вторник, 30 май 2017 г.

ПЕТДЕСЯТНИЦА – СИЛАТА, КОЯТО ПРЕОБРАЗИ СВЕТА



- СИЛАТА, КОЯТО ПРЕОБРАЗИ СВЕТА ТОГАВА
- СИЛАТА, КОЯТО ПРЕОБРАЗЯВА СВЕТА ДНЕС
Лука 24:49 -"И, ето, Аз изпращам върху вас обещаното от Отца ми; а вие седете в града [Ерусалим], докато се облечете със сила отгоре."
Д.А.2:1-4 -"И когато настана денят на Петдесятницата, те всички бяха на едно място. И внезапно стана шум от небето, като хвученето на силен вятър, и изпълни цялата къща, дето седяха. И явиха им се езици, като огнени, които се разделяха, и седна по един на всеки от тях. И те всички се изпълниха със Святия Дух, и почнаха да говорят чужди езици, според както Духът им даваше способност да говорят."
I. ОБЕЩАНАТА ПЕТДЕСЯТНИЦА - ЗА ПРЕОБРАЖЕНИЕТО НА ЧОВЕКА
1.     Обещаната Петдесятница - от пророка
Иоил 2:28-29 -"И след това ще излея Духа си на всяка твар. И синовете ви и дъщерите ви ще пророкуват; старците ви ще виждат сънища; юношите ви ще виждат видения. Още и на слугите и на слугините ще изливам Духа Си в ония дни."
2.     Обещаната Петдесятница - от Христа
Д.А.2:1-4 -"И когато настана денят на Петдесятницата, те всички бяха на едно място. И внезапно стана шум от небето, като хвученето на силен вятър, и изпълни цялата къща, дето седяха. И явиха им се езици, като огнени, които се разделяха, и седна по един на всеки от тях. И те всички се изпълниха със Святия Дух, и почнаха да говорят чужди езици, според както Духът им даваше способност да говорят."
3.     Проповядваната Петдесятница - от апостолите
Д.А.19:1-7 -"А когато Аполос беше в Коринт, Павел, след като беше минал през горните страни,дойде в Ефес, дето намери някои ученици. И рече им: Приехте ли Святия Дух, като повярвахте? А те му отговориха: Даже не сме чули дали има Святи Дух. И рече: А в що се кръстихте? А те рекоха: В Иоановото кръщение. А Павел рече: Иоан е кръщавал с кръщението на покаяние, като е казвал на людете да вярват в тогова, който щеше да дойде подир него, сиреч в Исуса. И като чуха това, кръстиха се в името на Господа Исуса. И като положи Павел ръце на тях, Святият Дух дойде на тях; и говореха други езици и пророкуваха. И те всички бяха около дванадесет мъже."
II. ДУХОВНОТО ПРЕОБРАЖЕНИЕ НА ЧОВЕКА ЧРЕЗ ПЕТДЕСЯТНИЦА
1. Преображение на вярата – чрез Петдесятница
2. Преображение на любовта – чрез Петдесятница
3. Преображението на молитвата – чрез Петдесятница
4. Преображението на песента – чрез Петдесятница
5. Преображението на съвестта – чрез Петдесятница
6. Преображението на Църквата – чрез Петдесятница
III. ИНТЕЛЕКТУАЛНОТО ПРЕОБРАЖЕНИЕ НА ЧОВЕКА ЧРЕЗ ПЕТДЕСЯТНИЦА
Йоан 14:23, 25-26; 16:13 –„Исус в отговор му рече: Ако Ме люби някой, ще пази учението Ми; и Отец Ми ще го възлюби, и Ние ще дойдем при него и ще направим обиталище у него... Това ви изговорих докато още пребъдвам с вас. А Утешителят, Светият Дух, когото Отец ще изпрати в Мое име, той ще ви научи на всичко, и ще ви напомни всичко, което съм ви казал... А когато дойде онзи, Духът на истината, ще ви упътва на всяка истина; защото няма да говори от себе си, но каквото чуе, това ще говори, и ще ви извести за идните неща.“
1.     Петдесятница - причината за просветата в света
2.     Петдесятница - причината за четмото и писмото в света
3.     Петдесятница - причината за първите училища в света
Учител - Дарба на Святия Дух
1 Коринтяни 12:4-11, 28 -„Дарбите са различни; но Духът е същият. Службите са различни; но Господ е същият. Различни са и действията; но Бог е същият, Който върши всичко във всичките човеци. А на всеки се дава проявяването на Духа за обща полза. Защото на един се дава чрез Духа да говори с мъдрост, а на друг да говори със знание, чрез същия Дух;... на друг вяра чрез същия Дух, а пък на друг изцелителни дарби чрез единия дух; на друг да върши велики дела, а на друг да пророкува; на друг да разпознава духовете; на друг да говори разни езици; а пък на друг да тълкува езици. А всичко това се върши от един и същи Дух, който разделя на всеки по особено, както му е угодно... И Бог е поставил някои в църквата да бъдат: първо апостоли, второ пророци, трето учители...“
IV. МОРАЛНОТО ПРЕОБРАЖЕНИЕ НА СВЕТА ЧРЕЗ ПЕТДЕСЯТНИЦА
1.     Преображението на личния морал
Ø Преображението на съзнанието на човека чрез Петдесятница
2.     Преображението на семейния морал
3.     Преображението на обществения морал
4.     Преображението на църковния морал
Ø Църквата –еталонът на обществото
V. СОЦИАЛНОТО ПРЕОБРАЖЕНИЕ НА СВЕТА ЧРЕЗ ПЕТДЕСЯТНИЦА
Д.А.4:34-35 -"Па и никой от тях не беше в лишение; защото всички, които бяха стопани на ниви или на къщи продаваха ги, и донасяха цената на продаденото, и слагаха я при нозете на апостолите; и раздаваше се на всекиго, според колкото имаше нужда."
Преображението на държавата чрез Петдесятница

Няма коментари: