събота, 26 април 2008 г.

ХРИСТОС ВЪЗКРЕСЕ

ВЕЛИК ДЕН

Матея 28:1-8 –“А като се мина съботата, на първия ден от седмицата, дойдоха Мария Магдалина и другата Мария да видят гроба. А, ето, стана голям трус; защото ангел от Господа слезе от небето и пристъпи, отвали камъка, и седна на него. Изгледът му беше като блескавица, и облеклото му бяло като сняг. И в страха си от него стражарите трепереха, и станаха като мъртви. А ангелът проговори, като каза на жените: Вие не се бойте, защото зная, че търсите разпнатия Исус. Няма Го тук; защото възкръсна, както и рече: дойдете и вижте мястото, гдето е лежал Господ Идете скоро да кажете на учениците Му, че е възкръснал от мъртвите; и, ето, Той отива преди вас в Галилея; там ще Го видите; ето казах ви. И те излязоха бързо от гроба със страх и голяма радост, и завтекоха се да известят на учениците Му.”
Скъпи приятели,
В заглавието на нашата проповед няма правописна грешка. Зная, че е прието тези две думи да се пишат слято. Но така ние неволно превръщаме този Велик Ден в един от многото празници (Ивановден, Стефановден, Димитровден, Гергьовден и пр.). По този начин написан и произнасян, Празникът над всички празници загубва своята вселенска значимост, своето величие, сила, могъщество. Изгубва се блясъкът на Христовото Възкресението, което прави този Ден Велик и по-различен от всички останали дни в живота на човечеството.
Великият Ден, в който Христос победи смъртта е неразделно свързан с три важни думи, които ще бъдат обект на нашите размишления. Това са думите, отражение на Великденските чувства, а именно: сила, страх и радост.

I. ВЕЛИКДЕНСКАТА СИЛА
Матея 28:2 –“А, ето, стана голям трус; защото ангел от Господа слезе от небето и пристъпи, отвали камъка, и седна на него.”
1. Христос значи сила
А. Христос бе зачнат чрез Божията сила
Лука 1:35 –“И ангелът в отговор й рече: Светият Дух ще дойде върху ти, и силата на Всевишния ще те осени; за туй, и светото Онова, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Божий Син.”
Б. Христос служи на Бога и човеците чрез Божията сила
Марка 6:1-14 –“И Той излезе оттам и дойде в Своята родина; и учениците Му вървяха подир Него. И когато настана събота, почна да поучава в синагогата; и мнозина, като Го слушаха, се чудеха и думаха: Откъде има Тоя всичко това? и: Каква е дадената на този мъдрост, и какви са тези велики дела извършени от ръцете Му? Тоя не е ли дърводелецът, син на Мария, и брат на Якова и Иосия, на Юда и Симона? и сестрите Му не са ли тука между нас? И те се съблазниха в Него. А Исус им каза: Никой пророк не е без почит, освен в своята родина, и между своите сродници, и в своя си дом. И не можеше да извърши там никакво велико дело, освен дето положи ръце на малцина болни и ги изцели. И чудеше се за тяхното неверие. И обикаляше околните села и поучаваше. И като повика дванадесетте, почна да ги разпраща двама по двама, и даде им власт над нечистите духове. И заповяда им да не вземат нищо за път освен една тояга; ни хляб, ни торба, ни пари в пояса; но да се обуват със сандали: И, рече Той, не се обличайте с две дрехи. И каза им: В която къща влезете, оставайте в нея докле си излезете оттам. И ако в някое място не ви приемат, нито ви послушат, като излизате оттам отърсете праха из под нозете си като свидетелство против тях. И те излязоха и проповядваха, че човеците трябва да се покаят. И изгонваха много бесове, и мнозина болни помазваха с масло и ги изцеляваха. И цар Ирод чу за Исуса, (защото името Му стана известно), и думаше: Иоан Кръстител е възкръснал от мъртвите и за това тия велики сили действуват чрез Него.”
В. Христос бе разпнат на Голготския кръст чрез Божията сила
Лука 23:44-45 –“ А беше вече около шестият час, и тъмнина покриваше цялата земя до деветия час, като потъмня слънцето; и завесата на храма се раздра през средата.”
1). Тъмнина покриваше цялата земя
2). Завесата на храма се раздра на две
3). Земята се разтресе чрез Божията сила
4). Мъртвите в Христа възкръснаха

2. Великденската сила, Божието обещание
Деянието на апостолите 1:8 –“Но ще приемете сила, когато дойде върху вас Светият Дух, и ще бъдете свидетели за Мене както в Ерусалим, тъй и в цяла Юдея и Самария, и до края на земята.”
Лука 24:49 –“И, ето, Аз изпращам върху вас обещанието на Отца Ми; а вие стойте в града [Ерусалим] докато се облечете със сила от горе.”

3. Великденската сила, силата на Христовата Църква
Римляни 8:11 –“И ако живее във вас Духът на Този, Който е възкресил Исуса от мъртвите, то Същият, Който възкреси Христа Исуса от мъртвите, ще съживи и вашите смъртни тела чрез Духа Си, който обитава във вас.” А. Великденската сила, възкресителната сила на нашата вяра
Б. Великденската сила, възкресителната сила на нашата надежда
В. Великденската сила, възкресителната сила на нашата любов
Г. Великденската сила, възкресителната сила на нашите телеса
Днес е Велик Ден!Велик Ден е не само защото на този ден възкръсна Христос, но и защото на този ден заедно с Христа възкръсна и нашата вяра, нашата надежда, нашата любов, нашият ум, ръце, нозе, сърце, слух, очи и пр.
4. Великденската сила, сила против дявола
Лука 21:26 –“ Човеците ще примират от страх и от очакване онова, което ще постигне вселената, защото небесните сили ще се разклатят.”Небесните сили ще се разклатят - Ще се разклати дяволът
Великденската сила разклаща поднебесните сили (Сатана и неговите “ангели”) така, както се разклаща дърво от вятъра; и всичко, което е на него – плодове, листа, или сухи клони, падат и биват унищожени; а дървото – изкоренено.
5. Великденската сила, утроба на дръзновението
1 Коринтяни 15:12-14, 55-57 –“Ако се проповядва, че Христос е възкресен от мъртвите, как казват някои между вас, че няма възкресение на мъртвите? Ако няма възкресение на мъртвите, то нито Христос е бил възкресен; и ако Христос не е бил възкресен, то празна е нашата проповед, празна е и вашата вяра... О смърте, где ти е победата? О смърте, где ти е жилото? Жилото на смъртта е грехът, и силата на греха е законът; но благодарение Богу, Който ни дава победата чрез нашия Господ Исус Христос.”
Велик Ден, утробата на Християнския адреналин
А. Адреналинът на молещия се Християнин
Б. Адреналинът на пеещия Християнин
В. Адреналинът на хвалещия Бога Християнин
Г. Адреналинът на служещия на Бога Християнин

II. ВЕЛИКДЕНСКИЯТ СТРАХ
Великденският положителен и отрицателен страх на човека
1. Отрицателният (демонски) страх, поради Великия Ден на Христовото Възкресение
Матея 28:4 –“И в страха си от него стражарите трепереха, и станаха като мъртви... ”
2. Великденската лъжа на дявола
Матея 28:11-13 –“Когато те отидоха, ето, някои от стражата дойдоха в града и известиха на главните свещеници всичко що бе станало. И те, като се събраха със старейшините и се съвещаваха, дадоха на войниците доволно пари, и рекоха: Кажете, че учениците Му дойдоха през нощта и Го откраднаха, когато ние спяхме. ”
Йоана 8:44 –“Вие сте от баща дявола, и желаете да вършите похотите на баща си. Той беше открай човекоубиец, и не устоя в истината; защото в него няма истина. Когато изговаря лъжа, от своите си говори, защото е лъжец, и на лъжата баща.”

3. Подкупът на дявола, поради страха от Великия Ден на Христовото Възкресение
А. Христос бе предаден за пари
Матея 26:14-15 –“Тогава един от дванадесетте, наречен Юда Искариотски отиде при първосвещениците и рече: Какво обичате да ми дадете и аз ще ви Го предам? И те му претеглиха тридесет сребърника.”
Б. Дяволският подкуп с цел опорочаване Великия Ден на Христовото Възкресение Матея 28:12-15 –“12 И те, като се събраха със старейшините и се съвещаваха, дадоха на войниците доволно пари, и рекоха: Кажете, че учениците Му дойдоха през нощта и Го откраднаха, когато ние спяхме. И ако слух за това стигне до управителя, ние ще го убедим, а вас ще направим да нямате грижа. Те, прочее, взеха парите, и постъпиха както бяха научени. И това що те казаха се разнесе между юдеите, и продължава даже и до днес.” В. Дяволският подкуп с цел купуване на Христовата Възкресителна сила
Деяния на апостолите 8:18-19 –“А Симон, като видя, че с полагането на апостолските ръце се даваше Светия Дух, предложи им пари, казвайки: Дайте и на мене тая сила щото, на когото положа ръце, да приема Светия Дух.”4. Великденският Божествен страх
Матея 28:5-7 –“А ангелът проговори, като каза на жените: Вие не се бойте, защото зная, че търсите разпнатия Исус. Няма Го тук; защото възкръсна, както и рече: дойдете и вижте мястото, гдето е лежал Господ. Идете скоро да кажете на учениците Му, че е възкръснал от мъртвите; и, ето, Той отива преди вас в Галилея; там ще Го видите; ето казах ви. И те излязоха бързо от гроба със страх и голяма радост, и завтекоха се да известят на учениците Му”Великденският страх Господен, дефицитът на Християнството днес
III. ВЕЛИКДЕНСКАТА РАДОСТ
Матея 28:8 –“И те излязоха бързо от гроба със страх и голяма радост, и завтекоха се да известят на учениците Му.”
1. Велик Ден, Денят на РадосттаВелик Ден, Ден за радост на всички по лицето на земята:
А. Радост за малки и за големи
Б. Радост за учени и за прости
В. Радост за бедни и за богати
Г. Радост за болни и за здрави
Д. Радост за бели и черни
2.Кратковременната Великденска радост на дявола
А. Радост чрез лъжа
Б. Радост чрез измама
В. Радост чрез подкуп
3. Великденската радост, белегът на Християнина
А. Християнинът се радва не поради червените яйца и козунаците
Б. Християнинът се радва не поради богатата трапеза
В. Християнит се радва, не поради скъпите тоалети
Г. Християнинът се радва чрез радостта, която е обещана от Бога
Лука 2:10 –“Но ангелът им рече: Не бойте се, защото, ето, благовестявам ви голяма радост, която ще бъде за всичките люде.”
Д. Християнинът се радва, поради спасението от Бога
Лука 10:19-20 –“Ето, давам ви власт да настъпвате на змии, и на скорпии, и власт над цялата сила на врага; и нищо няма да ви повреди. Обаче, недейте се радва на това, че духовете ви се покоряват; а радвайте се, че имената ви са написани на небесата.”
Е. Християнинът се радва чрез радостта, която е плод на Святия Дух
Галатяни 5:22 –“А плодът на Духа е: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, вярност,”Ж. Християнинът се радва чрез Великденската радост в служението
1Петрово 1:8 –“с цел: изпитването на вашата вяра, като е по- скъпоценно от златото, което гине, но пак се изпитва чрез огън, да излезе за хвала и слава и почест, когато се яви Исус Христос; Когото любите без да сте Го видели; в Когото като вярвате, без сега да Го виждате, радвате се с неизказана и преславна радост,”4. Велик Ден, оазисът на Радостта
Римляни 15:13 –“А Бог на надеждата да ви изпълни с пълна радост и мир във вярването, тъй щото чрез силата на Светия Дух да се преумножава надеждата ви.”
Днес е Велик Ден!Денят е Велик, не само защото на този Ден Ангелът Господен отвали камъка на гроба, в който беше положен Христос.
Но Денят е Велик, защото на този Ден беше отвален надгробния камък, поставен от дявола върху всеки един от нас.
Днес е Велик Ден за всеки, който може да се присъедини към Църквата на Възкресението чрез думите:
“Съразпнах се с Христа, и сега вече, не аз живея, но Христос живее в мене; а животът, който сега живея в тялото, живея го с вярата, която е в Божия Син, Който ме възлюби и предаде Себе Си за мене.” (Галатяни 2:20)
Христос възкресе! Наистина Възкресе!














Няма коментари: