сряда, 6 февруари 2008 г.

ПЛОДЪТ НА ДУХА, НАРЕЧЕН МИЛОСЪРДИЕ

Гал.5:22 –“А плодът на Духа е: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание; против такива неща няма закон.”

За милосърдието можем да кажем следното:
- Милосърдието е познато на всички
- Милосърдието се очаква от всички
- Милосърдието се търси от всички
Милосърдието, плодът на Святия Дух, разглеждаме, като:
- Утроба, от която се раждат знамения

І. НУЖДАТА ОТ МИЛОСЪРДИЕТО, ПЛОДЪТ НА ДУХА

Лк.10:30-34 –“В отговор Исус каза: Някой си човек слизаше от Ерусалим в Ерихон; и налетя на разбойници, които го съблякоха и нараниха и отидоха си, като го оставиха полумъртъв. А случайно някой си свещеник слизаше по път, и, като го видя, замина си от срещната страна. Също и един левит, като стигна на това място и го видя, замина си от срещната страна. Но един самарянин, като пътуваше дойде на мястото дето беше той, и като го видя, смили се, приближи се и превърза раните му, като изливаше на тях масло и вино. После го качи на собственото си добиче, закара го в една гостилница и се погрижи за него.”

1. Еднаквата нужда от милосърдието за различните хора:
А. Малки и големи
Б. Учени и прости
В. Слаби и силни
Г. Богати и бедни
Д. Стари и млади
Трябва да признаем, че духовната суша днес е повредила плода на духовното дърво, наречено милосърдие, и този плод е на изчезване

2. Липсващото милосърдие, плодът на Духа, в съвременното семейство
Еф.5:22, 25 -“Жени, подчинявайте се на своите мъже, като длъжност към Господа;… Мъже, любете жените си както и Христос възлюби църквата и предаде Себе Си за нея,”
Еф.6:1, 4 –“Деца, покорявайте се на родителите си в Господа;… И вие, бащи, не дразнете децата си, но възпитавайте ги в учение и наставление Господно.”

3. Липсващото милосърдие, плодът на Духа, в съвременната Църква
2Тим.3:1-8 –“А това да знаеш, че в последните дни ще настанат усилни времена. Защото човеците ще бъдат себелюбиви, сребролюбиви, надменни, горделиви, хулители, непокорни на родителите, неблагодарни, нечестиви, без семейна обич, непримирими, клеветници, невъздържни, свирепи, неприятели на доброто, предатели, буйни, надути, повече сластолюбиви, а не боголюбиви, имащи вид на благочестие, но отречени от силата му; тоже от такива страни. Защото от тях са ония, които се вмъкват в домовете и подмамват обременени с грехове женища, водени от различни страсти, които всякога се учат, а никога не могат да дойдат в познание на истината. И както Яний и Ямврий се възпротивиха на Моисея, така и те се противят на истината, човеци с покварен ум, извратени във вярата.”

ІІ. БОГЪТ НА МИЛОСЪРДИЕТО

Изх.34:5-6 -"И Господ слезе в облака, застана там до него и прогласи Господнето име. Господ застана пред него и прогласи: Господ, Господ, Бог жалостив и милосерд, дълготърпелив, който изобилва с милост и с верност."

Пс.92:2 –“Да възвестяваме на ранина милосърдието Ти, и верността Ти всяка нощ.”

III. ОЧАКВАНОТО ОТ ЦЪРКВАТА МИЛОСЪРДИЕ, ПЛОДЪТ НА ДУХА

1. Очакваното от Църквата милосърдие по примера на Божието милосърдие
Лк.3:36 –“Бъдете [прочее] милосърдни, както и Отец ваш е милосърден.”
Еф.4:32 –“А бивайте един към друг благи, милосърдни, прощавайте си един на друг, както и Бог в Христа е простил на вас.”

2. Очакваното милосърдие, плодът на Духа, в ежедневието на Християнина
Лк.6:27-30, 6:38 –“Но на вас, които слушате, казвам: Обичайте неприятелите си, правете добро на тия, които ви мразят, благо- славяйте тия, които ви кълнат, молете се за тия, които ви правят пакост. На този, който те плесне по едната буза, обърни и другата; и на този, който ти вземе горната дреха, не отказвай и ризата си. Дай на всеки, който ти поиска; и не изисквай нещата си от този, който ги отнема… Давайте, и ще ви се дава; добра мярка,натъпкана, с търсена, препълнена ще ви дават в пазухата; защото с каквато мярка мерите, с такава ще ви се отмерва.”

3. Очакваното милосърдие, плодът на Духа, в служението
Мт.5:11-16 –“Блажени сте, когато ви хулят и ви гонят, и говорят против вас лъжливо, всякакво зло заради Мене; радвайте се и веселете се, защото голяма е наградата ви на небесата, понеже така гониха пророците, които бяха преди вас. Вие сте солта на земята. Но ако солта обезсолее, с какво ще се осоли? Тя вече за нищо не струва, освен да се изхвърли вън и да се тъпче от хората. Вие сте виделината на света. Град поставен на хълм не може да се укрие. И когато запалят светило, не го турят под шиника, а на светилника, и то свети на всички, които са в къщи. Също така нека свети вашата виделина пред човеците, за да виждат добрите ви дела, и да прославят вашия Отец, Който е на небесата.”

4. Лишеното от милосърдие, плодът на Духа, служение
Лк.9:52-55 –“И проводи пред Себе Си пратеници, които отидоха и влязоха в едно самарянско село да приготвят за Него. Но не Го приеха, защото лицето Му беше обърнато към Ерусалим. Като видяха това учениците Му Яков и Иоан, рекоха: Господи, искаш ли да заповядаме да падне огън от небето и да ги изтреби [както стори и Илия]? А Той се обърна и ги смъмра; [и рече: Вие не знаете на какъв сте дух; защото Човешкият Син не е дошъл да погуби човешки души, но да спаси].”

5. Милосърдието, плодът на Духа, е достойнството, честта и стойността на човека
Пр.19:22 -“Милосердието на човека е чест нему; и сиромах човек е по-добър от едного, който разочаровава.“
Пс.103:4 –“Който изкупва от ров живота ти, Венчава те с милосърдие и благи милости.”
(Венчани от Бога с милосърдие, плодът на Духа)

ІV. МИЛОСЪРДИЕТО, ПЛОДЪТ НА ДУХА, УТРОБА НА ЗНАМЕНИЕТО

Знамението чрез милосърдието, плодът на Святия Дух
Д.А.3:1-7 –“Един ден, когато Петър и Иоан отиваха в храма в деветия час, часът на молитвата, някои носеха един човек куц от рождението си. Него слагаха всеки ден при тъй наречените Красни врата на храма, да проси милостиня от ония, които влизаха в храма. Той, като видя Петра и Иоана, когато щяха да в влязат в храма, попроси да му се даде милостиня. А Петър, с Иоана, се взря в него и рече: Погледни ни. И той внимаваше на тях, като очакваше да получи нещо от тях. Но Петър рече: Сребро и злато аз нямам; но каквото имам, това ти давам; в името на Исуса Христа Назарянина, [стани и] ходи. И като го хвана за дясната ръка, дигна го; и на часа нозете и глезените му добиха сила.”

V. БЛАГОСЛОВЕНИЕТО ЧРЕЗ МИЛОСЪРДИЕТО, ПЛОДЪТ НА ДУХА

Гал.5:22 –“А плодът на Духа е: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, вярност,…”

Пс.1:3 –“Ще бъде като дърво посадено при потоци води, Което дава плода си на времето си, И чийто лист не повяхва; Във всичко що върши ще благоуспява.”

Ис.61:3 –“Да наредя за наскърбените в Сион, Да им дам венец вместо пепел, Миро на радост вместо плач, Облекло на хваление вместо унил дух; За да се наричат дървета на правда Насадени от Господа, за да се прослави Той.”

VІ. РАЗЛИЧНАТА ЗАПЛАТА НА МИЛОСЪРДНИТЕ И НА КОРАВОСЪРДЕЧНИТЕ

2Царе 22:26 –“Към милостивия, Господи, милостив ще се явиш, Към непорочния, непорочен ще се явиш,”

Каквото си направил, това ще ти се направи
Авд.15 –“Защото денят Господен е близо против всичките народи; Както си направил, така ще се направи и на тебе; Постъпките ти ще се върнат на главата ти.”

1. Заплатата на милосърдните
Мт.25:32-46 –“И ще се съберат пред Него всичките народи; и ще ги отлъчи един от други, както овчарят отлъчва овцете от козите; и ще постави овцете от дясната Си страна, а козите от лявата. Тогава царят ще рече на тия, които са от дясната Му страна: Дойдете вие благословени от Отца Ми, наследете царството, приготвено за вас от създанието на света. Защото огладнях и Ме нахранихте; ожаднях и Ме напоихте; странник бях и Ме прибрахте; гол бях и Ме облякохте; болен бях и Ме посетихте; в тъмница бях и Ме споходихте. Тогава праведните в отговор ще Му кажат: Господи, кога Те видяхме гладен, и Те нахранихме; или жаден, и Те напоихме? И кога Те видяхме странник, и Те прибрахме, или гол и Те облякохме? И кога Те видяхме болен или в тъмница и Те споходихме? А Царят в отговор ще им рече: Истина ви казвам: Понеже сте направили това на един от тия най-скромни Мои братя, на Мене сте го направили.”

2. Заплатата на коравосърдечните
Мт.25:41-46 –“Тогава ще рече и на тия, които са от лявата Му страна: Идете си от Мене, вие проклети, във вечния огън, приготвен за дявола и за неговите ангели. Защото огладнях и не Ме нахранихте; ожаднях и не Ме напоихте; странник бях, и не Ме облякохте; болен и в тъмница бях, и не Ме посетихте. Тогава и те в отговор ще кажат: Господи, кога Те видяхме гладен, или жаден, или странник, или гол, или болен, или в тъмница и не Ти послужихме? Тогава в отговор ще им рече: Истина ви казвам: Понеже не сте направили това на ни един от тия най-скромните, нито на Мене сте го направили. И тия ще отидат във вечно наказание, а праведните във вечен живот.”

Няма коментари: