петък, 25 април 2008 г.

ВЕЛИКИЯТ ПЕТЪК

Матея 27:1-2 -"А на сутринта всичките главни свещеници и народни старейшини се съвещаваха против Исуса, да го умъртвят. И като Го вързаха, заведоха Го и Го предадоха на управителя Пилата."

I. СЪДЕБНИЯТ ПРОЦЕС НА ВЕЛИКИЯ ПЕТЪК

1. Разпитът на Христос на Великия Петък
Матея 27:11-14 -"А Исус застана пред управителя; и управителят Го попита, като каза: Ти Юдейският цар ли си? А Исус му рече: Ти казваш. И когато Го обвиняваха главните свещеници и старейшините, нищо не отговаряше. Тогава Пилат Му казва: Не чуеш ли за колко неща свидетелствуват против Тебе? Но Той не му отговори нито на едно нещо; тъй щото управителят се чудеше много."

2. Разделението на Великия Петък
(Държавната амнистия, според избора на народа)
Матея 27:12-22 –"И когато Го обвиняваха главните свещеници и старейшините, нищо не отговаряше. Тогава Пилат Му казва: Не чуваш ли за колко неща свидетелствуват против Тебе? Но Той не му отговори нито на едно нещо; тъй щото управителят се чудеше много. А на всеки празник управителят имаше обичай да пуска на народа един от затворниците, когото биха поискали. А тогава имаха един прочут затворник, на име Варава. И тъй, като бяха събрани, Пилат им каза: Кого искате да ви пусна: Варава ли или Исуса, наречен Христос? (Понеже знаеше, че от завист го предаваха. При това, като седеше на съдийския престол, жена му изпрати до него да кажат: Не струвай нищо на Тоя праведник; защото днес много пострадах насъне поради Него). А главните свещеници и старейшините убедиха народа да изпроси Варава, а Исуса да погубят. Управителят в отговор им рече: Кого от двамата искате да ви пусна? А те рекоха: Варава. Пилат им казва: Тогава какво да правя с Исуса, наречен Христос? Те всички казват: Да бъде разпнат."

3. Отговорността за присъдата на Великия Петък
Матея 27:23-26 -"А той каза: Че какво зло е сторил? А те още повече закрещяха, казвайки: Да бъде разпнат! И тъй Пилат, като видя, че никак не помага, а напротив, че се повдига размирие, взе вода, оми си ръцете пред народа, и каза: Аз съм невинен за кръвта на тоя праведник! Вие гледайте! И целият народ в отговор рече: Кръвта Му да бъде на нас и на чадата ни! Тогава им пусна Варава; а Исус би и го предаде на разпятие."

II. РАЗПЯТИЕТО НА ХРИСТОС НА ВЕЛИКИЯ ПЕТЪК

1. Приготовлението на Христос за Неговото разпятие
Матея 27:27 -"Тогава управителевите войници заведоха Исуса в преторията и събраха около Него цялата дружина."
А. Размяната на Христовата бяла одежда с червена царска одежда
Матея 27:27-28 -"... И като го съблякоха, облякоха го в червена мантия."
Б. Тръненият венец на Христа - подигравателното коронясване на Христа, като цар
Матея 27:29а -"И сплетоха венец от тръни, та го наложиха на главата Му..."
В. Унизителната тръстика, поставена в ръката на Христос, символ на царския жезъл
Матея 27:29б -"...и туриха тръстика в десницата Му;"
Г. Гаврите, хулите против Христос, преди Неговото разпятие
Матея 27:29в-30 -"И като коленичиха пред Него, ругаеха Му се, казвайки: Здравей, Царю Юдейски! И заплюваха Го, и взеха тръстиката и го удряха по главата."
2. Втората размяна на Христовата одежда преди разпятието
Матея 27:31 -"И след като Му се поругаха, съблякоха Му мантията, та Го облякоха в Неговите дрехи, и Го заведоха да Го разпнат."
А. Бог не допусна Христос да отиде на Голгота с червената одежда
Христос бе преоблечен отново с Неговата бяла одежда (символ на Неговата Божественост), защото не за червената светска одежда, а за Христовата одежда трябваше да бъде хвърлено жребие на Голгота [според пророчеството]
Псалми 22:18 -"Разделиха си дрехите Ми и за облеклото Ми хвърлиха жребие."
Матея 27:35 -"И когато Го разпнаха, разделиха си дрехите Му, като хвърлиха жребие."
3. Носеният кръст от Христос към Голгота
Йоана 19:17-20 -"И така, взеха Исуса; и Той сам, носейки кръста Си излезе; и дойде на мястото, наречено Лобно, което по Еврейски се казва Голгота, дето Го разпнаха, и с Него други двама, от едната и от другата страна, а Исуса посред. А Пилат написа и надпис, който постави над Него на кръста. А писаното бе: Исус Назарянин, Юдейският цар. Тоя надпис прочее, прочетоха мнозина от Юдеите; защото мястото, дето разпнаха Исуса, беше близо до града, и написаното бе по Еврейски, по Латински, и по Гръцки."
III. ЗНАМЕНИЕТО НА ВЕЛИКИЯ ПЕТЪК
1. Молитвата на Христос на Великия Петък
Лука 23:33-34 -"И когато стигнаха на мястото, наречено Лобно, там разпнаха Него и злодейците, единият отдясно Нему, а другият отляво. А Исус каза: Отче, прости им, защото не знаят що правят. И като разделиха дрехите Му, хвърлиха жребие за тях."
2. Молитвата на разбойника на Великия Петък
Лука 23:39-43 –"И един от обесените злодейци Го хулеше, казвайки: Нали си Ти Христос? Избави Себе Си и нас! "
3. Изповедта на стотника на Великия Петък
Матея 27:54 -"А стотникът и ония, които заедно с него пазеха Исуса, като видяха земетресението, и всичко що стана, уплашиха се твърде много, и думаха: Наистина тоя беше син на Бога."

IV. ПОГРЕБЕНИЕТО НА ХРИСТОС НА ВЕЛИКИЯ ПЕТЪК
1. Пророчеството за погребението на Христос на Великия Петък
Исая 53:9 -"И определиха гроба Му между злодеите, но по смъртта Му при богатия. Защото не беше извършил неправда, нито имаше измама в устатата Му."
2. Погребението на Христос точно, според казаното пророчество
Матея 27:57-60 –"И когато се свечери, дойде един богаташ от Ариматея, на име Иосиф, който също беше се учил при Исуса. Той дойде при Пилата и поиска Исусовото тяло. Тогава Пилат заповяда да му се даде. Иосиф, като взе тялото, обви го с чиста плащаница, и го положи в своя нов гроб, който бе изсякъл в скалата; и като привали голям камък на гробната врата, отиде си. "
3. Охраняваният гроб на Христос до Неговото Възкресение
Матея 27:63-66 -[Главните свещеници и Фарисеите казаха на Пилат:] "Господарю, спомнихме си, че оня измамник приживе рече:"След три дена ще възкръсна!" Заповядай прочее гроба да се пази здраво до третия ден, да не би учениците му да дойдат, та да го откраднат, и кажат на народа:"Възкръсна от мъртвите!" Така последната измама ще бъде по-лоша от първата. Пилат им каза:"Вземете стража; идете, закрепете го, както знаете. Те прочее отидоха, та закрепиха гроба, като запечатаха камъка с помощта на стражата."

Няма коментари: