събота, 27 юли 2013 г.

ЦЪРКВАТА - ХРАМ ИЛИ РАЗБОЙНИЧЕСКИ ВЕРТЕП



Матeй 21:12-13 –“И Исус влезе в Божия храм, и изпъди всички, които продаваха и купуваха в храма, и прекатури масите на среброменителите, и столовете на ония, които продаваха гълъбите, и каза им: Писано е: "Домът ми ще се нарече молитвен дом" а вие го правите разбойнически вертеп.”
I. ЦЪРКВАТА НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ МЯСТО ЗА РАСОВА ДЕСКРИМИНАЦИЯ
Галатяни 3:28 -“Няма вече юдеин, нито грък, няма роб, нито свободен, няма мъжки пол, ни женски; защото вие всички сте едно в Христа Исуса.”
Колосяни 3:11 -“А че никой не се оправдава пред Бога чрез закона, е явно от това, "че праведният чрез вяра ще живее"”
II. ЦЪРКВАТА НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ МЯСТО ЗА СОЦИАЛНО РАЗДЕЛЕНИЕ
Яков 2:1-14 -“Братя мои, да не държите вярата на прославения наш Господ Исус Христос с лицеприятие.Защото, ако влезе в синагогата ви човек със златен пръстен и с хубави дрехи, а влезе и сиромах с оплескани дрехи, и погледнете с почит към оня, който е с хубавите дрехи, та речете: Ти седни тука на добро място; а на сиромаха речете: Ти стой там, или: Седни до подножието ми, не правите ли различия помежду си, и не ставате ли пристрастни съдии? Слушайте любезни ми братя: Не избра ли Бог ония, които са сиромаси в светски неща, богати с вяра и наследници на царството, което е обещал на тия, които Го любят? А вие опозорихте сиромаха. Нали богатите ви угнетяват и сами ви влачат по съдилища? Нали те хулят почтеното име, с което се именувате? Обаче, ако изпълнявате царския закон, според писанието: "Да обичаш ближния си като себе си", добре правите. Но ако гледате на лице, грях правите, и от закона се осъждате като престъпници.  Защото, който опази целия закон, а съгреши в едно нещо, бива виновен във всичко. Понеже Оня, Който е рекъл: "Не прелюбодействувай", рекъл е и: "Не убивай", тъй че, ако не прелюбодействуваш, а пък убиваш, станал си престъпник на закона.  Така говорете и така постъпвайте като човеци, които ще бъдат съдени по закона на свободата. Защото съдът е немилостив към този, който не е показал милост. Милостта тържествува над съда. Каква полза, братя мои, ако някой казва, че има вяра, а няма дела? Може ли такава вяра да го спаси?”
Разделената Църква:
- На стари и млади
- На бедни и богати
- На традиционалисти и модернисти
- На учени и прости
III. ЦЪРКВАТА НЕ Е МЯСТО ЗА ГНУСНА ПЕЧАЛБА
1 Петрово 5:2 -“Пазете Божието стадо, което е между вас; надзиравайте го, не с принуждение, а драговолно, като за Бога; нито за гнусна печалба, но с усърдие; ”
Юда 11 -“Горко им! защото ходят по Каиновия път, заради печалба се впускат във Валаамовата заблуда, и погиват в Кореевото упорство. ”
1 Тимотей 3:8 -“Така и дяконите трябва да бъдат сериозни, не двуезични, да не обичат много вино, да не бъдат лакоми за гнусна печалба, ”
Тит 1:7,11 -“Защото епископът трябва да бъде непорочен, като Божий настойник, не своеволен, нито гневлив, нито навикнал на пияни разправии, нито побойник, нито да е лаком за гнусна печалба;… чиито уста трябва да се затулят, човеци, които извращат цели домове, като учат за гнусна печалба това, което не трябва да учат. ”
IV. ЦЪРКВАТА Е – ОАЗИСЪТ НА БОЖИЯТА БЛАГОДАТ
1. Оазис на прощението
( Църквата е място, където можеш да бъдеш опростен и да прощаваш.)
Матей 18:21-22 -“Тогава Петър се приближи и Му рече: Господи, до колко пъти, като ми съгреши брат ми, да му прощавам? до седем пъти ли?Исус му рече: Не ти казвам: До седем пъти - до седемдесет пъти по седем.
2. Оазис на любовта
( Църквата е място, където да обичаш и да бъдеш обичан. )
Йоан 13:34 -“Нова заповед ви давам, да се любите един другиго; както Аз ви възлюбих, така и вие да се любите един другиго.
3. Оазис на служение
( Църквата е място, където да служиш и да ти служат. )
Матей 20:26 -“Но между вас не ще бъде така; но който иска да стане големец между вас, ще ви бъде служител;
4. Оазис на взаимопомощта
( Църквата е място, където да помагаш и да ти се помогне. )
Лука 3:11 -“А той в отговор им рече: Който има две ризи, нека даде на този, който няма; и който има храна, нека прави същото.
5. Оазис на молитвата
( Църквата е място да се молиш за другите и те да се молят за тебе. )
Яков 5:16 -“И тъй, изповядайте един на друг греховете си, и молете се един за друг, за да оздравеете. Голяма сила има усърдната молитва на праведния.
6. Оазис на Божия мир
( Църквата е място, където да служиш за мир и да получаваш мир. )
Йоан 14:27 –„Мир ви оставям; Моя мир ви давам; Аз не ви давам както светът дава. Да се не смущава сърцето ви, нито да се бои.
Римляни 12:18 -“ако е възможно, доколкото зависи от вас, живейте в мир с всичките човеци.
Матей 5:9 -“Блажени миротворците, защото те ще се нарекат Божии чада.
V. ПОДМЕНЕНИТЕ ЦЕННОСТИ НА ЦЪРКВАТА – ПРОБЛЕМЪТ НА СЪВРЕМЕННИЯ СВЯТ
1. Отслабените съпротивителни сили на човека, поради подменените ценности на Църквата:
- Подменената вяра
- Подменената надежда
- Подменената любов
2. Подменените ценности на Църквата Христова, поради пренебрегнатото авторско право на Библията
Нека помним!
Върху всяка дума от Божието Словото има поставен от Всевишния – «копирайт» (знак за охраняване на авторските права)!
Пренебрегването на този знак е игра с огъня!
Откровение 22:19 –“и, ако някой отнеме от думите на тая пророческа книга, Бог ще му отнеме дела от дървото на живота и от светия град, които са описани в тая книга”
- Пренебрегване на Божия копирайт чрез безразборни преводи
- Пренебрегване на Божия копирайт чрез изопачени тълкувания
- Пренебрегване на Божия копирайт чрез подмяна на Библийските правила и норми - с човешки такива
(«Какво работи в наша полза»)
3. Отговорността за подменената ревност на Църквата
Псалми 69:9 –“Защото ревността за Твоя дом ме изяде, И укорите на ония, които укоряват Тебе, паднаха върху мене.”
Второзаконие 4:23-24 –“Внимавайте на себе си да не забравяте завета, който Господ вашият Бог направи с вас, да не би да си правите идол, подобие на нещо, което Господ твоят Бог ти е запретил; защото Господ твоят Бог е огън пояждащ, Бог ревнив.
Матeй 21:12-13 –“И Исус влезе в Божия храм, и изпъди всички, които продаваха и купуваха в храма, и прекатури масите на среброменителите, и столовете на ония, които продаваха гълъбите, и каза им: Писано е: "Домът ми ще се нарече молитвен дом" а вие го правите разбойнически вертеп.”

1 коментар:

осанна каза...

Бог ви е благословил п-р Банков но много малко християни осъзнават това
Бог да бъде винаги с теб