сряда, 11 януари 2017 г.

ГЛЕДАХА, НО НЕ ГО ПОЗНАХА



Лука 23:47-49 -"И стотникът, като видя станалото, прослави Бога, като каза: Наистина Този човек бе праведен. А всичките множества, надошли на това зрелище, като виждаха какво стана, връщаха се, биещи в гърди. А всичките Негови познайници и жените, които бяха дошли подир Него от Галилея, стояха надалеч и гледаха това."
I. ГЛЕДАХА, НО НЕ ГО ПОЗНАХА – АПОСТОЛИТЕ, ЗАЩОТО ГО ГЛЕДАХА ОТДАЛЕЧЕ
Матей 14:22-27 -"И на часа Исус накара учениците да влязат в ладията и да отидат преди Него на отвъдната страна, докле разпусне народа. И като разпусна народа, изкачи се на бърдото да се помоли насаме. И като се свечери, Той беше там самичък. А ладията бе вече всред езерото, блъскана от вълните, защото вятърът беше противен. А в четвъртата стража на нощта Той дойде към тях, като вървеше по езерото. И учениците, като Го видяха, ходещ по водата, смутиха се и думаха, че е призрак, и от страх извикаха. (А Исус веднага им проговори, казвайки: Дързайте! Аз съм; не бойте се!)"
1. Гледаха, но не Го познаха учениците Му
Ø Защото Го гледаха с очите на традицията
Те видяха Бог да ходи по водата, но за тях това беше нетрадиционно - невъзприемчиво за тогавашната религия.
2. Гледаха го апостолите, но не Го познаха
Ø Защото Го гледаха през очите на страха
3. Гледаха Hо апостолите, но не Го познаха
Ø Защото не Го очакваха
II. ГЛЕДА ГО, НО НЕ ГО ПОЗНА - ИОАН КРЪСТИТЕЛ
Матей 11:2-6 -"А Иоан, като чу в тъмницата за делата на Христа, прати от учениците си да Му кажат: Ти ли Си оня, Който има да дойде, или друг да очакваме? Исус в отговор им рече: Идете, съобщете на Иоана това, което чухте и виждате: Слепи прогледват, куци прохождат, прокажени се очистват, и глухи прочуват; мъртви биват възкресявани, и на сиромасите се проповядва благовестието. И блажен оня, който не се съблазнява в Мене."
1. Гледа, но не Го позна Иоан Кръстител
Ø Защото гледаше на Исуса чрез своя си ум, а не чрез Словото на Бога
Матей 3:16-17 -"И като се кръсти, Исус веднага излезе от водата; и, ето, отвориха Му се небесата, и видя Божият Дух, че слиза като гълъб и се спускаше на Него; и ето глас от небесата, който казваше: Този е възлюбеният Ми Син, в Когото е Моето благоволение."
2. Гледа, но не Го позна Иоан Кръстител
Ø Защото гледаше на Исуса от затвора
3. Днес милиони хора гледат на Исуса, но не Го виждат и не го познават
Ø Защото гледат на Бога от собствения си затвор:
·        Затворът, наречен страх
·        Затворът, наречен гордост
·        Затворът, наречен себелюбие
·        Затворът, наречен себенадеяност
·        Затворът наречен себеодобрение и пр.
III. ГЛЕДАХА, НО НЕ ГО ПОЗНАХА НА ГОЛГОТА МНОЗИНА, ЗАЩОТО ГО ГЛЕДАХА ОТДАЛЕЧЕ
Лука 23:47-49 -"И стотникът, като видя станалото, прослави Бога, като каза: Наистина Този човек бе праведен. А всичките множества, надошли на това зрелище, като виждаха какво стана, връщаха се, биещи в гърди. А всичките Негови познайници и жените, които бяха дошли подир Него от Галилея, стояха надалеч и гледаха това."
IV. ГЛЕДАХА, НО НЕ ГО ПОЗНАХА ПЪТНИЦИТЕ, ПЪТУВАЩИ ЗА ЕМАУС - ЗАЩОТО ГО ГЛЕДАХА С ОЧИТЕ НА СКРЪБТА
Лука 24:13-16 -"И ето в същия ден двама от тях отиваха в едно село, наречено Емаус, шестдесет стадии далеч от Ерусалим. И те се разговаряха помежду си за всичко онова, що бе станало. И като се разговаряха и разискваха, сам Исус се приближи и вървеше с тях, но очите им си удържаха, да Го не познаят."
V. КАКТО ТОГАВА, ТАКА И ДНЕС СВЕТЪТ ГЛЕДА НА ИСУСА, НО НЕ ГО ВИЖДА, НИТО ГО ПОЗНАВА - ЗАЩОТО ГО ГЛЕДА ОТДАЛЕЧЕ
Матей 25:41-46 -"Тогава ще рече и на тия, които са от лявата Му страна: Идете от Мене, вие проклети, във вечния огън, приготвен за дявола и за неговите ангели. Защото огладнях, и не Ме нахранихте; ожаднях, и не Ме напоихте; странник бях е не Ме прибрахте; гол бях, и не Ме облякохте; болен и в тъмница бях, и не Ме посетихте. Тогава и те в отговор ще кажат: Господи, кога те видяхме гладен, или жаден, или странник, или гол, или болен, или в тъмница, и не ти послужихме? Тогава в отговор ще им рече: Истина ви казвам, понеже не сте направили това на един от тия най-скромните, нито не Мене сте го направили. И тия ще отидат във вечно наказание, а праведните във вечен живот."
Да гледа човек Бога отдалеч ще рече:
Ø Да Го гледа с очите на съмнението
Ø Да Го гледа с очите на страха
Ø Да Го гледа с очите на неверието
Ø Да Го гледа с очите на гордостта
Ø Да Го гледа с очите на традицията
Ø Да Го гледа с очите на материализма
Ø Да Го гледа с очите на суеверието
Ø Да Го гледа с очите на егоизма
VІ. АПЕЛЪТ НА ИСУС КЪМ ГЛЕДАЩИЯ ГО ОТДАЛЕЧЕ ЧОВЕК
Лука 19:1-6 –"След това Исус влезе в Ерихон, и минаваше през града. И, ето, един човек, на име Закхей, който беше началник на бирниците, и богат, искаше да види Исуса Кой е, но не можеше поради народа, защото беше малък на ръст. И завтече се напред и се покачи на една черница за да Го види; понеже през оня път щеше да мине. Исус като дойде на това място, погледна нагоре и му рече: Закхее, слез скоро, защото днес трябва да престоя у дома ти. И той побърза да слезе, и прие Го с радост. "

Матей 11: 28 -"Дойдете при Мене всички, които се трудите и сте обременени, и Аз ще ви успокоя."

Ефесяни 2:13 -"А сега в Христа Исуса вие, които някога сте били далеч, сте поставени близо чрез кръвта на Христа."

Няма коментари: