неделя, 10 април 2016 г.

ВЪВ ВРЕМЕ НА БОЛЕСТ



Марк 2:1-12 -След известно време Той пак влезе в Капернаум; и разчу се, че бил в къщата. И мнозина се събраха, така щото и около вратата не можаха да се поберат; и Той им говореше словото. Дохождат и донасят при Него един паралетик. Четирима го носеха. И като не можаха да се приближат до него, поради народа, разкриха покрива на къщата, гдето беше, пробиха го и пуснаха постелката, на която лежеше паралетикът. А Исус, като видя вярата им, каза на паралитика: Синко, прощават ти се греховете. А имаше там някои от книжниците, които седяха и размишляваха в сърцата си: Тоя защо говори така? Той богохулства. Кой може да прощава грехове, освен един Бог. Исус като разбра, веднага с Духа Си, че така размишляват, рече им: Защо размишлявате това в сърцата си? Кое е по-лесно, да река на паралетика: Прощават ти се греховете, или да река: Стани, вдигни постелката си и ходи? Но за да познаете, че Човешкият Син има власт на земята да прощава грехове, (казва на паралетика): Тебе казвам: Стани, вдигни си постелката и иди у дома си. И той стана, веднага вдигна постелката си и излезе пред всичките; така щото всички се зачудиха и славеха Бога, и думаха: Никога не сме виждали такова нещо.
I. ЗДРАВЕТО, НАЙ-СКЪПИЯТ ДАР ОТ БОГА
1. Здравето е най-голямото богатство на човека
2. Здравето е най-неоцененият от човека дар
3. Здравето е най-пренебрегнатото нещо
До 45 години човек се чуди как да разруши здравето си, а след 45 години започва да го лекува - когато вече е късно.
II. КОЙ СЕ РАЗБОЛЯВА
Болни могат да бъдат:
1. Стари и млади
2. Учени и прости
3. Бедни и богати
4. Добри и лоши
5. Праведници и грешници
4Царе 13:14 -В това време Елисей се разболя от болестта, от която умря...
3Царе 3:15-23
III. ЗАЩО СЕ РАЗБОЛЯВА ЧОВЕК? –
ИСТОРИЯТА НА БОЛЕСТТА
1. Отстъплението от Бога, причина за болестите
Вт.28:58-61 -Ако не внимаваш да изпълниш всичките думи на тоя закон, които са написани в тая книга, и не се боиш от това славно и страшно име Иеова твоят Бог; тогава Господ ще направи ужасни язвите върху тебе и язвите върху потомството ти, язви големи и  непрестанни, и болести зли и непрестанни. И ще навлече върху тебе всичките египетски болести, от които ти се боеше, и те ще се залепят за тебе; още и всяка болест всяка язва, която не е написана в книгата на тоя закон, Господ ще ги нанесе на тебе, докле бъдеш изтребен.
2. Грехът, причина за болестите
Лошата експлоатация на човешкото тяло
А. Алкохол
Б. Никотин
В. Наркотици
Г. Храна:
а). прехранване
б). недохранване
в). неправилно хранене
3. Науката, причината за болестите на човека
А. Химическите заводи
Б. Атомните централи
В. Модернизираното земеделие
IV. ЦЕНАТА НА ЛЕЧЕНИЕТО
1. Личната цена на лечението
2. Семейната цена на лечението
3. Икономическата цена на лечението
Отсъствието от работа по болест
.
4. Националната цена на лечението
Държавният бюджет на здравеопазването
V. ЦЕРЕНИЕТО НА БОЛНИЯ - ЧРЕЗ ВЯРА В ИСУСОВОТО ИМЕ
1. Обещаното церение
Исая 53:5 -Но Той биде наранен, поради нашите престъпления; Бит биде, поради нашите беззакония; На Него дойде наказанието докарващо нашия мир. И с Неговите рани ние се изцелихме.
2. Евангелието за церение в Исусовото име, тогава и днес
Рим.10:17 -И тъй, вярването е от слушане, а слушането - от Христовото слово.
3. Благовестието за церението в Исусовото име тогава и днес
Мат.4:23-25 -Тогава Исус ходеше по цяла Галилея, та поучаваше в синагогите им, и проповядваше благовестието на царството, като изцеляваше всякаква болест и всякаква немощ между людете. И разнесе се слух за Него по цяла Сирия; и довеждаха при Него всички болни, страдащи от разни болести и мъки, хванати от бяс, епилептици и парализирани; и ги изцели. И подире Му вървяха големи множества от Галилея и Декапол, от Ерусалим и Юдея, и из отвъд Йордан.
4. Отзивите за церението в Исусовото име, тогава и днес - причината за церението
Лука 18:35-39, 42 -А когато Той се приближаваше до Ерихон, един слепец стоеше край пътя да проси. И като чу, че минава народ, попита какво е това. И казаха Му, че Исус Назарянинът минава. Тогава Той извика, казвайки: Исусе, Сине Давидов, смили се за мене... Исус му рече: Прогледай; твоята вяра те изцели.
5. Обещанието за присъстващия Христос днес
Мат.18:20 -Защото, гдето са събрани двама или трима в Мое име, там съм и Аз посред тях.
6. Свидетелството за церението чрез Исуса Христа, тогава и днес - причината за церението на паралитика
Марк 2:1-11 След известно време Той пак влезе в Капернаум; и разчу се, че бил в къщата. И мнозина се събраха, така щото и около вратата не можаха да се поберат; и Той им говореше словото. Дохождат и донасят при Него един паралетик. Четирима го носеха. И като не можаха да се приближат до него, поради народа, разкриха покрива на къщата, гдето беше, пробиха го и пуснаха постелката, на която лежеше паралетикът. А Исус, като видя вярата им, каза на паралитика: Синко, прощават ти се греховете. А имаше там някои от книжниците, които седяха и размишляваха в сърцата си: Тоя  защо говори така? Той богохулства. Кой може да прощава грехове, освен един Бог. Исус като разбра, веднага с Духа Си, че така размишляват, рече им: Защо размишлявате това в сърцата си? Кое е по-лесно, да река на паралетика: Прощават ти се греховете, или да река: Стани, вдигни постелката си и ходи? Но за да познаете, че Човешкият Син има власт на земята да прощава грехове, (казва на паралетика): Тебе казвам: Стани, вдигни си постелката и иди у дома си.

Вие чухте благата вест за церението в Исусовото име.
От вас зависи какво ще направите:
·        Ще повярвате ли?
·        Ще дойдете ли при Бога?
·        Ще изповядвате ли болестите си?
Ако направите това, Той е обещал, че ще ви изцери!
Проповедта е публикувана в книгата «Домашни групи» - 2002 г.

Няма коментари: