сряда, 13 април 2011 г.

ПО ПЪТЯ КЪМ ГОЛГОТА

ЦВЕТНИЦА или КРЪСТОВДЕН
Марк 11:1-10
-"И когато се приближаваха към Ерусалим, до Витфагия и Витания при Елеонския хълм, изпраща двама от учениците Си и казва им: Идете в селото, което е насреща ви, и щом влезете в него, ще намерите вързано осле, което никой човек не е още възсядал; отвържете го и го докарайте. И ако някой ви рече: Защо правите това? Кажете: На Господа трябва;и веднага ще го прати тук. И тъй, те отидоха и намериха едно осле, вързано до вратата, вън край пътя, и отвързват го. И някои от стоящите там им казаха: Какво правите та отвързвате ослето? А те им казаха, както бе заръчал Исус; и оставиха ги. И докарват ослето при Исуса и намятат на него дрехите си; и Той го възседна. И мнозина напостлаха дрехите си по пътя, а други - клони, като ги сечеха от нивите. И тия, които вървяха отпред и тия, които ядяха изподире, викаха: Осанна! благословен, Който иде в Господното име! Благословено градущето царство на баща ни Давида [което иде в Господното име]; Осанна във висините."
I. ЗНАМЕНИЯТА В ЕРИХОН ПО ПЪТЯ КЪМ ГОЛГОТА

1. Физическото церение на слепия Вартимей 
Марк 10:45-52 -"Защото наистина Човешкият Син не дойде да Му служат, но да служи, и да даде живота Си за откуп на мнозина. Дохождат в Ерихон; и когато излизаше из Ерихон с учениците Си и едно голямо множество, Тимеевият син Вартимей, един сляп просяк, седеше край пътя. И като чу, че бил Исус Назарянинът, започна да вика, казвайки: Исусе, сине Давидов, смили се за мене! И тъй, Исус се спря и рече: Повикайте го. Викат слепеца и му казват: Дързай, стани, вика те. И той си хвърли дрехата и скокна и дойде при Исуса. И проговори Исус и му каза: Какво искаш да ти сторя? Слепецът му рече: Учителю, да прогледам. А Исус му рече: Иди си, твоята вяра те изцели. И той веднага прогледа, и тръгна подир Него по пътя."
2. Духовното церение на слепия Закхей
Лука 19:1-8 -"Слез това Исус влезе в Ерихон и минаваше през града. И, ето, един човек, на име Закхей, който беше началник на бирниците, и богат, искаше да види Исус кой е, но не можеше, поради народа, защото беше нисък. И завтече се напред, та се покачи на една черница, за да го види; понеже през оня път щеше да мине. Исус, като дойде на това място, погледна нагоре и му рече: Закхее, слез скоро, защото днес трябва да престоя у дома ти. И той побърза да слезе, и прие Го с радост. И като видяха това, всички роптаеха, казвайки: При грешен човек влезе да преседи. А Закхей стана и рече на Господа: Господи, ето от сега давам половината от имота си на сиромасите; и ако някак съм ограбил някого, връщам му четверократно."
3. Възкресението на Лазар
Йоан 12:9-13 -"А голямо множество от юдеите узнаха, че е там и дойдоха не само, поради Исуса, но за да видят и Лазаря, когото възкресил от мъртвите А главните свещеници се наговориха да убият и Лазаря, защото, поради него мнозина от юдеите отиваха към страната на Исуса и вярваха в Него. На следния ден едно голямо множество, което бе дошло на празника, като чуха, че Исус идел в Ерусалим, взеха палмови клони и излязоха да Го посрещнат, викайки: Осанна! Благословен, Който иде в Господното име, Израилевият Цар! А Исус, като намери едно осле, възседна го, според както е писано: - " Не бой се, дъщерьо Сионова! Ето, твоят Цар иде, възседнал на осле."
II. ЗНАМЕНИЕТО ПРЕД ВИТФАГИЯ И ВИТАНИЯ ПО ПЪТЯ КЪМ ГОЛГОТА

Марк 11:1-3 -"И когато се приближаваха към Ерусалим, до Витфагия и Витания при Елеонския хълм, изпраща двама от учениците Си и казва им: Идете в селото, което е насреща ви, и щом влезете в него, ще намерите вързано осле, което никой човек не е още възсядал; отвържете го и го докарайте. И ако някой ви рече: Защо правите това? Кажете: На Господа трябва; и веднага ще го прати тук."

1. Прочеството за определеното от Бога осле
Захарий 9:9 -"Радвай се много, Сионова дъщерьо; Възклицавай Ерусалимска дъщерьо! Ето, твоят Цар иде при тебе. Той е праведен и спасява. Кротък и възседнал на осел; Да! на осле, рожба на ослица."
2. Цветница, погрешната религия по пътя към Голгота
Марк 11:9-10 -"И тия, които вървяха отпред и тия, които ядяха изподире, викаха: Осанна! благословен, Който иде в Господното име! Благословено градущето царство на баща ни Давида [което иде в Господното име]; Осанна във висините."
3. Предупреждението против роптателите по пътя към Голгота
Лука 19:39-40 -"А някои от фарисеите между народа Му рекоха: Учителю, смъмри учениците Си. И Той в отговор рече: Казвам ви, че ако тия млъкнат, то камъните ще извикат."
III. ГРЕШКАТА ПО ПЪТЯ КЪМ ГОЛГОТА
1. Замяната на кръста с палмовите (върбовите) клонки по пътя към Голгота, символ на погрешното очакване
Марк 11:8-10 -"И мнозина напостлаха дрехите си по пътя, а други - клони, като ги сечеха от нивите. И тия, които вървяха отпред и тия, които идеха изподире, викаха: Осанна! Благословен, Който иде в Господното име! Благословено градущето царство на баща ни Давида [което иде в Господното име]; Осанна във висините."
2. Значението на палмовата (върбовата) клонка - тогава и днес
Палмовата клонка (отделена от Голгота) олицетворява евангелието на просперитета
3. Значението на кръста - тогава и днес
Кръстът символизира Евангелието на спасението
1Коринтяни 1:18 -"Защото словото на кръста е безумие за тия, които погинват; а за нас, които се спасяваме, то е Божия сила."
А. Истинската (Божествената) Радост не е под палмовата (върбовата) клонка, а под Кръста на Христа
Б. Спасението не е под палмовата (върбовата) клонка, а под Кръста на Христа
В. Мирът не е под палмовата (върбовата) клонка, а под Кръста на Христа
4. Цветница - ден за избор и равносметка
Кръстовден или Палмова (Върбова) неделя?!
- Няма нищо грешно в палмовата (върбовата) клонка
- Погрешно е егоистичното съдържание, което влагаме в този символ на Победа
Марк 8:29-36 –“Тогава ги попита: Но според както вие казвате: Кой съм? Петър в отговор Му каза: Ти си Христос. И заръча им никому да не казват за Него. И почна да ги учи как Човешкият Син трябва много да пострада, и да бъде отхвърлен от старейшините, главните свещеници, книжниците, и да бъде убит, и след три дни да възкръсне. И явно говореше тая дума. А Петър Го взе настрана и почна да Го мъмри. А Той, като се обърна и погледна учениците Си, смъмра Петра, като каза: Махни се, Сатано, и иди зад Мене, защото не мислиш за Божиите неща, но за човешките неща. И повика народа заедно с учениците Си и рече им: Ако иска някой да дойде след Мене, нека се отрече от себе си, и така нека Ме следва. Защото който иска да спаси живота си, ще го изгуби; а който изгуби живота си заради Мене и за благовестието, ще го спаси. Понеже какво се ползува човек като спечели целия свят, а изгуби живота си?”
На Цветница (неделята, преди Страстната седмица) Христос чрез Словото Божие ни пита:
Към коя от двете групи ще се присъединиш?
- Към тълпата, която на Цветница развява палмовите (върбовите) клонки и вика:«Осанна», а по пътя към Голгота крещи: «Разпни го!»?или:
- Към групата, която придружава Господа Исуса Христа и по пътя към Голгота?
Но помнете: Без кръст, няма корона!

Няма коментари: