неделя, 17 април 2016 г.

ВСЕСТРАННО РАСТЯЩИ



ВСЕСТРАННИЯТ РАСТЕЖ НА ХРИСТИЯНИНА

2Петрово 3:18 -"Но растете в благодатта и познаването на нашия Господ и Спасител Исус Христос. Нему да бъде слава и сега, и до вечния ден. Амин."
Оприличаваме растежа на Християнина - на естествения растеж.
Например:
·        Ако едно посято растение не расте, плевелите го заглушават, отнемат въздуха му.
·        Ако това растение не расте, плевелите го засенчват, като отнемат светлината му и то пожълтява.
·        Ако това растение не расте и не спуска корени дълбоко в земята, плевелите изсмукват влагата му и то изсъхва.
·        Така е и с Християнинът! Той трябва да расте в четири направления!
І. РАСТЯЩИЯТ ХРИСТИЯНИН НА ДЪЛБОЧИНА ( НАДОЛУ )
1. Вкоренени или растящи в Христа
Колосяни 2:7 -"Вкоренени и назидавани в Него, утвърждавани във вярата си, както бяхте научени и изобилващи [в нея с] благодарение"
2. Вкоренени или растящи в любовта
Ефесяни 3:17-18а -"Чрез вяра да се всели Христос във вашите сърца, тъй щото закоренени и основани в любовта, да бъдете силни..."
3. Вкоренени или растящи (спускащи корени) в Словото Божие
Йоан 8:31 -"Тогава Исус каза на повярвалите в Него юдеи: Ако пребъдете в Моето учение, наистина сте Мои ученици."
Псалми 1:1-3 -"Блажен оня човек, който не ходи по съвета на нечестивите; и в пътя на грешните не стои; и в събранието на присмивателите не седи; но се наслаждава в закона на Господа, и в Неговия закон се поучава ден и нощ. Ще бъде, като дърво, посадено при потоци води, което дава плода си на времето си, и чийто лист не повяхва. Във всичко, що върши ще благоуспява."
Ако един Християнин не расте на дълбочина, а е повърхностен (т.е. с плитък корен), той не може да расте и в никакво друго направление.
II. РАСТЯЩИЯТ ХРИСТИЯНИН НА ВИСОЧИНА ( НАГОРЕ )
Псалми 99:12-13а -"Праведният ще цъфти, като палма, ще расте, като кедър в Ливан; насадени в дома Господен"
1. Растящият Християнин нагоре чрез смирението
1Петрово 5:5-6 -"Така и вие, по-млади, покорявайте се на по-старите, да, всички един на друг! Облечете смирението; защото Бог се противи на горделивите, а на смирените дава благодат. И тъй, смирете се под мощната ръка на Бога, за да ви възвиси своевременно;"
2. Растящият Християнин нагоре чрез мислите си
Колосяни 3:2 -"Мислете за горното, а не за земното;"
Дървото расте нависоко към слънцето.
Ние трябва да растем нависоко, като се стремим да растем към Слънцето на Правдата
III. РАСТЯЩИЯТ ХРИСТИЯНИН ВЪТРЕШНО
В Християнина трябва да наблюдаваме, не само растеж в дълбочина, растеж на височина, но и друг важен вид растеж - вътрешния растеж на Християнина
1. Растящият Християнин вътрешно - чрез ума си
Притчи 24:5 -"Мъдрият човек е силен; и човек със знание се укрепява в сила."
Колосани 1:10-11а -"За да се обхождате достойно за Господа, да Му угаждате във всичко, като принасяте плод във всяко добро дело и като растете в познаването на Бога; подкрепявани във всичко, според Неговото славно могъщество..."
2. Растящият Християнин вътрешно - чрез вярата
2 Солунци 1:3 -"Длъжни сме, братя, всякога да благодарим на Бога за вас, както е и прилично, загдето вярата ви расте премного, и любовта на всеки един от всички вас се умножава един към друг."
3. Растящият Християнин вътрешно - чрез любовта
1Солунци 3:12 -"И Господ да ви направи да растете и преизобилвате в любов един към друг и към всичките, както и ние преизобилваме към вас."
4. Растящи в многоразличната Божия благодат
2 Коринтяни 12:9 -"И той ми рече: Доволно ти е Моята благодат; защото силата Ми в немощ се показва съвършена. И тъй, с преголяма радост по-добре ще похваля с немощите си, за да почива на мене Христовата сила."
IV. РАСТЯЩИЯТ ХРИСТИЯНИН ВЪНШНО
1. Растящият Християнин външно - по примера на светлината
Матей 5:14-16 -"Вие сте виделината на света. Град поставен на хълм не може да се укрие. И когато запалят светило не го турят под шиника, но на светилника, и то свети на всички в къщи. Също така нека свети вашата виделина пред човеците, за да виждат добрите ви дела, и да прославят вашия Отец, който е на небесата."
2. Растящият Християнин външно - чрез доброто (добродетелността)
1 Тимотей 6:18да струват добро, да богатеят с добри дела, да бъдат щедри, съчувствителни,
3. Растящият Християнин външно  - по примера на лозата
Йоан 15:4-5 –„Пребъдвайте в Мене, и Аз във вас. Както пръчката не може да даде плод от самосебе си, ако не остане на лозата, така и вие не можете, ако не пребъдете в Мене. Аз съм лозата, вие сте пръчките; който пребъдва в Мене, и Аз в него, той дава много плод; защото, отделени от Мене, не можете да сторите нищо.“

Заключение:
Ефесяни 3:16-18 –„да ви даде, според богатството на славата Си, да се утвърдите здраво чрез Неговия Дух във вътрешния човек, чрез вяра да се всели Христос във вашите сърца, тъй че закоренени и основани в любовта да бъдете силни да разберете заедно с всичките светии, що е широчината и дължината, височината и дълбочината, и да познаете Христовата любов, която никое знание не може да обгърне, за да се изпълните в цялата Божия пълнота.“
Ефесяни 4:13-14 -"докле всички достигнем в единство на вярата и на познаването на Божия Син, в пълнолетно мъжество, в мярката на ръста на Христовата пълнота; за да не бъдем вече деца, блъскани и завличани от всеки вятър на учение, чрез човешката заблуда, в лукавство, по измамителни хитрости."

Няма коментари: