сряда, 20 април 2011 г.

ИЗПЪЛНЕНИТЕ ПРОРОЧЕСТВА ЗА ХРИСТА

Лука 21:33 -“Небето и земята ще преминат, но Моите думи няма да преминат.”

I. ИЗПЪЛНЕНОТО ПРОРОЧЕСТВО ЗА ХРИСТОВИЯ ПРЕДАТЕЛ

Йоан 6: 70-71 –“Исус им отговори: Не Аз ли избрах вас дванадесетте, и един от вас е дявол? А Той говореше за Юда Симонов Искариотски; защото той, един от дванадесетте, щеше да Го предаде.”
Псалми 55:13 -“Но ти, човек равен на мене, Другар мой, и мой близък приятел.”

Псалми 41: 9 -“Да! Самият ми близък приятел, комуто имах доверие, Който ядеше хляба ми, дигна своята пета против мене. ”
II. ИЗПЪЛНЕНОТО ПРОРОЧЕСТВО ЗА ЦЕНАТА НА ПРЕДАТЕЛСТВОТО
Матей 26:14-15 -“Тогава един от Дванадесетте, наречен Юда Искариотски, отиде при първосвещениците и рече: Какво обичате да ми дадете и аз ще ви го предам? И те му претеглиха тридесет сребърника.”

III. ИЗПЪЛНЕНОТО ПРОРОЧЕСТВО ЗА СРЕБЪРНИЦИТЕ НА ПРЕДАТЕЛСТВОТО

Захарий 11:11-13 -“И в същия ден когато биде пресечена, бедните от стадото, които внимаваха на мене, познаха наистина, че това бе Господнето слово. Тогава рекох: Ако ви се види добро, дайте ми заплатата ми, но ако не, недейте. И тъй, те ми претеглиха за заплата тридесет сребърника. И Господ ми рече: Хвърли ги на грънчаря, хубавата цена с която бях оценен от тях! И взех тридесетте сребърника и ги хвърлих в Господния дом на грънчаря.”
Матей 27:3-10 -“Тогава Юда, който Го беше предал, като видя, че Исус бе осъден, разкая се и върна тридесетте сребърника на главните свещеници и старейшините и каза: Съгреших, че предадох невинна кръв. А те рекоха: Нам що ни е? Ти гледай. И като хвърли сребърниците в храма, излезе и отиде и се обеси. А главните свещеници взеха сребърниците и рекоха: Не е позволено да ги туряме в храмовата каса, понеже са цена на кръв. И като се съветваха, купиха с тях грънчаревата нива, за погребване на чужденци. Затова оная нива се нарече кръвна нива, както се нарича и до днес. Тогава се изпълни реченото чрез пророк Еремия, който каза: "И взеха тридесетте сребърника, цената на оценения, Когото оцениха някои от израилтяните, и дадоха ги за грънчаревата нива, според както ми заповяда Господ".”

IV. ИЗПЪЛНЕНОТО ПРОРОЧЕСТВО ЗА КРЪСТНАТА СМЪРТ НА ХРИСТА

Числа 21:8 -“И Господ рече на Мойсея: Направи си една горителна змия, и тури я на висока върлина; и всеки ухапан, като погледне на нея, ще остане жив.”

Йоан 3:14 - “И както Мойсей издигна змията в пустинята, така трябва да бъде издигнат Човешкия Син.”

Лука 23:33- “И когато стигнаха на мястото наречено Лобно, там разпнаха Него и злодейците, единият отдясно Нему, а другият отляво.”
V. ИЗПЪЛНЕНОТО ПРОРОЧЕСТВО ЗА ХРИСТОВИТЕ ДРЕХИ

Псалми 22:18 -“Разделиха си дрехите ми, И за облеклото ми хвърлиха жребие.”

Йоан 19:23-24 -“А войниците, като разпнаха Исуса, зеха дрехите Му и ги разделиха на четири дяла, на всеки войник по един дял; зеха и ризата. А ризата не беше шита, а изтъкана цяла от горе до долу; за това те рекоха помежду си: Да не я раздираме, а да хвърлим жребие за нея чия да бъде; за да се изпълни написаното, което казва:"Разделиха си дрехите Ми, И за облеклото Ми прочее хвърлиха жребе." Войниците прочее сториха това.”

VI. ИЗПЪЛНЕНОТО ПРОРОЧЕСТВО ЗА НЕСЧУПЕНИТЕ КОСТИ НА ХРИСТА

Псалми 34:20 -“Той пази всичките му кости; Ни една от тях не се строшава.”

Изход 12:46-“В едната къща да се изяде; от месото да не изнасяте от къщи, и кост от нея да не строшите.”

Числа 9:12 -“Да не оставят от нея до утрото, нито да строшат кост от нея; да я направят според всичките повеления за пасхата.”

Йоан 19:31-33 -“Понеже беше Приготовителния Ден, то за да не останат телата на кръста в съботата, (защото оная събота беше голям ден,) Юдеите помолиха Пилата да им се пребият пищелите, и да ги дигнат от там. За това дойдоха войниците и пребиха пищелите на единия и на другия, които бяха разпнати с Исуса. Но когато дойдоха при Исуса и Го видяха умрял, не Му пребиха пищелите.”
VII. ИЗПЪЛНЕНОТО ПРОРОЧЕСТВО ЗА ХАРАКТЕРА НА ХРИСТОВАТА СМЪРТ

Исая 53:12 -“Затова ще Му определя дял между великите, И Той ще раздели корист със силните, Защото изложи душата Си на смърт И към престъпници биде причислен, И защото взе на Себе Си греховете на мнозина И ходатайствува за престъпниците.”

Лука 22:37 -“Защото ви казвам, че трябва да се изпълни в Мене това писание:"И към беззаконници биде причислен"; защото писаното за Мене наближава към своето изпълнение.”
VIII. ИЗПЪЛНЕНОТО ПРОРОЧЕСТВО ЗА ХРИСТОВОТО ПОГРЕБЕНИЕ
Исая 53:9 -“И определиха гробът Му между злодеите, Но по смъртта Му при богатия; Защото не беше извършил неправда, Нито имаше измама в устата Му.”

Матей 27:57-60 -“И когато се свечери, дойде един богаташ от Ариматея, на име Иосиф, който също беше се учил при Исуса. Той дойде при Пилата и поиска Исусовото тяло. Тогава Пилат заповяда да му се даде. Иосиф, като взе тялото, обви го с чиста плащаница, и го положи в своя нов гроб, който бе изсякъл в скалата; и като привали голям камък на гробната врата, отиде си.”

IХ. ИЗПЪЛНЕНОТО ПРОРОЧЕСТВО ЗА ГОЛГОТСКОТО ПИТИЕ, ПОДНЕСЕНО НА ХРИСТА

Псалми 69:21 -“И дадоха Ми жлъчка за ядене, И в жаждата Ми Ме напоиха с оцет.”

Йоан 19:27-30 -“След това, Исус, като знаеше, че всичко вече е свършено, за да се сбъдне писанието рече: Жаден съм. А като беше сложен там съд пълен с оцет, натъкнаха на исопова тръст една гъба натопена в оцет, и я поднесоха до устата Му. А Исус като прие оцета рече: Свърши се, и наведе глава, и предаде дух.”
Х. ИЗПЪЛНЕНОТО ПРОРОЧЕСТВО ЗА ХРИСТОВИТЕ СТРАДАНИЯ НА ГОЛГОТА

Исая 53:5 -“Но Той биде наранен поради нашите престъпления, Бит биде поради нашите беззакония; На Него дойде наказанието докарващо нашия мир, И с Неговите рани ние се изцелихме.”
Марк 8:31 -“И почна да ги учи как Човешкият Син трябва много да пострада, и да бъде отхвърлен от старейшините, главните свещеници, книжниците, и да бъде убит...”
Йоан 19:34 -“Обаче един от войниците прободе с копие ребрата Му; и веднага изтече кръв и вода.”
ХI. ИЗПЪЛНЕНОТО ПРОРОЧЕСТВО ЗА СЛОВОТО, ИЗГОВОРЕНО ОТ ХРИСТА НА КРЪСТА
Псалми 22:1 -“Боже мой, Боже мой, защо си ме оставил? Защо стоиш далеч и не ми помагаш, Нито внимаваш на думите на охкането ми?”

Матей 27:46 -“А около деветия час Исус извика със силен глас и каза: Или, Или, лама савахтани? сиреч: Боже Мой, Боже Мой, защо си Ме оставил?”
ХII. ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОРОЧЕСТВОТО ЗА ГРЕХОВЕТЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО, НАЛОЖЕНИ НА ХРИСТА

Исая 53:6 -“Всички ние се заблудихме както овци, Отбихме се всеки в своя път; И Господ възложи на Него беззаконието на всинца ни.”

Йоан 19:17 -“И така, взеха Исуса; и той сам носейки кръста Си излезе; и дойде на мястото наречено Лобно, което по Еврейски се казва Голгота,”

ХIII. ИЗПЪЛНЕНОТО ПРОРОЧЕСТВО ЗА БОЖИЯ АГНЕЦ
Исая 53:7 -“Той бе угнетяван, но смири Себе Си, И не отвори устата Си; както агне водено на клане, И както овца, която пред стригачите си не издава глас, Така Той не отвори устата Си.”

Софония 1:7 -“Мълчи пред присъствието на Господа Иеова, Защото е близо денят Господен; Защото Господ приготви жертва, Освети поканените Си.”

Йоан 1:29 -“На утрешния ден Иоан вижда Исуса идещ към него, и казва: Ето Божият Агнец, Който носи греха на света!”

Откровение 5:6 -“И видяха между престола и четирите живи същества, между тях и старците, че стоеше Агне като заклано, което имаше седем рога и седем очи, които са седемте Божии Духове разпратени по цялата земя.”

ХIII. ИЗПЪЛНЕНОТО ПРОРОЧЕСТВО ЗА ХРИСТОВОТО ВЪЗКРЕСЕНИЕ НА ТРЕТИЯ ДЕН - ВЕЛИКДЕН

Лука 24:46- -“И рече им: Тия са думите, които ви говорих, когато бях още с вас, че трябва да се изпълни всичко, което е писано за Мене в Моисеевия закон, в пророците и в псалмите. Тогава им отвори ума, за да разберат писанията. И рече им: Така е писано, че Христос трябва да пострада и да възкръсне от мъртвите в третия ден, ”
Марк 9:31 -“Защото учеше учениците Си, като им казваше: Човешкият Син ще бъде предаден в ръцете на човеци, и ще Го убият; и след като Го убият, подир три дни ще възкръсне. ”
В ОЧАКВАНЕ ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОРОЧЕСТВОТО ЗА ВЪЗКРЕСЕНИЕТО НА ХРИСТОВАТА ЦЪРКВА
Римляни 8:11 -“И ако живее във вас Духът на Тогова, Който е възкресил Исуса от мъртвите, то същият, Който възкреси Христа Исуса от мъртвите, ще съживи и вашите смъртни тела чрез Духа си, който обитава във вас.”

Няма коментари: