неделя, 18 август 2013 г.

БЕЛЕЗИТЕ НА ПОСЛЕДНОТО ВРЕМЕ



- Промяната в природата
- Промяната в климата
- Промяната на човека
2Тимотей 3:1-7 –“А това да знаеш, че в последните дни ще настанат усилни времена. Защото човеците ще бъдат себелюбиви, сребролюбиви, над-менни, горделиви, хулители, непокорни на родителите си, неблагодарни, нечестиви, без семейна обич, непримирими, клеветници, невъздържни, свирепи, неприятели на доброто, предатели, буйни, надути, повече сластолюбиви, а не Боголюбиви; имащи вид на благочестиви, но отре-чени от силата Му; тоже от такива страни. Защото от тях са ония, които се вмъкват в домовете и подмамват обременени с грехове женища, водени от различни страсти, които всякога се учат, а никога не могат да дойдат в познанието на истината.
Духовните негативни белези на последното време:
І. ИЗЧЕЗНАЛАТА ВЯРА
Римляни 10:17 –“И тъй, вярването е от слушане, а слушането - от Христовото слово.
Лука 18:8 –“Казвам ви, че ще им отдаде правото скоро, Обаче когато дойде Човешкият Син ще намери ли вяра на земята?
Евреи 11:6 –“А без вяра не е възможно да се угоди Богу, защото който дохожда при Бога, трябва да вярва, че има Бог, и че Той възнаграждава тия, които Го търсят.
Йоан 3:16 –„Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот:“
Моето желание е - с последния въздух, който имам в дробовете си на тази земя, да мога да кажа именно тези думи, записани в Евангелието на Йоана (3:16).
ІІ. ИЗЧЕЗНАЛАТА ЛЮБОВ
1Солунци 4:9 –“А за братолюбието няма нужда да ви пиша; защото сами вие сте научени от Бога да се любите един друг
Откровение 2:4 –“Но имам това против тебе, че си оставил първата си любов.
Йоан 13:35 –„По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако имате любов помежду си.“
1 Йоан 3:1-2 –„Вижте каква любов е дал нам Отец, да се наречем Божии чада; а такива и сме. Затова светът не познава нас, защото Него не позна. Възлюбени, сега сме Божии чада, и още не е станало явно какво ще бъдем; но знаем, че когато стане явно, ще бъдем подобни Нему, защото ще Го видим както е.“
ІІІ. ИЗЧЕЗНАЛОТО УВАЖЕНИЕ
1Тимотей 5:1 –“Стар човек не изобличавай, а увещавай го като баща; по-младите като братя.”
1Петрово 5:5 –“Така и вие, по-млади, покорявайте се на по-старите. Да! Всички един на друг. Облечете смирението; защото Бог се противи на горделивите, а на смирените дава благодат.
Изход 20:12 –“Почитай баща си и майка си, за да се продължават дните ти на земята, която ти дава Господ твоя Бог.
Примерът с гаванката:
„Синът не искал да се храни вече на обща трапеза с възрастния си баща. Отделил го на отделна маса и започнал да му дава храната в дървена гаванка, защото ръцете на стареца вече треперели и често чупел съдове.
Един ден бащата видял малкия си син да дялка нещо от дърво и го попитал какво прави. Синът отговорил: „Гаванка, татко! Ще ти направя най-красивата гаванка, в която ще ти сипвам храната, когато остарееш!"
Нека да помним, че „гаванката“ чака всеки!
Авдий 15 –„Защото денят Господен е близо против всичките народи; Както си направил, така ще се направи и на тебе; Постъпките ти ще се върнат на главата ти.“
ІV. ИЗЧЕЗНАЛИЯТ СРАМ
Римляни 1:21, 24, 26-27 –“Като се представяха за мъдри, те глупееха… За щото да се обезчестяват телата им между сами тях… Затова Бог ги предаде на срамотни страсти като и жените им измениха естественото потребление на тялото в противоестествено. Така и мъжете, като оставиха естественото употребление на женския пол, разжегоха се в страстта си един към друг, струвайки безобразие мъже с мъже, и приемаха в себе си заслуженото въздаяние на своето нечестие.
Битие 3 гл.
V. ИЗЧЕЗНАЛИЯТ СТРАХ БОЖИЙ
Неемия 7:2 –“предадоха Ерусалим под грижата на брата си Анания и на началника на крепостта Анания; защото беше верен човек и боеше се от Бога повече от мнозина.”
VІ. ИЗЧЕЗНАЛОТО ГОСТОПРИЕМСТВО
Римляни 12:13 –“Помагайте на светиите в нуждите им; предавайте се на гостолюбието.
1Петрово 4:9 –“Бъдете гостолюбиви едни към други, без роптание.
Д.А.2:43-47 –„И страх обзе всяка душа; и много чудеса и знамения ставаха чрез апостолите. И всичките вярващи бяха заедно, и имаха всичко общо; и продаваха стоката и имота си, и разпределяха парите на всички, според нуждата на всекиго. И всеки ден прекарваха единодушно в храма, и разчупваха хляб по къщите си, и приемаха храна с радост и простосърдечие, като хвалеха Бога, и печелеха благоволението на всичките люде. А Господ всеки ден прибавяше на църквата ония, които се спасяваха.“
VІІ.ИЗЧЕЗНАЛОТО СМИРЕНИЕ
Притчи 3:34 –“Наистина Той се присмива на присмивачите, а на смирените дава благодат.”
Филипяни 2:3 –“Не правете нищо от партизанство или от щестлавие, но със смиреномъдрие нека всеки счита другия по-горен от себе си.
VІІІ.ИЗГУБЕНАТА ВЕЧНОСТ С ХРИСТА, ПОРАДИ ИЗЧЕЗНАЛИТЕ ДОБРОДЕТЕЛИ
Матей 7:20-23 –“И тъй, от плодовете им ще ги познаете. Не всеки, който ми казва: Господи! Господи! ще влезе в небесното царство; но който върши волята на Отца ми, Който е на небесата. В оня ден мнозина ще ми рекат: Господи! Господи, не в Твоето ли име пророкувахме? Не в Твоето ли име бесове изгонихме, и не в Твоето ли име направихме много велики дела? Но тогава ще им заявя: Аз никога не съм ви познавал; махнете се от Мене вие, които вършите беззаконие.

3 коментара:

maria nedeva каза...

Знам , че живеем в последното време.Края на тази система е близо.Знаейки това , осъзнавам отговорноста която имам като християнка.1.Да не съм част от света.2.Да продължавам да изучавам Божието слово.3.Да живея в хармония с вярата си.4. Да роповядвам Добрата новина."А Добрата новина за Царството , ще бъде проповядвана по цялата населена земя и тогава ще дойде края!"
Поздрав!

Анонимен каза...

Не разбрах какво общо има промяната в климата и промяната в природата с написаното по-долу, засягащо предимно нашите, човешки качества, породени от извратената ни воля. дадени са цитати от Словото Божие без обяснение кое какво е и какъв е смисълът му. с една дума всеки да си мисли каквото му дойде. истината има едно лице. казвам се димитър.

Unknown каза...

Мн добра проповед мисля да я споделя с Църквата