понеделник, 11 февруари 2008 г.

ПЛОДЪТ НА ДУХА, НАРЕЧЕН СЕБЕОБУЗДАНИЕ

Гал.5:22-23 –“А плодът на Духа е: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание; против такива неща няма закон.”
Як.3:2 –“Защото ние всички в много неща грешим; а който не греши в говорене, той е съвършен мъж, способен да обуздае и цялото тяло.”
2Тим.1:7 –“Защото Бог ни е дал дух не на страх, а на сила, любов и себевладение.”

Аз твърдо вярвам, че плодовете на Святия Дух не напразно започват с плода, наречен “Любов” и завършват с плода, наречен “Себеобуздание”.
Липсата на себеобуздание може да стане причина за обезсмисляне на всички останали плодове на Святия Дух

І. НУЖДАТА В СВЕТА ОТ ПЛОДА НА ДУХА, НАРЕЧЕН СЕБЕОБУЗДАНИЕ

Пр.6:16-19 -“Шест неща мрази Господ, Даже седем са мерзост за невинна кръв, Сърце, което крои лоши замисли, Нозе, които бърже тичат да вършат зло, Неверен свидетел, който говори лъжа, И оня, който сее раздори между братя.”

1.Себеобуздание чрез контролиране на езика
Як.3:5 –“Така и езикът е малка част от тялото, но много се хвали. Ето, съвсем малко огън, колко много вещество запалва!”

2. Себеобуздание чрез контролиране на погледа
Мт.5:28 –“Но Аз ви казвам, че всеки, който гледа жена, за да я пожелае, вече е прелюбодействувал с нея в сърцето си.”

3. Себеобуздание чрез контролиране на мислите
Мт.9:4 –“А Исус, като узна помислите им, рече: Защо мислите зло в сърцата си?”

4. Себеобуздание чрез контролиране на чувствата
Евр.10:34 –“Защото вие не само състрадавахте с ония, които бяха в окови, но и радостно посрещахте разграбването на имота си, като знаете, че вие си имате по-добър и траен имот.”

5. Себеобуздание чрез контролиране на слуха
Як.1:19 –“Вие знаете това, любезни мои братя. Обаче нека всеки човек бъде бърз да слуша, бавен да говори и бавен да се гневи;”

6. Себеобуздание чрез контролиране на тялото
Рим.12:1 –“И тъй, моля ви, братя, поради Божиите милости, да представите телата си в жертва жива, света, благоугодна на Бога, като ваше духовно служение.”
ІІ. СЕБЕОБУЗДАНИЕТО, ПЛОДЪТ НА ДУХА, БОЖИЯТ ДАР НА ЦЪРКВАТА

2Тим.1:7 –“Защото Бог ни е дал дух не на страх, а на сила, любов и себевладение.”
Пример със свидетелството на един Християнин:
Преди да се покае, той бил известен с необуздания си нрав и приятелите му в съответствие с неговия характера му измислили прякор Кибрита. След като повярвал в Исус Христос, Святият Божий Дух така преобразил човека, че познатите му започнали да го наричат вместо Кибрита, Памука.

ІІІ. ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ ЛИПСВАЩОТО СЕБЕОБУЗДАНИЕ, ПЛОДЪТ НА ДУХА
1. Липсващото себеобуздание на Мойсей
Чис.20:10-12 –“И, като свикаха Моисей и Аарон обществото пред канарата, той им каза: Чуйте сега, вий бунтовници! да ви извадим ли вода из тая канара? Тогава Моисей дигна ръката си и с жезъла си удари канарата два пъти; и потече много вода, та обществото и добитъкът им пиха. Но Господ каза на Моисея и Аарона: Понеже не Ме вярвахте за да Ме осветите пред израилтяните, за това вие няма да въведете това общество в земята, която им давам.”

2. Липсващото себеобуздание на братята Йоан и Яков
Лк.9:54-55 –“Като видяха това учениците Му Яков и Иоан, рекоха: Господи, искаш ли да заповядаме да падне огън от небето и да ги изтреби [както стори и Илия]? А Той се обърна и ги смъмра; [и рече: Вие не знаете на какъв сте дух; защото Човешкият Син не е дошъл да погуби човешки души, но да спаси].”

3. Характерът на човека с липсващото себеобуздание
Пр.25:26 –“Праведният, който отстъпва пред нечестивия, Е като мътен извор и развален източник.”
Еф.4:26 –“Гневете се, но без да съгрешавате; слънцето да не залезе в разгневяването ви;”
Пс.38:9 –“Не бивайте като кон или като мъска, Които нямат разум; За чиито челюсти трябват оглавник и юзда, за да ги държат, Иначе, не биха се приближавали при Тебе.”
Примерът с кравата, която давала много повече мляко от останалите крави в стопанството, но имала лош навик, който обезсмислял нейната млечност. В края на издояването, тя ритала ведрото и изливала млякото си. След безуспешните опити да бъде обуздана, в крайна сметка се озовала в кланицата.
4. Фаталните последици от липсващото себеобуздание, плодът на Духа - унищожаване на всички останали плодове

1 коментар:

Unknown каза...

Искам да благодаря на брат Банков за това който му е открил Бог чрез Духа си Святи за да размислява за Плодовете На Св-Дух чрез тези Проповеди нашето Служение в гр Сливен Кв Надежда Получиха Мн Голям Духовен Разтеш Благодарим на Бога