четвъртък, 25 септември 2014 г.

ДУХОВНАТА ИНФЛАЦИЯ НА ЦЪРКВАТА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ



Даниил 2:1, 31-35 –“И във втората година от царуването на Навуходоносора, Навуходоносор видя сънища, от които духът му се смути и сънят побягна от него.… Ти, царю, си видял, и ето голям образ. Тоя образ, който е бил велик, и чийто блясък е бил превъзходен, е стоял пред тебе; и изгледът му е бил страшен. Главата на тоя образ е била от чисто злато, гърдите му и мишците му от сребро, коремът му и бедрата му от мед, краката му от желязо, нозете му отчасти от желязо, а отчасти от кал. Ти си гледал, догдето се е отсякъл камък , не с ръце, който е ударил образа в нозете му, които са били от желязо и кал, и ги е строшил. Тогава желязото, калта, медта и среброто са се строшили изведнъж, и са станали, като прах по гумното лете; вятърът ги е отнесъл, и за тях не се е намерило никакво място. (Пс.1:4) А камъкът, който ударил образа, е станал голяма планина и е изпълнил целия свят.”
(Инфлацията на американската монета, направена от три пласта – сребро, мед, сребро)
- Книгата на пророк Данаил (по-специално - образът на цар Навуходоносор) е бил разглеждан, като преобраз на земните царства. Днес чрез Откровението на Святия Дух ще го разглеждаме, не, като преобраз на светските империи, а като преобраз на духовната инфлация на Църквата Христова през вековете.
- Книгата на пророк Данаил, колкото е Старозаветна, два пъти повече е Новозаветна – пророческо слово на това, което предстои да стане.
Даниил 12:4 –“А ти, Данииле, затвори думите и запечатай книгата до края на времето, когато мнозина ще я изследват, и знанието за нея ще се умножава.”
- Книгата на пророк Даниил ни запознава с няколко важни неща, които са преобраз на днескашното време:
1). Пленничеството на най-добрите
Даниил 1:3-4 –“И царят заповяда на началника на скопците си Асфеназ да доведе някой от Израиляните, сиреч, от царския род и от благородните, юноши без никакъв недостатък, красиви на глед, които проумяваха всякаква мъдрост, вещи във всякакво знание, такива, които владееха науките и бяха достойни да стоят в царския палат, та да ги учи учението и езика на Халдейците.”
2). Духовната инфлация на Църквата през вековете
- Огнената пещ (Даниил 3 глава)
- Ровът на лъвовете (Даниил 6 глава)
- Бесилката на градския площад
Естир 6:4, 7:9-10 –“Тогава царят рече: Кой е на двора? А Аман беше дошъл във външния двор на царската къща, за да каже на царя да обеси Мардохея на бесилката, която бе приготвил за него…Тогава Аарона, един от служащите пред царя скопци рече: Ето и бесилката, петдесет лакътя висока,която Аман направи заМардохея, който говори добро за царя, стои в къщата на Амана. И рече царят: Обесете го на нея. И така, обесиха Амана на бесилката, която бе приготвил за Мардохея. Тогава царската ярост утихна.”
3). Откровението за бъдещите неща
Даниил 8:26 –“А казаното видение за денонощията е вярно; все пак,обаче, запечатай видението, защото се отнася до далечни дни.”
Откровение1:8 –“Аз съм Алфа и Омега, казва Господ Бог, Който е, и Който е бил, и Който иде, Всемогъщият.”
4). Всесилието на Бога
Даниил 2:20-23 -“Даниил рече: Да бъде благословено името Божие от века и до века; защото мъдростта и силата са Негови. Той изменява времената и годините; Сваля царе и поставя царе; Той е, който дава мъдрост на мъдрите и знание на разумните.Той открива дълбоките и скрити неща; Той познава онова, което е в тъмнината; и светлината обитава с Него. На Тебе, Боже на бащите ми, благодаря; И Тебе славословя; Който си ми дал мъдрост и сила; Който си ми открил онова, което ”
Даниил 6:22 –“Моят Бог прати ангела Си да затули устата на лъвовете, та не ме повредиха, защото се намерих невинен пред Него;още и пред тебе, царю, не съм сторил никакво прегрешение.”
5). Весдесъщието на Бога
Даниил 5:1-2, 5 –“Цар Валтасар направи голям пир на хиляда от големците си, и пиеше вино пред хилядата. Когато пиеше виното, Валтасар заповяда да донесат златните и сребърните съдове, които дядо му Навуходоносор беше задигнал от храма, който бе в Ерусалим; и с тях пиеха царят и големците му, жените му и наложниците му… В същия час се появиха пръсти на човешка ръка, които пишеха срещу светилника, по мазилката на стената на царския палат; и царят видя тая част от ръката, която пишеше.”
6). Всезнанието на Бога
Даниил 10:1-5, 12-14 –“В третата година на Персийския цар Кир едно нещо се откри на Даниил, който се нарече Валтасар. Това нещо бе истинно и означаваше големи бедствия. И той разбра нещото и проумя видението. В онова време аз, Даниил, жалеех цели три седмици. Вкусен хляб не ядох. Месо и вино не влизаше в устата ми. И не еднъж не помазах себе си, догдето не се навършиха цели три седмици. И на двадесет и четвъртия ден от първия месец, като бях при брега на голямата река, която е Тигър, като повдигнах очите си, видях, и ето един човек, облечен в ленени дрехи, чийто кръст бе опасан с чисто уфаско злато. Тялото му бе, като хрисолит, лицето му, като огнени светила; мишците и нозете му бяха наглед, като лъскава мед и гласът на думите му, като глас на много народ… Тогава ми рече: Не бой се, Данииле, защото от първия ден как ти приклони сърцето си да разбираш и да смириш себе си пред своя Бог, думите ти се послушаха и аз дойдох, поради думите ти. Обаче князът на Персийското царство ми противостоеше двадесет и един ден. Но ето, Михаил, един от главните князе, дойде да ми помогне. Аз прочее останах непотребен веч там при Персийските царе, и сега дойдох да те направя да разбереш що има да стане с людете ти в последните дни, защото видението се отнася до далечни дни.”
7. Бог бави, но не забравя
Даниил 10:12-14

ОБРАЗЪТ В СЪНЯ НА НАВУХОДОНОСОР - БОЖИЕТО ОТКРОВЕНИЕ
ЗА ДУХОВНАТА ИНФЛАЦИЯ НА ЦЪРКВАТА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

І. ГЛАВАТА НА ЗЛАТНИЯ ОБРАЗ
1. Златната глава, преобраз на Христа
Ефесяни 4:15, 5:23 –“но, действуващи истинно в любов, да порастем по всичко в Него, който е главата…Защото мъжът е глава на жената, както и Христос глава на църквата (като само Той е спасител на тялото).”
А. Златният ум
Б. Златните очи
В. Златната уста ( слово )
Г. Златното сърце
Д. Златният път
Е. Златната истина
Ж. Златният живот
2. Създадени да служим чрез златната Глава на Христа
Ефесяни 2:9-10 -”не чрез дела, за да се не похвали никой. Защото сме Негово творение, създадени в Христа Исуса за добри дела, в които Бог отнапред е наредил да ходим.”
А. Да ходим, движени от Христовата глава
Б. Да гледаме чрез Христовите очи
В. Да слушаме чрез Христовите уши
Г. Да говорим чрез Христовата уста
Д. Да обичаме чрез Христовото сърце
3. Замяната на златната Глава с глава, направена от пръст
Битие 2:7 –“И Господ Бог създаде човека от пръст из земята, и вдъхна в ноздрите му жизнено дихание; и човекът стана жива душа.”
- Папата или патриархът - самозвани заместници на Христа
- Христос – единствената Глава на Църквата
ІІ. СРЕБЪРНИТЕ ГЪРДИ НА ОБРАЗА - преобраз на ранната Църква
1. Сребърното сърце
2. Сребърните ръце
3. Сребърните дробове
Деяния на апостолите 6:1-3 –“А през тия дни, когато се умножаваха учениците, възникна ропот от гръцките юдеи против еврейските, загдето във всекидневното раздаване на потребностите техните вдовици били пренебрегвани. Тогава, дванадесетте свикаха всичките ученици и рекоха: Не е добро ние да оставим Божието слово и да прислужвахме на трапези. И тъй, братя, изберете между вас седем души с одобрен характер, изпълнени с Духа и с мъдрост, които да поставим на тая работа.”
ІІІ. МЕДНИЯТ СТОМАХ НА ОБРАЗА
1Коринтяни 11:33-34–“Затова, братя мои, когато се събирате да ядете, чакайте се един друг. Ако някой е гладен, нека яде у дома си, за да не бъде събирането ви за осъждение…”
1. Медният стомах на Навуходоносоровия образ - преобраз на материализма в Църквата
Филипяни 3:19 –“чиято сетнина е погибел, чийто бог е коремът и чието хваление е в това, което е срамотно, които дават ума си на земните неща.”
Днес Християнството се измерва с физически измерения.
(Според съвременния човек, колкото е по-голяма една Църква, колкото е по-голям бюджетът й - толкова тя е по-силна.)
2. Разликата помежду представата на Бога и на човека за силната Църква:
Откровение 3:14-19 –“До ангела на Лаодикийската църква пиши: Това казва Амин, верният и истински свидетел, начинателят на всичко, което Бог е създал. Зная делата ти, че не си студен, нито топъл. Дано да беше ти студен или топъл. Така, понеже си хладък, нито топъл, нито студен, ще те повърна из устата Си. Понеже казваш: Богат съм, забогатях и нямам нужда от нищо, а не знаеш, че ти си окаяният, нещастен, сиромах, сляп и гол, то съветвам те да купиш от Мене злато, пречистено с огън, за да се обогатиш,и бели дрехи, за да се облечеш,та да се не яви срамотата на твоята голота, и колурий, за да помажеш очите си, та да виждаш. Ония, които любя, Аз ги изобличавам и наказвам; затова бъди ревностен да се покаеш.”
- Златото, преобраз на чистата вяра
- Белите дрехи, преобраз на драгоценната кръв на Агнеца Господен
- Колурият, преобраз на Святия Дух
Лука 12:32 –“Не бой се, малко стадо, защото Отец ви благоволи да ви даде царството.”
ІV. ЖЕЛЕЗНИТЕ КРАКА НА ОБРАЗА
Даниил 2:33а –“ краката му от желязо.”
Железните крака, преобраз на сатанинската желязна дисциплина, налагана посредством Църквата:
- Епохата на кръстоносците
- Покръстването на езичниците с меч и с кръст и пр.
Дисциплина, налагана - не чрез Словото и чрез Святия Дух, а по насилствен начин
V. МАТЕРИАЛЪТ НА НОЗЕТЕ в съня на навуходоносор
Даниил 2:33б –“…нозете му отчасти от желязо, а отчасти от кал”
Марк 8:15 –“И Той им заръча, казвайки: Внимавайте, пазете се от кваса на фарисеите и от кваса на Юрода.”
- Нозете на Навуходоносоровия образ (части от желязо и части от кал), преобраз на светската църква в последното време
VІ. НЕБЕСНИЯТ КАМЪК В СЪНОВИДЕНИЕТО НА НАВУХОДОНОСОР
Даниил 2:34-35 –“Ти си гледал, догдето се е отсякъл камък , не с ръце, който е ударил образа в нозете му, които са били от желязо и кал, и ги е строшил. Тогава желязото, калта, медта и среброто са се строшили изведнъж, и са станали, като прах по гумното лете; вятърът ги е отнесъл, и за тях не се е намерило никакво място. А камъкът, който ударил образа, е станал голяма планина и е изпълнил целия свят.”
Матей 24:14 –“И това благовестие на царството ще бъде проповядвано по цялата вселена за заявление на всичките народи; и тогава ще дойде свършекът.”
Марк 16:15-16 –“И рече им: Идете по целия свят и проповядвайте благовестието на всяка твар. Който повярва и се кръсти ще бъде спасен; а който не повярва, ще бъде осъден.”
- Небесният камък от Навуходоносоровото съновидение - преобраз на Божието Всемогъщество

Няма коментари: