неделя, 10 юли 2011 г.

БЕЗ ИЗВИНЕНИЕ

Римляни 1:20 –“Понеже от създанието на това, което е невидимо у Него, сиреч вечната Му сила и божественост, се вижда ясно, разбираемо чрез творенията; така щото човеците остават без извенение.”
Бог казва: “Без пардон!”

І. БЕЗ ИЗВИНЕНИЕ (БЕЗ ПАРДОН) Е ГРЕШНИКЪТ, ЗАЩОТО ЗА НЕГО Е ПИСАНО:

“Дойдете сега та да разискваме, казва Господ; Ако са греховете ви като мораво, ще станат бели като сняг; Ако са румени като червено, ще станат като бяла вълна.” (Исая 1:18)
“И словото стана плът и пребиваваше между нас; и видяхме славата Му, слава, като на Единородния от Отца, че беше пълно с благодат и истина.” (Йоан 1:14)
“На утрешния ден Иоан вижда Исуса идещ към него, и казва: Ето Божият Агнец, който носи греха на света!” (Йоан 1:29)
“Защото Бог толкоз възлюби светът, щото даде своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот.” (Йоан 3:16)
ІІ. БЕЗ ИЗВИНЕНИЕ (БЕЗ ПАРДОН) Е ЧОВЕКЪТ, ПОРАДИ ПОГРЕШНО АДРЕСИРАНАТА ИЗПОВЕД
“Защото има само един Бог, и един ходатай между Бога и човеците, човекът Христос Исус.” (1Тимотей 2:5)

ІІІ. БЕЗ ИЗВИНЕНИЕ (БЕЗ ПАРДОН) Е СЛАБИЯТ ЧОВЕК, ЗАЩОТО ИСУС КАЗВА:

“Но ще приемете сила, когато дойде върху вас Святият Дух, и ще бъдете свидетели за Мене, както в Ерусалим, тъй и в цяла Юдея и Самария, и до края на земята.” (Д.А.1:8)
Характерът на слабостта
1. Моралната слабост
2. Икономическата слабост
3. Духовната слабост

ІV. БЕЗ ИЗВИНЕНИЕ (БЕЗ ПАРДОН) Е БЕДНИЯТ ЧОВЕК, ЗА КОГОТО Е ПИСАНО:
“А моят Бог ще снабди всяка ваша нужда, според Своето богатство в слава в Христа Исуса.” (Филипяни 4:19)

V. БЕЗ ИЗВИНЕНИЕ (БЕЗ ПАРДОН) Е СТРАХЛИВИЯТ ЧОВЕК, ЗАЩОТО ЗА НЕГО Е ПИСАНО:
“Ще ви отлъчат от синагогите; даже настава час, когато всеки, който ви убие, ще мисли, че принася служба на Бога.” (Йоан 16:2)
“Вярно е това слово; "Защото ако сме умрели с Него, то ще и да живеем с Него; Ако устоим, то ще и да царуваме с Него; ако се отричаме от Него, и той ще се отрече от нас; ако сме неверни, Той верен остава; защото не може да се отрече от Себе Си".” (2 Тимотей 2:11-13)
VІ. БЕЗ ИЗВИНЕНИЕ (БЕЗ ПАРДОН) Е БОЛНИЯТ ЧОВЕК, ЗАЩОТО ЗА НЕГО ПРОРОКЪТ КАЗВА:
“И с Неговите рани ние се изцелихме. ” (Исая 53:5)
“И тия знамения ще придружават повярвалите: в Мое име бесове ще изгонват; нови езици ще говорят; змии ще хващат; а ако изпият нещо смъртоносно, то никак няма да ги повреди; на болни ще възлагат ръце, и те ще оздравяват.” (Марк 16:17-18)
VІІ.БЕЗ ИЗВИНЕНИЕ (БЕЗ ПАРДОН) Е ЖАДНИЯТ ЧОВЕК, ЗАЩОТО ЗА НЕГО ХРИСТОС КАЗВА:
“Ако е някой жаден, нека дойде при Мене и да пие.” (Йоан 7:37б)
“Исус в отговор й каза: Ако би знаела Божия дар, и Кой е Онзи, Който ти казва: Дай Ми да пия, ти би поискала от Него и Той би ти дал жива вода?” (Йоан 4:10 )
VІІІ. БЕЗ ИЗВИНЕНИЕ (БЕЗ ПАРДОН) Е УМОРЕНИЯТ ЧОВЕК, ЗАЩОТО КЪМ НЕГО СА ОТПРАВЕНИ ДУМИТЕ НА ХРИСТА:
“Дойдете при Мене, всички, които се трудите и сте обременени, и Аз ще ви успокоя.”(Матей 11:28)
ІХ. БЕЗ ИЗВИНЕНИЕ (БЕЗ ПАРДОН) Е ЖИВЕЕЩИЯТ В МРАК ЧОВЕК, ЗАЩОТО НЕ Е ПОТЪРСИЛ СВЕТЛИНАТА НА ЖИВОТА
“Тогава Исус пак им говори, казвайки: Аз съм светлината на света; който Ме следва няма да ходи в тъмнината, но ще има светлината на живота.” (Йоан 8:12)
“Твоето слово е светилник на нозете ми, и виделина на пътеката ми.” (Псалми 119:105)
“Да! И в долината на мрачната сянка, ако ходя, няма да се уплаша от зло; Защото Ти си с мене.; Твоят жезъл и Твоята тояга, те ме утешават.” (Псалми 23:4)
Х. БЕЗ ИЗВИНЕНИЕ (БЕЗ ПАРДОН) Е ЕГОИСТИЧНИЯТ ЧОВЕК, ЗАЩОТО ЗА НЕГО СЛОВОТО КАЗВА:
“Но ако някой, който има световните блага, вижда брата си в нужда, а заключи сърцето си от него, как ще пребъдва в него любов към Бога?” (1Йоан 3:17)
“И каза им притча, като рече: Нивите на един богаташ родиха много плод. И той размишляваше в себе си, думайки: Какво да правя? защото нямам где да събера плодовете си. И рече: Ето какво ще направя: ще съборя житниците си и ще построя по-големи, и там ще събера всичките си жита и благата си. И ще река на душата си: Душо, имаш много блага натрупани за много години; успокой се, яж, пий, весели се. А Бог му рече: Глупецо! тая нощ ще ти изискат душата; а това което си приготвил, чие ще бъде? Така става с този, който събира имот за себе си, и не богатее в Бога.” (Лука 12:16-21)

Няма коментари: