петък, 14 септември 2012 г.

КРЪСТОВДЕН

ДЕН ЗА ВЪЗПОМЕНАНИЕ
НА ГОЛГОТСКИЯ КРЪСТ НА ГОСПОДА ИСУСА ХРИСТА
Йоана 3:14-16 –“И както Моисей издигна змията в пустинята, така трябва да бъде издигнат Човешкият Син, та всеки, който вярва в Него [да не погине, но] да има вечен живот. Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот:”
Кръстовден – Ден за възпоменание на Великото Божество чрез Голготския кръст на Господа Исуса Христа
1 Коринтяни 1:17-18 –“Защото Христос не ме е пратил да кръщавам, но да проповядвам благовестието; не с мъдри думи, да не се лиши Христовия кръст от значението си. Защото словото на кръста е безумие за тия, които погиват; а за нас, които се спасяваме, то е Божия сила.”
Нека да разгледаме този Християнски празник, не в светлината на религиозните традиции или суеверия, а чрез Божието Слово да успеем да проникнем в неговата същност!
Чрез празника Кръстовден, според Божието Слово, всъщност ние възпоменаваме Силата на Църквата.
За тази сила се отнасят думите на апостола:
“Защото Христос не ме е пратил да кръщавам, но да проповядвам благовестието; не с мъдри думи, да не се лиши Христовия кръст от значението си. Защото словото на кръста е безумие за тия, които погиват; а за нас, които се спасяваме, то е Божия сила.” (1Коринтяни 1:17-18)
I. ХАРАКТЕРЪТ НА РАЗЛИЧНИТЕ КРЪСТОВЕ НА ГОЛГОТА, ПРЕОБРАЗ НА РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ КРЪСТОВЕ В ЖИВОТА
Лука 23:33, 39-43 –“И когато стигнаха на мястото наречено Лобно, там разпнаха Него и злодейците единия отдясно Му, а другия отляво... И един от обесените злодейци Го хулеше, казвайки: Нали си Ти Христос? Избави Себе Си и нас! А другият в отговор го смъмра, като каза: Ни от Бога ли се не боиш ти, който си под същото осъждение? И ние справедливо сме осъдени, защото получаваме заслуженото от това, което сме сторили; а Този не е сторил нищо лошо. И каза: [Господи] Исусе, спомни си за мене, когато дойдеш в Царството Си. А [Исус] му рече: Истина ти казвам, днес ще бъдеш с Мене в рая.”
1. Кръстът на непокаяния разбойник, преобраз на кръста на непокаяния човек
2. Кръстът на покаялия се разбойник, преобраз на кръста на всеки Християнин (личният кръст)
Матея 10:38 –“и който не вземе кръста си и не върви след Мене, не е достоен за Мене”
3. Пророчеството за Христовия кръст
Йоана 3:14-16 –“И както Моисей издигна змията в пустинята, така трябва да бъде издигнат Човешкият Син, та всеки, който вярва в Него [да не погине, но] да има вечен живот. Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот. ”
4. Христовият кръст (познат, като Голготският кръст) - Кръстът на спасението
Йоана 19:17 –“И така, взеха Исуса; и Той сам носейки кръста Си излезе; и дойде на мястото наречено Лобно, което по еврейски се казва Голгота,”
Марка 10:33-34 –“Ето ние възлизаме за Ерусалим и Човешкият Син ще бъде предаден на главните свещеници и на книжниците; и те, като Го осъдят на смърт, ще Го предадат на езичниците; и ще Му се поругаят, и ще Го заплюват, ще Го бият и ще Го убият; а след три дни ще възкръсне.”
Словото Божие ни разкрива трите кръста, които стоят пред нас:
- Кръстът на насилника (непокаяният човек)
- Кръстът на човека, приел Христа (Християнина)
- Голготският кръст, на който бе разпнат Христос
Въпросът, на който всеки трябва да си отговори, е следният:
Кои и какви са кръстовете в нашия живот, и къде са поставени те?
II. КРЪСТОВ ДЕН - ДЕНЯТ ЗА ВЪЗПОМЕНАВАНЕ НА БОГА ОТЦА
Йоана 3:16 –“Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот:”
1. Кръстовден, ден за възпоменание на Божията любов
Йоана 3:16 –“Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот:”
2. Кръстов ден - ден за възпоменание на Божия Дар
Йоана 3:16 –“Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот:”
Битие 22:1-2 –“След тия събития Бог изпита Авраама, като му рече: Аврааме. А той рече: Ето ме. И рече Бог: Вземи сега единствения си син, когото любиш, сина си Исаака, та иди в естността Мория и принеси го там във всеизгаряне на един от хълмовете, за който ще ти кажа.”
Исая 53:6-7–“Всички ние се заблудихме както овце, Отбихме се всеки в своя път; И Господ възложи на Него беззаконието на всички ни. Той беше угнетяван, но смири Себе Си, И не отвори устата Си; Както агне водено на клане, И както овца, която пред стригачите си не издава глас, Така Той не отвори устата Си.”
3. Кръстовден - ден за възпоменание на духовното съединение -Съединението на Стария и Новия Завет
Йоан 3:14 –“И както Моисей издигна змията в пустинята, така трябва да бъде издигнат Човешкият Син”
Числа 21:8 –“И Господ рече на Моисея: Направи си една горителна змия, и тури я на висока върлина; и всеки ухапан, като погледне на нея, ще остане жив.”
III. КРЪСТОВДЕН - ДЕНЯТ ЗА ВЪЗПОМЕНАНИЕ НА ХРИСТОС ЧРЕЗ ГОЛГОТСКИЯ КРЪСТ
Йоан 19:17-18 –“И така, взеха Исуса; и Той сам носейки кръста Си излезе; и дойде на мястото наречено Лобно, което по еврейски се казва Голгота, гдето Го разпнаха, и с Него други двама, от едната и от другата страна, а Исус посред.”
Йоан 20:30-31 –“А Исус извърши пред учениците още много други знамения, които не са вписани в тая книга. А тия са написани за да повярвате, че Исус е Христос, Божият Син, и, като вярвате, да имате живот в Неговото име.”
1. Пророчеството за Кръстовден – денят, чрез който възпоменаваме Христовия кръст
Исая 53:5–“Но Той биде наранен поради нашите престъпления, Бит биде поради нашите беззакония; На Него дойде наказанието докарващо нашия мир, И с Неговите рани ние се изцелихме.
( Без Книгата на пророк Исая, ние не можем да получим виделина върху Новия Завет. Книгата на пророк Исая е, като Витлеемската звезда, звездата, която ни води при нозете на Христа.)
2. Кръстовден – денят, чрез който възпоменаваме Кръста на Господа - Кръст на спасението
1 Петрово 1:18-19 –“ като знаете, че не с тленни неща - сребро или злато - сте изкупени от суетния живот, предаден вам от бащите ви, но със скъпоценната кръв на Христа, като на агнец без недостатък и пречист,”
А. На този кръст Христос бе наранен, заради нас
Б. На този кръст Христос проля кръвта си, заради нас
В. На този кръст Христос умря за нас
Йоан 19:34-37 –“Обаче, един от войниците прободе с копие ребрата Му; и веднага изтече кръв и вода. И тоя, който видя, свидетелствува за това, и неговото свидетелство е вярно; и той знае, че говори истината, за да повярвате и вие. Защото това стана, за да се изпълни написаното: "Кост Негова няма да се строши"; и пак на друго място писанието казва: "Ще погледнат на Него, Когото прободоха".”
За да се изпълни Словото: “Но Той биде наранен поради нашите престъпления, Бит биде поради нашите беззакония; На Него дойде наказанието докарващо нашия мир...” (Исая 53:5а)
3. Кръстовден – денят, чрез който възпоменаваме Кръста на Господа Исуса Христа - Кръст на изцелението
Христос бе прикован на Голготския кръст и с копие бе прободен, за да се изпълни Словото: “И с Неговите рани ние се изцелихме. ” (Исая 53:5б)
4. Кръстът на Господа, утробата на новото семейство
Матей 12:46-50 –“ Когато Той още говореше на народа, ето, майка Му и братята Му стояха вън и искаха да Му говорят. И някой си Му рече: Ето, майка Ти и братята Ти стоят вън и искат да Ти говорят. А Той в отговор рече на този, който Му каза, това: Коя е майка Ми? и кои са братята Ми? И като простря ръка към учениците Си рече: Ето майка Ми и братята Ми! Защото, който върши волята на Отца Ми, Който е на небесата, той Ми е брат и сестра и майка.”
Йоан 19:25-27 –“А при кръста на Исуса стояха майка Му, и сестрата на майка Му, Мария Клеопова и Мария Магдалина. А Исус, като видя майка Си и ученика, когото обичаше, който стоеше близо, каза на майка Си: Жено, ето син ти! После каза на ученика: Ето майка ти! И от онзи час ученикът я прибра у дома си.”
Днес е Кръстовден! - На този празник ние, Християните, трябва да празнуваме Силата на Христовата Църква. Този празник не трябва да бъде празнуван по това време на годината, а на Велики Петък.
“Защото словото на кръста е безумие за тия, които погиват; а за нас, които се спасяваме, то е Божия сила.” (1Коринтяни 1:17-18)
Нека да помним:
1). Божията дъга е Божията застраховка на природата!
Битие 9:16-17 –“Дъгата ще бъде в облака; и ще я гледам, за да си напомням всегдашния завет между Бога и всичко живо от всяка твар, което е на земята. Каза Бог на Ноя: Това е белегът на завета, който установих между Мене и всяка твар, която е на земята.”
2). Голготският кръст (Новозаветната дъга) е Божията застраховка на света против погибелта
Йоан 13:14-16 –“И както Моисей издигна змията в пустинята, така трябва да бъде издигнат Човешкият Син, та всеки, който вярва в Него [да не погине, но] да има вечен живот. Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот:”
Затова, нека да не превръщаме Новозаветната дъга в трески от дърво, заровени в Кръстова гора!
Но нека чрез възпоменаване на Христовия кръст, да потърсим Силата Му чрез Възкръсналия Христос – Начинателят и Усъвършителят на нашата Вяра!
Евреи 12:2 –“като гледаме на Исуса начинателя и усъвършителя на вярата ни, Който, заради предстоящата Нему радост, издържа кръст, като презря срама и седна отдясно на Божия престол.”

Няма коментари: