неделя, 9 септември 2012 г.

ОСЪДЕН ОТ ЧОВЕЦИТЕ ДА УМРЕ -

НО ИЗБРАН ОТ БОГА ДА ЖИВЕЕ

Йоан 11:49-50 – А един от тях на име Каиафа, който беше първосвещеник през тая година, им рече: Вие нищо не знаете, нито вземате в съображение, че за вас е по-добре един човек да умре за людете, а не да загине целият народ.

Някой – някога – за някого (искрен Божий служител), каза думите: Нека да отрежем корените му и той неизбежно ще умре!
Колко наивно е подобно разсъждение, независимо от това - колко “силен на деня” е човекът, който го е казал! - Защо ли?!
- Защото Божият слуга не е бездушно дърво, нито човек със земни корени, за да успее някой да ги отреже!
- Защото Корените на истинския Божий слуга са Небесни и никой трион, дори и наточеният от човешката злоба, няма достъп до тях!
За някои от вас подобен изказ може да звучи наивно, но чуйте Словото Божие!
І. ОСЪДЕНИЯТ ЙОСИФ НА СМЪРТ ОТ ЧОВЕЦИТЕ, НО ИЗБРАН (АМНИСТИРАН) ОТ БОГА ДА ЖИВЕЕ
Битие 37:12-13, 18 – А когато братята му бяха отишли да пасат стадото на баща си в Сихем, Израил рече на Иосифа: Не пасат ли братята ти стадото в Сихем? Ела да те изпратя при тях. А той му рече: Ето ме… А те, като го видяха от далеч, доде още не беше се приближил при тях, сговориха се против него да го убият.
1. Йосиф - безпричинно намразен от братята си
Битие 37:8 –А братята му рекоха: Ти цар ли ще станеш над нас? Или господар ще ни станеш? И намразиха го още повече, поради сънищата му и поради думите му.
2. Йосиф - безпричинно продаден от братята си
Битие 37:26-28 –Тогава Юда рече на братята си: Каква полза, ако убием брата си и скрием кръвта му. Елате да го продадем на исмаиляните; Да не туряме ръка на него, защото е наш брат, наша плът. И братята му го послушаха. И като минаха мадиамските търговци, извлякоха и извадиха из рова и продадоха Иосифа на исмаиляните за двадесет сребърника; а те заведоха Иосифа в Египет.
3. Йосиф - несправедливо осъден от човеците на изгнание, но реабилитиран от Бога за Негова слава
Битие 38:6-16, 20-21а –А Петефрий остави всичко що имаше в Иосифовата ръка, и, освен хляба, който ядеше, не знаеше нищо за онова, което притежаваше. А Иосиф беше строен и красив. И след време, жената на господаря му хвърли очи на Иосифа и му рече: Легни с мене. Но той отказа и рече на жената на господаря си: Виж, господарят ми не знае нищо за онова, което е с мене в дома и предаде в моята ръка всичко що има. В тоя дом няма никой по-голям от мене, нито е задържал от мене друго нещо, освен тебе, защото си му жена; как, прочее, да сторя аз това голямо зло и да съгреша пред Бога? И при все, че тя говореше на Иосифа всеки ден, той не я послуша да лежи с нея, нито да бъде с нея. А един ден, като влезе Иосиф в къщи, за да върши работата си, а никой от домашните мъже не беше там в къщи, тя го хвана за дрехата му и му каза: Легни с мене. Но той остави дрехата си в ръката й, избяга и излезе вън. А като видя, че остави дрехата си в ръката й и избяха вън,тя извика домашните си мъже и им говори, казвайки: Вижте, доведе ни един евреин, за да се поругае с нас; той влезе при мене, за да ме изнасили; но аз извиках с висок глас. А той, като чу, че извиках с висок глас, остави дрехата си при мене и избяга, та излезе вън. И тя задържа дрехата му при себе си, докато си дойде господарят му в дома си… И господарят му взе Иосифа и го хвърли в крепостната тъмница, в мястото, гдето бяха запирани царските затворници; и той остана там в крепостната тъмница. Но Господ беше с Иосифа и показваше благост към него…”
ІІ. ОСЪДЕНИЯТ МОЙСЕЙ НА СМЪРТ ОТ ЧОВЕЦИТЕ, НО ИЗБРАН ОТ БОГА ДА ЖИВЕЕ
1. Осъденият на смърт Мойсей - от утробата на майка си
Изход 1:15-16 –При това, египетският цар заръча на еврейските баби, (от които едната се именуваше Шифра, а другата Фуа), като им каза: Когато бабувате на еврейките и видите, че раждат*(че са на столчетата за раждане), ако родят син, убивайте го, но ако родят дъщеря, тогава нека живее.
2. Осъденият от човеците на смърт Мойсей, като бебе - но определен от Бога да живее
Изход 2:1-3, 5-6, 9-10 – В това време отиде някой си човек от Левиевия дом, та взе за жена една от Левиевите жени. И жената зачна и роди син; и като видя, че беше красиво дете, кри го три месеца. Но понеже не можеше вече да го крие, взе му рогозен ковчежец, намаза го със смола и катран, тури детето в него и го положи в тръстиката при брега на реката... И Фараоновата дъщеря влезе да се окъпе в реката, а слугините й ходеха по брега на реката; и когато съгледа ковчежеца в тръстиката, тя прати слугинята си да го донесе. Като го отвори, видя детето, и ето, малкото плачеше; и пожали го и каза: От еврейските деца е това... И Фараоновата дъщеря й рече: Вземи това дете, ти ми го отдой, и аз ще ти заплатя. И жената взе детето и го доеше. И когато порасна детето, донесе го на Фараоновата дъщеря, и то стана неин син. И наименува го Мойсей (*Извлечен из вода); Понеже каза тя, извлякох го из вода.
3. Осъденият на смърт Мойсей от човеците, но избран от Бога за Специална Мисия
Изход 2:15 –А като чу това Фараон, търсеше случай да убие Моисея; но Моисей побягна от Фараоновото лице и се засели в Мадиамската земя. И седна до един кладенец.
Изход 3 глава
-...(4б) Бог го извика изсред къпината и рече: Моисее, Моисее! И той каза: Ето ме... ( 9-14 ) И сега, ето, вика на израилтяните стигна до Мене; още видях и притеснението, с което ги притесняват египтяните. Ела, прочее, сега, и ще те изпратя при Фараона, за да изведеш людете Ми израилтяните из Египет. А Моисей рече Богу: Кой съм аз та да ида при Фараона, и да изведа израилтяните из Египет? Рече му Бог: Аз непременно ще бъда с тебе, и ето ти знака, че Аз те изпратих; когато изведеш людете из Египет, ще послужите Богу на тая планина. А Моисей рече Богу: Ето, когато отида при израилтяните и им река: Бог на бащите ви ме изпрати при вас, и те ми кажат: Как Му е името? що да им кажа? И Бог рече на Моисея: Аз съм Оня, Който съм. Рече още: Така ще кажеш на израилтяните, Оня, Който съм, ме изпрати при вас...
ІІІ. ПРЕСЛЕДВАНИЯТ ДАВИД - ОСЪДЕН ОТ ЧОВЕЦИТЕ ДА УМРЕ, НО ИЗБРАН И ЗАКРИЛЯН ОТ БОГА
1. Давид – отхвърлен и презрян от най-близките си, но избран от Бога
1 Царе 16:10-12 - И Есей направи да минат седемте му сина пред Самуила; но Самуил каза на Есея: Господ не е избрал тия. Тогава Самуил рече на Есея: Присъствуват ли тук всичките ти чада? И той рече: Остава още най-младият; и, ето, пасе овцете. И Самуил каза на Есея: Прати да го доведат; защото няма да седнем около трапезата догде не дойде тук. И прати та го доведоха. И той беше рус, с хубави очи, и красив на глед. И Господ каза: Стани, помажи го, защото той е.
1 Царе 17:23-50 -
(23-24) И като се разговаряше с тях, ето юнакът, филистимецът от Гет, на име Голиат, излизаше от филистимските редове та говореше според същите думи; и Давид го чу. А всичките Израилеви мъже, като видяха тоя мъж, побягнаха от него и много се уплашиха... (26) И Давид проговори на стоящите при него мъже като каза: Какво ще се направи на онзи, който порази тоя филистимец и отмахне укора, от Израиля? защото кой е тоя необрязан филистимец та да хвърли презрение върху войските на живия Бог?... (28) А като чу Елиав, най-големият му брат, как говореше на мъжете, гневът на Елиава пламна против Давида, и рече: Защо си слязъл тук? и кому си оставил онези малко овци в пустинята? Аз зная гордостта ти и лукавщината на сърцето ти; ти си слязъл, за да видиш битката.
2. Преследваният Давид – на сцената
1Царе 18:10-11 – И на следния ден зъл дух от Бога нападна Саула, и той лудееше всред къщата си; и Давид свиреше с ръката си, както всеки ден, а Саул държеше копието си в ръка. И Саул хвърли копието, като каза: Ще закова Давида дори до стената. Но Давид се отклони от присъствието му два пъти.
3. Преследваният Давид – в леглото
1Царе 19:10-16 – И Саул поиска да закове Давида с копието до стената; но той се отклони от Сауловото присъствие, и Саул удари копието в стената; а Давид побягна, та се избави през оная нощ.Тогава Саул изпрати човеци в дома на Давида, за да го дебнат и да го убият на утринта; а Михала, жената на Давида, му извести, казвайки: Ако не избавиш живота си тая нощ, утре ще бъдеш убит. И Михала спусна Давида през прозореца, и той отиде, побягна и се избави. Тогава Михала взе един домашен идол, та го положи на леглото; тури под главата му възглавница от козина, и покри го с дреха. И когато Саул прати човеци, за да хванат Давида, и каза: Донесете ми го на леглото, за да го убия. А когато влязоха човеците, ето домашният идол беше на леглото с възглавница от козина под главата му.
4. Преследваният Давид – в пещерата
1 Царе 24 глава (1-2) След това Давид излезе от там и седна в недостъпните места на Ен-гади; и като се върна Саул от преследването на филистимците, известиха му, казвайки: Ето, Давид е в пустинята Ен-Гади. И тогава Саул взе три хиляди мъже избрани, измежду целия Израил, та отиде да търси Давида и мъжете му по скалите на дивите кози...”
ІV. ОСЪДЕНИЯТ ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС НА СМЪРТ ОТ ЧОВЕЦИТЕ, НО ИЗБРАН ОТ БОГА ЗА СПАСИТЕЛ НА СВЕТА
Йоан 11:50 –нито вземате в съображение, че за вас е по-добре един човек да умре за людете, а не да загине целият народ.
1. Исус бе предаден да умре - срещу шепа сребърници, но избран от Бога да плати Спасителната цена за всички човеци
Матей 26:14-16 –“Тогава един от дванадесетте, наречен Юда Искариотски отиде при първосвещениците и рече: какво обичате да ми дадете и аз ще ви Го предам? И те му претеглиха тридесет сребърника. И от тогава той търсеше удибен случай да им Го предаде.”
2. Исус бе арестуван и осъден от човеците, но избран от Бога да пусне на свобода затворените
Исая 61:1 –“Духът на Господа Иеова е на мене. Защото Господ ме е помазал да благовествувам на кротките. Пратил ме е да превържа сърцесъкрушените. Да проглася освобождение на пленниците и отваряне затвора на вързаните.”
3. Исус бе умъртвен от човеците, за да подари Вечен живот на всички, повярвали в Неговото име
Лука 23:40-43 -А другият в отговор го смъмра, като каза: Ни от Бога ли не се боиш ти, който си под същото осъждение? И ние справедливо сме осъдени, защото получаваме заслуженото от това що сме сторили; а тоя не е сторил нищо неуместно. И каза: [Господи] Исусе, спомни си за мене, когато дойдеш в царството си. А [Исус] му рече: Истина ти казвам, днес ще бъдеш с мене в рая.
V. БЛАЖЕНСТВОТО НА ИЗБРАНИТЕ ОТ БОГА ДА ЖИВЕЯТ
Галатяни 2:20
– Съразпнах се с Христа, и сега вече, не аз живея, но Христос живее в мене; а животът, който сега живея в тялото, живея го с вярата, която е в Божия Син, Който ме възлюби и предаде Себе Си за мене.
Евреи 11:32-34
– И какво повече да кажа? Защото не ще ми стигне време да приказвам за Гедеона, Варака, Самсона и Иефтае, за Давида още и Самуила и пророците; които с вяра побеждаваха царства, раздаваха правда, получаваха обещания, затуляха устата на лъвове, угасваха силата на огъня, избягваха острото на ножа, оздравяха от болести, ставаха силни във война, обръщаха в бяг чужди войски.
Времето няма да ни стигне да говорим за:
- Агар
- Пророк Илия
- Пророк Еремия
- Апостол Петър
- Апостол Павел и Сила
- и още много други Божии мъченици...
Цяла една плеада от Божии избрани, осъдени от човеците да умрат, но определени от Бога да живеят!!!
Матей 5:11-12 – Блажени сте, когато ви хулят и ви гонят, и говорят против вас лъжливо, всякакво зло заради Мене; радвайте се и веселете се, защото голяма е наградата ви на небесата, понеже така гониха пророците, които бяха преди вас.

Няма коментари: