неделя, 8 януари 2017 г.

ЧОВЕКЪТ НА ГОДИНАТА



Филипяни 3:12-14 –“Не че съм сполучил вече, или че съм станал вече съвършен; но гоня изподир, дано уловя, понеже и аз бидох уловен от Христа Исуса. Братя, аз не считам, че съм уловил, но едно правя, - като забравям задното и се простирам към предното, пускам се към прицелната точка за наградата на Божието от горе призвание в Христа Исуса.
І. ЧОВЕКЪТ НА ЕГОЛОГИЯТА
1. Егоцентризмът*, причина за бога на новата религия, наречена “егология”
(*Егоцентризъм - Крайна форма в проявата на егоизъм, когато личното аз се поставя над всичко и всички. Егоцентрикът е човек, който НЕСЪЗНАТЕЛНО приема себе си, като център на Вселената.)
Лука 12:16-21 –“И каза им притча, като рече: Нивите на един богаташ родиха много плод. И той размишляваше в сърцето си, думайки: Какво да правя, защото няма где да събера плодовете си? И рече: Ето, как ще направя: Ще съборя житниците си и ще построя по-големи и там ще събера всичките си жита и благата си. И ще река на душата си: Душо, имаш много блага, натрупани за много години; успокой се, яж, пий, весели се. А Бог му рече: Глупецо! Тая нощ ще ти изискат душата ти: а това, което си приготвил, чие ще бъде? Така става с този, който събира имот за себе си и не богатее в Бога.
2. Фалшивото богатство на егоцентрика
3. Фалшивото въображение на
егоцентрика
4. Фалшивата радост на
егоцентрика – доктрината за просперитета
5. Фалшивите знамения – утробата на новите учения
Откровение 13:13-15 –“И вършеше големи знамения, до там щото да направи и огън да излиза от небето на земята пред човеците. И мамеше живеещите на земята чрез знаменията, които му беше позволено да извърши пред звяра, като казваше на живеещите на земята да направят образ на звяра , който беше ранен от сабята и оздравя. И позволи му се да даде дишане на зверовия образ, така щото зверовият образ да продума; също и да направи да бъдат избити ония, които не се покланят на зверовия образ.
ІІ. ЧОВЕКЪТ НА ЖЕРТВОЛОГИЯТА
Д.А.10:1-2 –“Имаше в Кесария един човек на име Корнилий, стотник от така наречения италийски полк. Той беше благочестив и се боеше от Бога с целия си дом, раздаваше много милостиня на людете, и непрестанно се молеше на Бога.
1. Корнилий - човекът на жертвологията:
Ø  Корнилий беше Богобоязлив човек
Ø  Корнилий беше много милостив
Ø  Корнилий беше човек на молитвата
2. Проповедта на апостол Павел за човека на жертвологията
Д.А.17:16-32 –„А като ги чакаше Павел в Атина, духът му се възмущаваше дълбоко, като гледаше града пълен с идоли. И тъй, разискваше в синагогата с юдеите и с набожните, и по пазара всеки ден с ония, с които се случеше да се среща. Тоже и някои от епикурейските и стоическите философи се препираха с него; и едни рекоха: Какво иска да каже тоя празнословец? а други: Види се, че е проповедник на чужди богове, защото проповядваше Исуса и възкресението. Прочее, взеха та го заведоха на Ареопага, като казваха: Можем ли да знаем какво е това ново учение, което ти проповядваш? Защото внасяш нещо странно в ушите ни; бихме обичали, прочее, да узнаем какво ще е то. (А всичките атиняни и чужденци, които престояваха там, не си прекарваха времето с нищо друго, освен да разказват или да слушат нещо по-ново). И тъй, Павел застана всред Ареопага и каза: Атиняни, по всичко виждам, че сте много набожни. Защото като минавах и разглеждах предметите, на които се кланяте, намерих и един жертвеник, на който бе написано: На непознатия Бог. Онова, прочее, на което се кланяте, без да го знаете, това ви проповядвам. Бог, Който е направил света и всичко що е в него, като е Господар на небето и на земята, не обитава в ръкотворени храмове, нито Му са потребни служения от човешки ръце, като да би имал нужда от нещо, понеже сам Той дава на всички и живот и дишане и всичко; направил е от една кръв всички човешки народи да живеят по цялото лице на земята, като им е определил предназначени времена и пределите на заселищата им; за да търсят Бога, та дано биха Го поне напипали и намерили, ако и Той да не е далеч от всеки един от нас; защото в Него живеем, движим се и съществуваме; както и някои от вашите поети са рекли: "Защото дори Негов род сме". И тъй, като сме Божий род, не бива да мислим, че Божеството е подобно на злато или на сребро, или на камък изработен с човешко изкуство и измишление. Бог, прочее, без да държи бележка за времената на невежеството, сега заповядва на всички човеци навсякъде да се покаят, тъй като е назначил ден, когато ще съди вселената справедливо чрез Човека, Когото е определил; за което и е дал уверение на всички, като Го е възкресил от мъртвите. А като чуха за възкресението на мъртвите, едни се подиграваха, а други рекоха: За тоя предмет пак ще те слушаме.”
ІІІ. ЧОВЕКЪТ БОГОЛОГ
Филипяни 3:13-14 –“Не че съм сполучил вече, или че съм станал вече съвършен; но гоня изподир, дано уловя, понеже и аз бидох уловен от Христа Исуса. Братя, аз не считам, че съм уловил, но едно правя, - като забравям задното и се простирам към предното, пускам се към прицелната точка за наградата на Божието от горе призвание в Христа Исуса.
1. Изповедта на човека Боголог
Стих 13а –“Братя, аз не считам, че съм уловил,
2. Умът на човека Боголог
Стих 13б –“но едно правя, - като забравям задното и се простирам към предното
3. Наградата на човека Боголог
Стих 14 –“пускам се към прицелната точка за наградата на Божието от горе призвание в Христа Исуса.
Ø Наградата на тази земя
Ø Наградата във Вечността

Няма коментари: