неделя, 17 февруари 2013 г.

БОЖИЕТО ВЪЗДАЯНИЕ (БОЖИЯТ СЪД)


Исая 1:1-3 –Духът на Господа Иеова е на мене; защото Господ ме е помазал да благовествувам на кротките; Пратил ме е да превържа сърцесъкрушените; Да проглася освобождение на пленниците; И отваряне затвора на вързаните. Да проглася годината на благоволението Господно, и деня на въздаянието от нашия Бог; Да утеша всичките наскърбени; Да наредя за наскърбените в Сион; Да им дам венец вместо пепел; Миро на радост вместо плач; Облекло на хваление, вместо унил дух ; За да се наричат дървета на правда; Насадени от Господа, за да се прослави Той.
Проповедникът на Божието въздаяние 
I. ВЪЗДАЯНИЕТО НА ТАЗИ ЗЕМЯ
Положителното и отрицателното въздаяние:
1. Въздаянието на праведните
А. Личното въздаяние на праведните 
Матей 25:21 –Господарят му рече: Хубаво, добри и верни слуго! в малкото си бил верен, над многото ще те поставя; влез в радостта на господаря си.
Б. Семейното въздаяние на праведните
Д.А.10:1-3 –Имаше в Кесария един човек на име Корнилий, стотник от така наречения италийски полк. Той беше благочестив и се боеше от Бога с целия си дом, раздаваше много милостиня на людете, и непрестанно се молеше на Бога. Около деветия час през деня той видя ясно във видение един ангел от Бога, който влезе при него и му рече: Корнилие! А той, като се взря в него, уплашен рече: Що е, Господи? И ангелът му каза: Твоите молитви и твоите милостини възлязоха пред Бога за спомен.
В. Родовото въздаяние на праведните
Псалми 37:25, 28 – Млад бях, ето, остарях, но не съм видял праведният оставен; нито потомството му да проси хляб… Господ обича правосъдие, и не оставя светиите Си. До века те ще бъдат упазени. (А потомството на нечестивите ще се изтреби).
Г. Националното въздаяние на праведните
3Царе 8 глава
2. Въздаянието на атеистите (материалистите-безбожници):
- Лично въздаяние
- Семейно въздаяние
- Родово въздаяние
- Национално въздаяние (Содом и Гомор)
 
ІІ. ВЪЗДАЯНИЕТО НА БОГА ВЪВ ВЕЧНОСТТА 
Откровение 20:11-12 –След това видях един голям бял престол и онзи, Който седеше на него, от Чието лице побягнаха земята и небето, че не се намери място за тях. Видях и мъртвите големи и малки, стоящи пред престола; и едни книги се разгънаха; разгъна се и друга книга, която е книгата на живота; и мъртвите бидоха съдени според делата си по написаното в книгите. 
1.     Въздаянието на праведните във Вечността 
Откровение 14:13 –И чух глас от небето, който казваше: Напиши: Блажени от сега нататък мъртвите, които умират в Господа; да! казва Духът, за да си починат от трудовете си; защото  делата им следват подир тях. 
А. Новата земя
Б. Новият храм
В. Новият град
Г. Новите овощни дръвчета
Д. Новата вода
Е. Новият живот 
2.     Въздаянието на неспасените 
Откровение 20:11-12 –След това видях един голям бял престол и онзи, Който седеше на него, от Чието лице побягнаха земята и небето, че не се намери място за тях. Видях и мъртвите големи и малки, стоящи пред престола; и едни книги се разгънаха; разгъна се и друга книга, която е книгата на живота; и мъртвите бидоха съдени според делата си по написаното в книгите.
А. Въздаянието на егоистичния богаташ
Лука 16гл.
Б. Въздаянието на безполезния слуга
Матей 25:24-30 –Тогава се приближи тоя, който бе получил един талант, и рече: Господарю, аз те знаех, че си строг човек; жънеш гдето не си сеял, и събираш, гдето не си пръскал; и като се убоях, отидох и скрих таланта ти в земята; ето имаш своето. А Господарят му рече: Зли и лениви слуго! Знаел си, че жъна, гдето не съм сеял, и събирам, гдето не съм пръскал; ти, прочее, трябваше да внесеш парите ми на банкерите, и когато си дойдех, щях да взема своето с лихва. Затова, вземете от него таланта и дайте го на този, който има десет таланта. Защото на всекиго, който има, ще се даде, и той ще има изобилие; а от този, който няма, от него ще се отнеме и това, което има. А тоя безполезен слуга хвърлете във външната тъмнина; там ще бъде плач и скърцане със зъби.
Матей 16:27 –Защото Човешкият Син ще дойде в славата на Отца Си със Своите ангели; и тогава ще въздаде всекиму според делата му.
ІІІ. ЗАБРАНЕНОТО ОТ БОГА ВЪЗДАЯНИЕ
1.     Старозаветната забрана за въздаянието от човек на човека
 Второзаконие 32:35 –На Мене принадлежи възмездието и въздаянието; Ногата им с време ще се подплъзне; защото е близо денят на погиването им. И приготвеното за тях наближава. 
2.     Забраненото въздаяние в Новия Завет 
Лука 6:27-28, 35-38 –“Но на вас, които слушате, казвам: ”Обичайте неприятелите си, правете добро на тия, които ви мразят, благославяйте тия, които ви кълнат, молете се за тия, които ви правят пакост… Но вие обичайте неприятелите си, правете добро, и заемайте, без да очаквате да приемете назад; и наградата ви ще бъде голяма, и ще бъдете чада на Всевишния; защото Той е благ към неблагодарните и злите. Бъдете [прочее] милосърдни, както и Отец ваш е милосърден. Не съдете, и няма да бъдете съдени; не осъждайте, и няма да бъдете осъждани; прощавайте, и ще бъдете простени; давайте, и ще ви се дава; добра мярка, натъпкана, стърсена, препълнена ще ви дават в пазухата; защото с каквато мярка мерите, с такава ще ви се отмерва.”

Няма коментари: