събота, 3 юни 2017 г.

ПЕТДЕСЯТНИЦА ОЗНАЧАВА ПРОМЯНА



Деяния на апостолите 2:1-4–“И когато настана денят на Петдесетницата, те всички бяха на едно място. И внезапно стана шум от небето като хвученето на силен вятър, и изпълни цялата къща, гдето седяха. И явиха им се езици като огнени, които се разделяха, и седна по един на всеки от тях. И те всички се изпълниха със Светия Дух, и почнаха да говорят чужди езици, според както Духът им даваше способност да говорят.
ПЪЛНА ПРОМЯНА – ВЪТРЕШНА И ВЪНШНА – ЧРЕЗ ПЕТДЕСЯТНИЦА
I. ПЪЛНА ПРОМЯНА НА ВСИЧКО - ЧРЕЗ ПЕТДЕСЯТНИЦА
1. Промяна чрез любовта на Бога Отца
2. Промяна, поради пожертвователността на Господа Исуса Христа
3. Промяна, поради дарението чрез Святия Дух
4. Промяна чрез Светлината на Словото Божие
5. Промяна чрез Църквата Христова
БИБЛЕЙСКИ ПРИМЕРИ ЗА ПЪЛНА ПРОМЯНА ЧРЕЗ ПЕТДЕСЯТНИЦА:
·        Променените рибари чрез Петдесятница
·        Променените бирници чрез Петдесятница
Пример – Матей и Закхей
·        Променените блудници чрез Петдесятница
·        Промяна чрез Петдесятница на обладаните от нечестиви духове
·        Променените военни чрез Петдесятница
Пример – Корнилий
Дeяния на апостолите 2:1-2 –“И когато настана денят на Петдесетницата, те всички бяха на едно място. И внезапно стана шум от небето като хвученето на силен вятър, и изпълни цялата къща, гдето седяха.
·        Променените управляващи чрез Петдесятница
Деяния на апостолите 16:23-24, 27-30 –“И като ги биха много, хвърлиха ги в тъмница, и заръчаха на тъмничния началник да ги варди здраво; който, като получи такава заповед, хвърли ги в по-вътрешната тъмница, и стегна добре нозете им в клада... И началникът, когато се събуди и видя тъмничните врати отворени, измъкна ножа си и щеше да се убие, мислейки че затворниците са избягали. Но Павел извика със силен глас, думайки: Недей струва никакво зло на себе си, защото всички сме тука. Тогава началникът поиска светила, скочи вътре, и разтреперан падна пред Павла и Сила; и изведе ги вън и рече: Господа, що трябва да сторя, за да се спася?
·        Променените болни чрез Петдесятница
·        Променените мъртъвци чрез Петдесятница
·        Променената природа чрез Петдесятница
·        Промененото животинско царство чрез Петдесятница -
- Чрез змията човека беше изкушен
Битие 3:1 –“А змията беше най-хитра от всички полски зверове, които Господ Бог беше създал. И тя рече на жената: Истина ли каза Бог да не ядете от всяко дърво в градината?
-         Чрез змията Бог постави белегът на промяната
Исая 11:7 “Вълкът ще живее с агнето, Рисът ще си почива с ярето, Телето, лъвчето и угоените ще бъдат заедно; И малко дете ще ги води. Кравата и мечката ще пасат заедно;Малките им ще си почиват задружно; И лъвът ще яде слама както вола.
II. ПАДЕНИЕТО НА ЧОВЕК, ПРИЧИНАТА ЗА НЕОБХОДИМОСТТА ОТ ПРОМЯНА ЧРЕЗ ПЕТДЕСЯТНИЦА
(Промененият от дявола човек)
1.     Появата на изкусителя
Битие 3:1 –“А змията беше най-хитра от всички полски зверове, които Господ Бог беше създал. И тя рече на жената: Истина ли каза Бог да не ядете от всяко дърво в градината?
2.     Появата на греха
Битие 3:6 –“И като видя жената, че дървото беше добро за храна, и че беше приятно за очите, дърво желателно, за да дава знание, взе от плода му та яде, даде и на мъжа си да яде с нея, та и той яде.
3.     Появата на страха
Битие 3:8 –“И при вечерния ветрец чуха гласа на Господа Бога, като ходеше из градината; и човекът и жена му се скриха от лицето на Господа Бога между градинските дървета.
4.     Появата на омразата
Битие 3:15 –“ Ще поставя и вражда между тебе и жената и между твоето потомство и нейното потомство; то ще ти нарани главата, а ти ще му нараниш петата.
5.     Появата на болките
Битие 3:16б –“Ще ти преумножа скръбта в бременността; със скръб ще раждаш чада...”
6.     Появата на робовладелчеството
Битие 3:16б-“...и на мъжа ти ще бъде подчинено всяко твое желание и той ще те владее.
7.     Появата на непосилния (потен) труд
8.     Появата на плевелите в неразораната целина
9.     Появата на смъртта
А. Появата на духовната смърт
Б. Появата на физическата смърт
10.  Появата на братоубийството
Битие 4:8 –“А Каин каза това на брата си Авела. И когато бяха на полето, Каин стана против брата си Авела и го уби.
11.           Появата на духовното разделение помежду Бога и човека
Битие 3:24 –“Така Той изпъди Адама; и постави на изток от Едемската градина херувимите и пламенния меч, който се въртеше, за да пазят пътя към дървото на живота.
III. ТЪРСЕНАТА ВЪНШНА ПРОМЯНА
1.     Промяна на лицето:
- Промяна на формата на лицето
- Промяна на носа, ушите и пр.
- Промяна цвета на очите
- Промяна на кожата - изглаждане на бръчки, промяна на тена и пр.
2.     Промяна на тялото
3.     Промяна на косата и пр.
Т.е. – пълна физическа промяна чрез духа на суетата
IV. НУЖДАТА ОТ ИСТИНСКА ПРОМЯНА (БОЖИЯТА ПРОМЯНА)
1.     Промяна на сърцето
2.     Промяна на душата
3.     Промяна на мисленето
4.     Промяна на речника
5.     Промяна на поведението
6.     Промяна на пороците
7.     Промяна на облеклото (тоалетите)
Нуждата от истинска промяна е нужда, не само на:
- Личността
- Семейството
- Обществото
Нуждата от истинска промяна е преди всичко - нужда от промяна на Църквата
8.     Промяна на Църквата чрез Петдесятница - най-важната промяна
А. Промяна на вярата
Б. Промяна на надеждата
В. Промяна на любовта
Г. Промяна на молитвата
Д. Промяна на хвалението
Е. Промяна на свидетелството
Ж. Промяна на проповедта
З. Промяна на гостоприемството и пр.
9.     Пътят на истинската промяна:
А. Промяна чрез Божията любов (Любовта Агапе)
Йоан 3:16 –“Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот:
1Йоаново 3:1-2 –“Вижте каква любов е дал нам Отец, да се наречем Божии чада; а такива и сме. Затова светът не познава нас, защото Него не позна. Възлюбени, сега сме Божии чада, и още не е станало явно какво ще бъдем; но знаем, че когато стане явно, ще бъдем подобни Нему, защото ще Го видим както е.
Б. Промяна чрез Христовата спасителна благодат
Галатяни 5:22-23 –“А плодът на Духа е: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание; против такива неща няма закон.
В. Промяна чрез дарбите на Святия Дух
1Коринтяни 12:28 –“И Бог е поставил някои в църквата да бъдат: първо апостоли, второ пророци, трето учители, други да правят чудеса, някои имат изцелителни дарби, други с дарби на помагания, на управлявания, на говорене разни езици.
10.                     Промяна на неразораната духовна целина
Деяния на апостолите 4:13 –“А те,като гледаха дързостта на Петра и Иоана и бяха вече забележили, че са неграмотни и неучени човеци, чудеха се; и познаха, че са били с Исуса.
V. ОБЕЩАНАТА ОТ БОГА ПРОМЯНА ЧРЕЗ ПЕТДЕСЯТНИЦА
Исая 61:1-4 –“Духът на Господа Иеова е на мене; Защото Господ ме е помазал да благовествувам на кротките, Пратил ме е да превържа сърцесъкрушените, Да проглася освобождение на пленниците, И отваряне затвора на вързаните; Да проглася годината на благоволението Господно, И деня на въздаянието от нашия Бог; Да утеша всичките наскърбени; Да наредя за наскърбените в Сион, Да им дам венец вместо пепел, Миро на радост вместо плач, Облекло на хваление вместо унил дух; За да се наричат дървета на правда Насадени от Господа, за да се прослави Той. И ще се съградят отдавна запустелите места, Ще се издигнат досегашните развалини. И ще се обновяват пустите градове Опустошени от много родове.
Иоил 2:23, 28-32 –“Радвайте се, прочее, и вие, сионови чада, И веселете се в Господа вашия Бог; Защото ви дава есенен дъжд със справедлива мярка, И ви наваля дъжд - есенен и пролетен - В първия месец... И след това Ще излея Духа Си на всяка твар; И синовете ви и дъщерите ви ще пророкуват, Старците ви ще виждат сънища, Юношите ви ще виждат видения; Още и на слугите и на слугините Ще изливам Духа Си в ония дни. И ще покажа чудеса на небето и на земята, Кръв, огън, и стълбове от дим. Слънцето ще се обърне в тъмнина, И луната в кръв, Преди да дойде великият и страшен ден Господен. И всеки, който призове името Господно ще се избави; Защото в хълма Сион и в Ерусалим ще има избавени, Както рече Господ, И между оцелелите ония, които Господ ще повика.
Йоана 16:7, 17 –“Обаче Аз ви казвам истината, за вас е по-добре да отида Аз, защото, ако не отида, Утешителят няма да дойде на вас; но ако отида, ще ви го изпратя...Затова някои от учениците Му продумаха помежду си: Какво е това що ни казва: Още малко, и няма да Ме виждате; и пак малко и ще ме видите; и това, защото отивам при Отца.
Лука 24:49 –“И, ето, Аз изпращам върху вас обещанието на Отца Ми; а вие стойте в града [Ерусалим] докато се облечете със сила от горе.
Деяния на апостолите 1:8 –“Но ще приемете сила, когато дойде върху вас Светият Дух, и ще бъдете свидетели за Мене както в Ерусалим, тъй и в цяла Юдея и Самария, и до края на земята.
VI. ПРОРОЧЕСТВОТО ЗА ПРОМЕНЕНИЯ ОТ ДЯВОЛА СВЯТ
2 Тимотей 3:1-6 –“А това да знаеш, че в последните дни ще настанат усилни времена. Защото човеците ще бъдат себелюбиви, сребролюбиви, надменни, горделиви, хулители, непокорни на родителите, неблагодарни, нечестиви, без семейна обич, непримирими, клеветници, невъздържни, свирепи, неприятели на доброто, предатели, буйни, надути, повече сластолюбиви, а не боголюбиви, имащи вид на благочестие, но отречени от силата му; тоже от такива страни. Защото от тях са ония, които се вмъкват в домовете и подмамват обременени с грехове женища, водени от различни страсти,
VII. ЗАСТРАХОВКАТА НА ПЕТДЕСЯТНИЦА
1.     Човек си прави лична застраховка
2.     Застраховат се жилищата (къща, апартамент) и покъщнината
3.     Застраховат се офисите
4.     Задължително се застраховат превозните средства
5.     Застраховат се земеделските посеви
6.     Петдесятница също е застрахована
За нея четем думите:
Затова ви казвам: Всеки грях и хула ще се прости на човеците; но хулата против Духа няма да се прости. И ако някой каже дума против Човешкия син, ще му се прости; но ако някой каже дума против Светия Дух, няма да му се прости, нито в тоя свят, нито в бъдещия. (Матей 12:31-32)

Няма коментари: