четвъртък, 14 февруари 2013 г.

ВИЖ КАКВА ЛЮБОВ Е ДАЛ НАМ ОТЕЦ! ЛЮБОВТА - ПОКРИВАЛОТО НА ЧОВЕШКИТЕ ГРЕХОВЕ

1Йоаново 3:1 –"Вижте каква любов е дал нам Отец, да се наречем Божии чада; а такива и сме. Затова светът не познава нас, защото Него не позна."
1Петрово 4:8 -"Преди всичко имайте усърдна любов помежду си, защото любовта покрива множество грехове."
I. НУЖДАТА ОТ БОЖИЯТА ЛЮБОВ - ПОКРИВАЛОТО НА ЧОВЕШКАТА ГОЛОТА
1. Грехът - причината за голотата на човека
 
Битие 9:20-21 -"В това време Ной почна да работи земята и насади лозе. И, като пи от виното, опи се и се разголи в шатрата си."
2. Последиците от голотата на човека:
А. Срамът, поради голотата
Б. Болестта, поради голотата
В. Смъртта, поради голотата
3. Голият пред Бога човек
Евреи 4:13 -"И няма създание, което да не е явно пред Бога; но всичко е голо и разкрито пред очите на Тогова, на Когото имаме да отговорим." 
Битие 3:7-8 -"Тогава се отвориха очите и на двамата, и те познаха, че бяха голи; и съшиха смокиневи листа, та си направиха препаски. И при вечерния ветрец чуха гласа на Господа Бога, като ходеше в градината; и човекът и жена му се скриха от лицето на Господа Бога между градинските дървета."
Не само Ной, но и много други гиганти на вярата са изпадали пред Бога голи.
II. КЛЕВЕТНИКЪТ НА ИЗПАДНАЛИЯ В ГОЛОТА ЧОВЕК
 
1. Клеветникът на баща си   
Битие 9:22 -"И Хам, Ханаановия баща, видя голотата на баща си, и каза на двамата си братя отвън."
2. Клеветникът на братята, поради голотата им  
Откровение 12:10 -"И чух силен глас на небесата, който казваше: Сега дойде спасението, силата и царството на нашия Бог и властта на Неговия Помазаник (*Христос), защото се свали клеветника на нашите братя, който ги клеветеше ден и нощ пред нашия Бог."
3. Клеветническият дух в последното време
2Тимотей 3:3 -"...без семейна обич, непримирими, КЛЕВЕТНИЦИ, невъздържни, свирепи, неприятели на доброто..."
4. Проклятието, поради клеветническия дух  
Битие 9:24-25 -"Като отрезвя Ной от виното си, и се научи за онова, което му бе направил по-младият му син, рече: Проклет да е Ханаан. Слуга на слуги ще бъде на братята си."
III. БОЖИЕТО ПОКРИВАЛО НА ЧОВЕШКАТА ГОЛОТА
1. Синовната любов, покривалото на Ноевата голота - преобраз на Божията любов, покривалото на човешката голота
 
Битие 9:23 - "А Сим и Яфет взеха една дреха и, като я туриха двамата на рамената си, пристъпиха заднишком, та покриха голотата на баща си; лицата им гледаха назад, та не видяха бащината си голота."
2. Любовта на Отца - покривалото на човешката голота 
Битие 3:21 – "И Господ Бог направи кожени дрехи на Адама и на жена му и ги облече." 
Йоан 1:29 – "На следния ден Иоан вижда Исуса, че иде към него, и казва: Ето Божият Агнец, Който носи греха на света!"
Христос – покривалото на човешката голота (Новозаветното одеало на греха) 
Йоан 3:16 – "Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот:"
3. Христос – изявата на Божията любов към човека - покривалото на духовната голота
Йоан 8:3-11 - "И книжниците и Фарисеите доведоха [при Него] една жена уловена в прелюбодейство, и, като я поставиха насред, казаха Му: Учителю, тая жена биде уловена в самото дело на прелюбодейство. А Мойсей ни е заповядал в закона да убиваме такива с камъни; ти прочее що казваш за нея? И това казаха да го изпитват, та да има за какво да го обвиняват. А Исус се наведе надолу и пишеше с пръст на земята. Но като постоянствуваха да го питат, изправи се и рече им: Който от вас е безгрешен (*невинен) нека пръв хвърли камък на нея. И пак се наведе надолу, и пишеше с пръст на земята. А те, като чуха това, излизаха си един по един, като почнаха от по-старите, и следваха до последните; и Исус остана сам, и жената, дето си беше, насред. И когато се изправи, Исус й рече: Жено, къде са те, [които те обвиняваха]? Никой ли не те осъди? И тя отговори: Никой, Господи. И Исус рече: Нито Аз те осъждам; иди си, от сега не съгрешавай вече."
А. Уязвимият от греха човек
Псалми 51:5 –"Ето родих се в нечестие, И в грях ме зачна майка ми." (Изповедта на "голия" човек)
Б. Обръщението на Бога към клеветниците:
"Който от вас е безгрешен (*невинен) нека пръв хвърли камък" (Йоан 8:7)
В. Христос (любовта на Бога Отца) - покривалото на греховната голата
Притчи 10:12 - Омразата повдига раздори; Но любовта покрива всички погрешки.
Притчи 17:9 - Който покрива престъпление търси любов; Но който многодумствува за работа, разделя най-тесни приятели."
В заключение на тази проповед ( написана и проповядвана преди повече от 20 години), желая да кажа следното:
Днес, част от хората по лицето на земята, празнуват празника „Свети Валентин“. Ако някой проследи хронологията на този празник, ще установи, как този  Християнски празник неусетно се е преобразявал с годините, докато се превърне от Ден за възпоменаване на саможертвената Християнска любов (дадена ни за пример от един Божий съработник) – в Ден на влюбените и най-вече - в панаир на суетата и материализма.
Затова, желая днес да насърча чрез Божието Слово всички, които са се почувствали по какъвто и да е начин пренебрегнати или забравени на този ден. -  (Очаквали са, а не са получили цвете, бонбони, или подарък в знак на нечия любов...)
Днес не е - Ден за възпоменание на интимната любов (между мъжа и жената) и ако наистина възпоменаваме Христовия мъченик Валентин, то това трябва да бъде Ден за възпоменаване на Божията любов, в името на която човекът, който я е познал и я носи в сърцето си, е готов на саможертва.
1Йоаново 3:1 -"Вижте каква любов е дал нам Отец, да се наречем Божии чада; а такива и сме. Затова светът не познава нас, защото Него не позна."

Йоана 3:16 –"Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот:"

Няма коментари: