се нарича Молитвен дом за всичките народи", а вие го направихте разбойнически вертеп? И главните свещеници и книжници чуха това, и търсиха начин как да го погубят, защото се бояха от него, понеже целият народ се чудеше на учението Му."

II. ПОЧИСТВАНЕТО НА ФАРИСЕЙСКАТА ЧАША ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ, ПРЕДИ ВЕЛИКДЕН
Матей 23:25-26 -"Горко вам книжници и фарисеи, лицемери! защото приличате на варосани гробници, които отвън се виждат хубави, а отвътре са пълни с мъртвешки кости и с всякаква нечистота. Също така и вие от вън се виждате на човеците праведни, но отвътре сте пълни с лицемерие и беззаконие."
1. Външността на чашата е преобраз на външността на човека
- Лъскав
- Парфюмиран
- Гримиран и пр.
2. Вътрешността на чашата е преобраз на духовната вътрешност на човека
- Мрачен
- Злобен
- Завистлив
- Егоист и пр.
3. Очистването на чашата от двете страни, преди Великден
А. Отвън е наше задължение
Б. Отвътре само Христос може да я очисти (чрез хляба и виното)
1). Хлябът, преобраз на Словото Божие
2). Виното, преобраз на Святия Дух

III. ПРЕДВЕЛИКДЕНСКОТО ПОЧИСТВАНЕ НА ЦЪРКВАТА ПО ПРИМЕРА НА ХРИСТА - ИЗМИВАНЕ НОЗЕТЕ НА ХРИСТОВИТЕ УЧЕНИЦИ
Йоан 13:1-9 -"А преди празника на пасхата, Исус, знаейки, че е настанал часът Му да премине от този свят към Отца, като беше възлюбил Своите, които бяха на света, докрай ги възлюби. И когато беше готова вечерята, (като вече дяволът беше внушил в сърцето на Юда Симонова Искариотски да Го предаде), като знаеше Исус, че Отец е предал всичко в ръцете Му и че е от Бога излязъл и при Бога отива, стана от вечерята, сложи мантията Си, взе престилка и Се препаса, после наля вода в омивалника и почна да мие нозете на учениците и да ги изтрива с престилката, с която бе препасан. И тъй дохождаха при Симона Петра. Той Му казва: Господи, Ти ли ще ми омиеш нозете? Исус в отговор му рече: Това, което Аз правя ти не знаеш, но отпосле ще разбереш. Петър Му каза: Ти няма да омиеш моите нозе до века. Исус му отговори: Ако не те омия, нямаш дял с Мене. Симон Петър му казва:"Господи, не само нозете ми, но и ръцете и главата."
1. Христос, примерът на смирението
2. Християнство е, не рязане на нозете, а миене на нозете
3. Християнство е, не цапане на нозе, а миене на изцапаните нозе
4. Християнство е, като видиш някой с изцапани нозе, да ги измиеш с водата на молитвата и да ги избършеш с престилката на любовта

Няма коментари: